Vijf tips voor een geslaagd kerstdiner

Vijf tips voor een geslaagd kerstdiner

Veel receptensites, foodblogs en tijdschriften staan al weken in het teken van kerst. Ik doe daar niet aan mee omdat er al zoveel plekken zijn waar je lekkere recepten kan vinden. Wel heb ik vijf tips voor een geslaagd kerstdiner voor je.

Het maakt daarbij niet uit hoe jij kerst viert. Zet je een lekkere stamppot op tafel, kies je voor gourmetten of serveer je juist een uitgebreid kerstdiner met meerdere gangen? Met deze tips voorkom je heel wat stress waardoor ook jij volop kan genieten van een geslaagde kerst.

1. Maak een ‘draaiboek’

Als ik thuis een uitgebreid menu serveer zorg ik dat ik een draaiboek klaar heb liggen. Hierbij kijk ik vantevoren naar de recepten, gangen en volgorde en bepaal ik wat ik wanneer kan bereiden of voorbereiden. Sommige dingen kan je al een dag eerder maken, andere dingen een ochtend vantevoren. Zo hoef je ‘s avonds alleen nog het hoognodige te doen.

In mijn draaiboek staat dus precies wat ik wanneer kan doen. Een ander voordeel is dat je alle gangen stapsgewijs af kan werken. Dit voorkomt dat je een dag later nog dingen in je koelkast vindt die je eigenlijk had willen gebruiken. Ook tik ik mijn recepten in eenvoudige stappen over, zo kan je alles punt voor punt wegstrepen.

Hier zie je een voorbeeldje van mijn draaiboek van kerst vorig jaar:

Vijf tips voor een geslaagd kerstdiner - draaiboek
Vijf tips voor een geslaagd kerstdiner - recept

2. Maak een menukaartje

Van thuis uit heb ik meegekregen dat bij een kerstdiner een menukaartje hoort. Dit ziet er gezellig uit en iedereen vindt het leuk om te bewaren als aandenken. Ik heb thuis nog menukaartjes van 20 jaar geleden liggen, gemaakt door mijn moeder. Je kan dit gewoon op een kerstkaart schrijven of afdrukken op wat dikker karton.

Ook als je gaat gourmetten kan je een menuboekje maken. Kijk welke ingrediënten je op tafel zet en verzin daar leuke combinaties mee. Dit kan je afdrukken, in een boekje vouwen en je hebt een leuke eyecatcher op tafel staan

3. Mise en place

Heb je geen zin in een volledig draaiboek dan kan je mise en place als uitgangspunt gebruiken. Dit houdt in dat je zoveel mogelijk werkzaamheden vantevoren doet. Denk hierbij aan het voorsnijden van groenten, het aanbraden van vlees of het vast voorbereiden van een soep of gerecht.

Tijdens het kerstdiner hoef je dan alleen nog de gerechten te bakken of op te warmen en samen te stellen. Dit scheelt je heel wat werk in de keuken waardoor je langer aan tafel kunt blijven zitten. Wel handig is om op te schrijven wat je al klaar hebt staan, zo kan je niets vergeten.

4. Wijn en spijzen

Het kiezen van de juiste wijnen bij een gerecht is een lastige maar dankbare klus. Een goede wijn kan je gerecht nog beter uit doen komen terwijl een te zware wijn het kan verpesten. Welke wijn waarbij hoort is een kunst apart die niet iedereen onder de knie heeft.

Wat ik altijd doe is mijn menu meenemen naar een goede slijter of wijnhandelaar. Deze komen vaak tot verrassende combinaties waar je zelf nooit aan zou denken. De meeste wijnhandelaren vinden dit ook nog eens leuk om te doen. Ken je iemand met een restaurant dan kan je ook daar terecht voor advies.

Hier zie je mijn menukaartje van vorig jaar met onder iedere gang het wijnadvies van mijn wijnhandelaar:

Vijf tips voor een geslaagd kerstdiner - menukaartje

5. Borden opmaken

Bij het serveren van je kerstdiner kan je alles in grote schalen op tafel zetten. Nog feestelijker is het om de borden in de keuken op te maken en zo te serveren. Door alles een beetje netjes op een bord te serveren ziet het er extra feestelijk uit en staat je tafel minder vol.

Zorg hierbij dat de borden niet te vol liggen en dat je de randen goed vrij houdt. Veeg met een keukenpapiertje de randen even schoon voor het opdienen, wel zo netjes. Soepjes garneer je met wat verse kruiden, een scheutje room of wat geraspte kaas. Dit doe je vlak voor het opdienen.

Heb je een stamppot of aardappelpuree dan kan je kookringen gebruiken voor het opdienen. Hier schep je de puree in, drukt het wat aan en haal je daarna de ring weg. Hier overheen of ernaast schep je het vlees en de groenten. Gebruik bijvoorbeeld een vleestang of pincet om alles mooi neer te leggen.

Een mooie bron van inspiratie is trouwens het Instagram-account @theartofplating. Hier vind je tal van prachtige foto’s van opgemaakte borden. Je ziet dat het kiezen van contrasterende kleuren een mooi effect kan hebben.

Vijf tips voor een geslaagd kerstdiner

Genieten

Je ziet het, er is genoeg om aan te denken bij het bereiden van een kerstdiner. Zelf doe ik het altijd op deze wijze waardoor ik genoeg tijd over houdt om te genieten van het diner. Vraag gerust anderen om hulp, dat is vaak alleen maar gezellig.

Wat je ook serveert en hoe je het ook doet, het belangrijkst is dat je vooral zelf kunt genieten van een geslaagde avond. Doe alles dus vooral op de manier die jij het prettigst vindt en gebruik een of meerdere van deze tips als het je uitkomt. Ik wens je alvast een hele fijne kerst toe!