Nominaties voor Het Gouden Kookboek 2018

Nominaties voor Het Gouden Kookboek 2018

Op 10 oktober zijn de nominaties voor Het Gouden Kookboek 2018 bekend gemaakt. Het Gouden Kookboek is een prijs voor het beste kookboek dat het voorgaande jaar is geschreven. Een eis voor de titel is dat het kookboek oorspronkelijk in het Nederlands is uitgebracht.

Het Gouden Kookboek wordt gekozen aan de vooravond van de Kookboekenweek. Tijdens deze week worden door boekhandels en bibliotheken de mooiste kookboeken in het zonnetje gezet. De Kookboekenweek vindt dit jaar van 10 tot 18 november plaats, op 9 november wordt de winnaar van Het Gouden Kookboek bekend gemaakt.

Hieronder vind je, in alfabetische volgorde, de vijf nominaties voor Het Gouden Kookboek 2018:

Bijdendijk, Joris Bijdendijk

Bijdendijk: een keuken voor de lage landen - Joris Bijdendijk

Bijdendijk, een keuken voor de lage landen is een kookboek van de bekende chef Joris Bijdendijk. Het is een kookboek voor de ambitieuze thuiskok die graag een chef-waardig menu op tafel. In Bijdendijk vind je dan ook geen snelle recepten maar vooral gerechten waar je de tijd voor moet nemen.

Het boek is voorzien van schitterende paginagrote foto’s en een mooie uitleg over ingrediënten en keukenuitrusting. Ook leuk is de seizoenskalender waarmee je echt in het seizoen kan koken. Dit kookboek is echt een aanrader voor de liefhebber van lekker en bijzonder eten.

Van de jury: ‘De fotografie, de teksten en de recepten zijn toegankelijk, nu en dan uitdagend maar zeker op een vrije zondag voor iedereen te doen.’

Bestel Bijdendijk bij Bol.com

Hoe dan?!, Maroeska Metz

Hoe dan?!, Maroeska Metz

Hoedan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz is een bijzonder kookboek van een bijzonder ontwerpster. Maroeska Metz is maar liefst tien jaar bezig geweest met dit kookboek waarin je 120 recepten kan vinden. Oorspronkelijk schreef ze haar recepten op voor haar kinderen. Maar steeds meer vrienden en bekenden vroegen hierom met als resultaat uiteindelijk dit boek.

In Hoe dan?! vind je makkelijk te maken recepten uit verschillende keukens, van de Nederlandse tot de Midden-Oosterse keuken. Ieder recept is voorzien van een zg. QR-code die je in kan scannen met je smartphone. Hiermee krijg je leuke filmpjes te zien die letterlijk in haar eigen keuken zijn gemaakt.

Van de jury: ‘Dat ze in hart en nieren ontwerpster is zie je terug in het mooie ontwerp van Hoe dan?! Receptuur voor elke dag en voor iedereen.’

Bestel Hoe dan?! bij Bol.com

Home Sweet Home XMAS, Yvette van Boven

Home Sweet Home XMAS, Yvette van Boven

Home Sweet Home XMAS, Bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd feest is een heerlijk kookboek van Yvette van Boven. Yvette schreef al een groot aantal kookboeken en veroverde de Nederlandse huiskamer met haar serie ‘Koken met Van Boven’ waarin ze met verse en lokale producten de lekkerste gerechten maakte.

Ook in Home Sweet Home XMAS vind je heel veel mooie en makkelijk te maken recepten. Zeker voor de kerst maar ook voor genoeg andere feestelijke maaltijden vind je hierin genoeg inspiratie. De recepten zijn goed beschreven en voorzien van leuke illustraties. De mooie foto’s zijn gemaakt door de man van Yvette, Oof Verschuren.

Van de jury: ‘Ook wie niet van alle poespas rond kerst houdt zal met een glimlach dit boek lezen en ermee aan de slag gaan. Origineel, uitbundig én eigen.’

Bestel Home Sweet Home XMAS bij Bol.com

Mari plukt de dag, Mari Maris

Mari plukt de dag, Mari Maris

Mari plukt de dag in 4 seizoenen, 607 recepten en 1001 tips en trucs is het nieuwe kookboek van Mari Maris. In dit heerlijke boek kookt Mari een jaar lang met vooral producten uit haar eigen moestuin. In het kookboek vind je dan ook niet alleen recepten maar ook handige tips voor je eigen moestuin.

Heb je deze niet? Geen enkel probleem. Bijna alle ingrediënten kan je ook gewoon kopen in de supermarkt, bij de groenteboer of bij de boer. Mari plukt de dag bevat maar liefst 848 pagina’s waar je met veel plezier doorheen bladert. Gewoon om lekker te lezen of om op ideeën te komen voor de lekkerste vegetarische recepten.

Van de jury: ‘Maris kan niet alleen recepten opschrijven waar iedereen mee uit de voeten kan, ze kan ook verhalen schrijven. Mari plukt de dag is een lees- en kookboek.’

Bestel Mari plukt de dag bij Bol.com

TLV, Jigal Krant

TLV, Jigal Krant

TLV, Recepten en verhalen uit Tel Aviv is veel meer dan een kookboek. TLV van Jigal Krant dompelt je onder in het bijzondere leven in Tel Aviv. Natuurlijk staat heerlijk eten hierbij centraal maar je vindt in dit boek nog veel meer leuke informatie en tips. Een feest der herkenning voor iedereen die in Tel Aviv is geweest, een reden om ernaar toe te gaan voor wie deze stad nog niet kent.

De recepten uit TLV zijn makkelijk te maken en erg veelzijdig. Veel van de 100 recepten schreef Jigal Krant zelf maar hij kreeg er ook een aantal van de nieuwe generatie Israëlische topkoks. Liefhebbers van de Israëlische keuken en het land zullen veel plezier beleven aan dit kookboek van Jigal Krant.

Van de jury: ‘Neem dit boek ter hand en je wilt vrienden uitnodigen, koken, uitproberen, of nee sterker nog: direct afreizen naar Tel Aviv.’

Bestel TLV bij Bol.com