Kookidee.nl bestaat één jaar

Kookidee.nl bestaat één jaar

Op 25 juni 2015 plaatste ik mijn eerste recept op Facebook en was Kookidee.nl geboren. Inmiddels zijn we één jaar verder en vier ik deze week de eerste ‘verjaardag’ van mijn website. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby is in het afgelopen jaar uitgegroeid tot een populaire receptensite.

Een site waar inmiddels dagelijks duizenden bezoekers inspiratie opdoen voor het avondeten en op zoek zijn naar andere leuke recepten. Omdat Kookidee.nl jarig is vond ik het leuk om wat feitjes over mijn site te delen.

Ruim 300 recepten

In het afgelopen jaar heb ik ruim 300 recepten gedeeld, dit betekent dat wij thuis bijna iedere dag iets nieuws hebben gegeten. Sommige recepten zijn honderden keren gedeeld en doorgestuurd, anderen vielen wat minder in de smaak. Nog regelmatig krijg ik reacties op recepten die ik alweer bijna een jaar geleden op mijn site heb gezet.

Wat mij opvalt is dat vooral de makkelijke recepten voor het avondeten in de smaak vallen. En dat komt goed uit want dat zijn ook de recepten waar ik zelf het meest van hou. Zo zijn vooral mijn quiches en omeletten populair maar worden er ook veel koekjes gebakken en lekkere broodjes gemaakt.

Ruim 300 recepten

Het afgelopen jaar sprong een aantal recepten er opvallend bovenuit. Hieronder staat een overzicht van de vijf populairste hoofdgerechten op Kookidee.nl en de vijf populairste andere recepten.

Top 5 hoofdgerechten

Top 5 andere recepten

Vaak krijg ik via Facebook foto’s toegestuurd met gerechten van mijn site die door mijn bezoekers zijn gemaakt. Dat vind ik altijd erg leuk om te zien, ga daar dus vooral mee door. Ik zal ook het komende jaar weer veel lekkere recepten via mijn site delen die hopelijk weer voor de nodige inspiratie zullen zorgen.

Bezoekers van Kookidee.nl

Toen ik een jaar geleden mijn website lanceerde had ik in de eerste maand al bijna 2000 bezoekers. Een aantal dat ik nooit had verwacht en waar ik dan ook erg blij mee was. Wat ik ook niet had verwacht was dat het aantal bezoekers iedere maand blijft stijgen.

Waar ik de eerste maand bijna 2000 bezoekers had bezochten de afgelopen maand ruim 85.000 mensen mijn site. Meestal op zoek naar een bepaald recept maar er zijn ook veel mensen die mijn hele website doorkijken op zoek naar inspiratie of informatie.

Bezoekers op Kookidee.nl

Wat leuk is om te zien is waar mijn bezoekers vandaan komen. Natuurlijk komt het grootste deel uit Nederland maar ook in het buitenland weet men Kookidee.nl inmiddels te vinden. Vaak zijn dat Nederlandsers die in het buitenland wonen maar ook anderen die via ‘Google translate’ mijn recepten vertalen.

Zo is er in Vietnam naar mijn zelfgemaakte pindakaas gezocht, wilde iemand in Tanzania zelf chips maken en werd er op Sint Maarten een lekkere boterkoek gebakkenIn Nederland zelf werden er vooral heel veel eierkoeken gebakken.

Waar komen bezoekers vandaan

Op het kaartje hierboven is goed te zien waar alle bezoekers vandaan kwamen. De paar grijze landen moeten Kookidee.nl nog ontdekken maar duidelijk is dat er wereldwijd naar mijn recepten werd gezocht. Het donkere puntje is Nederland, hier kwamen natuurlijk de meeste bezoekers vandaan.

Ik ontvang trouwens dagelijks mailtjes van over de hele wereld. Of ik recepten wil vertalen, of ik ze er in het Frans op kan zetten en of ik weet waar je in Australië poedersuiker kan kopen. Ik reageer op iedere mail maar wat vertalingen betreft moet ik iedereen toch teleurstellen, met de poedersuiker is het wel goed gekomen.

