Misbaksels, ook die komen wel eens voor

Misbaksels, ook die komen wel eens voor

Vandaag heb ik mijn honderdste recept op Kookidee gezet, een mooi aantal en een mooie reden om eens even terug te kijken. De afgelopen maanden heb ik heel wat afgebakken en gekookt en gelukkig kon het meeste zo op deze site. Stuk voor stuk makkelijke en lekkere recepten die ik zelf graag mag koken, en jij hopelijk ook.

Het is jammer genoeg niet altijd hosanna in de keuken, en zo nu en dan sta ik ook met een beteuterd gezicht naar mijn pannen of in de oven te kijken. Dus hierbij een kijkje in mijn keuken waarbij het eens niét helemaal naar wens is verlopen.

Een slappe aardappeltaart

Het leuke van koken vind ik om nieuwe dingen uit te proberen of ergens een eigen draai aan te geven. Dat dit niet altijd een succes is bleek bijvoorbeeld toen ik eens een aardappeltaart met courgette had gemaakt. Ik had lang in de keuken gestaan om alles te snijden, de ingrediënten mooi opgemaakt en toen in de oven geschoven.

Toen de aardappeltaart uit de oven kwam was ik helemaal blij, hij zag er geweldig uit. Ook bij het aansnijden had ik nog een glimlach op mijn gezicht. Die verdween echter al snel toen ik de eerste hap nam… de binnenkant was totaal niet gaar en de koude en kleffe hap was meteen het einde van dit recept.

Een slappe aardappeltaart
Een slappe aardappeltaart

De aardappeltaart gaat trouwens nog eens in de herkansing, dus misschien zie je hem ooit nog voorbij komen op Kookidee.

Een totaal mislukte stamppot

Ook een stamppot gaat niet altijd goed, al moet je daar wel wat moeite voor doen. Of eigenlijk juist niet in dit geval… Ik wilde eens een wat andere stamppot maken van Chinese kool met zoete aardappelen. De combinatie leek me heerlijk maar de uitvoering was iets minder.

Om tijd te besparen bedacht ik om de aardappels eens niet te schillen, juist in de schil van een zoete aardappel zitten veel voedingstoffen en vitamines. Ik had er alleen niet aan gedacht dat ik de aardappelen daarna zou gaan stampen.

Tijdens het stampen zag ik allemaal rare vellen in mijn stamppotje komen, dit bleken de schillen van de aardappelen te zijn. Aardappelschillen kan je dus niet stampen weet ik nu… Ook deze gaat eens in de herkansing, maar dan met andere aardappelen en andere specerijen. De combinatie die ik had bedacht smaakte namelijk totaal niet als verwacht.

Een totaal mislukte stamppot

Gelukkig zijn er op Kookidee ook lekkere stamppotten te vinden die wel zijn gelukt. Het gaat dus niet altijd fout!

Pikzwarte cupcakes

Ook met cupcakes ben ik eens flink de mist in gegaan, tijdens mijn vakantie hadden we een klein oventje waar blijkbaar een turbo in zat. De temperatuur klopte voor geen meter en de cupcakes kwamen er dan ook pikzwart uit.

Later die vakantie heb ik nog een poging gewaagd, de temperatuur een stuk lager en de oventijd daarbij iets langer. Het resultaat was een lading cupcakes die volgens mij nog zwarter was dan de eerste. Wijze les voor de volgende keer om dus ook een oventhermometer mee te nemen op vakantie.

Pikzwarte cupcakes

Eenmaal thuis heb ik het recept nogmaals geprobeerd en kwamen de cupcakes er perfect uit.

Mislukte muffins

Binnenkort verschijnt het recept voor apple crumble muffins op mijn site, een recept dat wél is gelukt en waarbij de muffins heerlijk smaakten. Voor ik zover was waren er echter wel verschillende pogingen nodig.

Omdat ik verkeerde verhoudingen bloem en vloeistof had gekozen, per ongeluk eetlepels in plaats van theelepels zout had gebruikt of ze te lang in de oven had gezet zijn er heel wat muffins verloren gegaan. Zo zie je maar weer dat niet alles lukt als ik in de keuken sta.

Mislukte muffins

De aanhouder wint gelukkig, dus binnenkort vind je heerlijke zelfgebakken apple crumble muffins op Kookidee!

Lekkere recepten

Gelukkig is het aantal missers tot nu heel erg laag gebleven, maar ik vond het toch leuk er een aantal met je te delen. Ik blijf gewoon lekker nieuwe recepten uitproberen en hoop weer veel lekkers op Kookidee te kunnen zetten de komende maanden.

Misschien volgt er wel weer eens een bloemlezing met mislukte recepten bij een volgende mijlpaal. Voor nu blijf ik je hopelijk verrassen met lekkere recepten!