Kookidee.nl op social media

Ook via social media weet men Kookidee.nl te vinden, vooral op Facebook worden veel van mijn recepten gedeeld. Ik krijg daar ook regelmatig vragen die ik zoveel mogelijk probeer te beantwoorden. Ook als er een foutje in mijn recepten is geslopen krijg ik dat via Facebook meestal snel te horen. Erg handig zo’n enthousiaste groep mensen die mij in de gaten houdt ;)

De recepten die op Facebook de meeste reacties en likes kregen waren mijn witlof met ham en kaas in bladerdeeg, traditionele asperges en wraps met zalm en roomkaas.

Het populairste recept op Facebook

Behalve op Facebook ben ik ook vinden op Pinterest, Twitter, Google+ en Instagram. Op die manier kan via verschillende kanalen ontdekt worden wanneer ik een nieuw recept online heb gezet. Op Instagram plaats ik vooral foto’s van eten en drinken maar nog geen recepten, dat wil ik in de toekomst trouwens wel veranderen.

Op Pinterest is het ook erg leuk om te zien hoe recepten weer worden gedeeld. En voor mij is Pinterest weer een ideale manier om zelf inspiratie op te doen voor nieuwe recepten. Want ook ik heb wel eens inspiratie nodig bij het bedenken van een lekker gerecht.

Over de website

De website van Kookidee.nl draait volledig op WordPress, dit is een gratis CMS waar wereldwijd miljoenen sites op draaien. De vormgeving van de site heb ik zelf gemaakt, mijn verleden als webdeveloper kwam hierbij goed van pas. Omdat de bezoekersaantallen in de loop der tijd zo zijn gestegen is Kookidee.nl tussendoor naar een nieuwe server verhuisd, zo is de site helemaal klaar voor de toekomst.

Ook het design is het afgelopen jaar veranderd. Ik heb de website in de loop der tijd zo aangepast dat deze op alle apparaten goed werkt. Het grootste deel van de mensen bezoekt Kookidee.nl inmiddels op een smartphone of tablet dus ook op kleine schermen moet de website prettig werken.

De website
De nieuwe website

Ook het fotograferen van alle recepten is in de loop der tijd veranderd. Tegenwoordig gebruik ik speciale daglichtlampjes in de keuken om de foto’s er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Verder zijn de foto’s echt ‘zoals ze zijn’, dus geen speciale trucjes maar gewoon hoe ze uit de pan op mijn bord komen… al leg ik alles natuurlijk wel zo mooi mogelijk neer.

In totaal staan er nu zo’n 2.500 foto’s op mijn site, grotendeels foto’s van recepten en de stappen die ervoor nodig zijn. Ik blijf het op deze manier doen, al hoop ik dat de foto’s in de toekomst nog beter worden. Maar food fotografie is een vak apart dat je niet zomaar onder de knie hebt.

En nu?

Wij hebben thuis inmiddels een jaar lang bijna iedere dag iets anders gegeten. En nog steeds vind ik het iedere dag weer leuk om wat nieuws te verzinnen. Voorlopig blijf ik dus vrolijk doorgaan met Kookidee.nl en hoop ik ook het komende jaar weer veel lekkere recepten op de site te kunnen zetten.

Dit jaar wil ik ook wat meer tijd besteden aan het foodblog van Kookidee. Hier is van alles te lezen over koken en lekker eten in het algemeen. Ik wil hier graag meer leuke artikelen gaan schrijven ter informatie én inspiratie. Koken is echt mijn grote passie en het lijkt me erg leuk om nog meer inspiratie te delen via de site en social media.

Ook probeer ik me verder te ontwikkelen op het gebied van voedselfotografie. Ik ga proberen iets meer aandacht te schenken aan de rekwisieten op een foto, dus leuke bordjes en andere decoratie. Naast koken is fotografie namelijk mijn tweede passie, en op deze manier kan ik mijn twee passies perfect combineren.

Ik hoop dat ook het komende jaar weer veel bezoekers met plezier mijn site zullen bezoeken. Ik heb in ieder geval nog steeds super veel lol in het maken en onderhouden van Kookidee.nl. Ik wil iedereen dan ook bedanken voor het bezoeken van mijn site, de interactie op social media en de vele leuke reacties die ik krijg.