What’s in my kitchen?

What’s in my kitchen?

Ik volg een groot aantal foodblogs om leuke ideeën op te doen voor het koken. Een van die blogs is Mind Your Feed en daar trof ik een artikeltje aan met de titel ‘What’s in my kitchen’. Een leuk kijkje in de keuken van een foodblog aan de hand van tien vragen.

Het leek me leuk dat ook eens te doen voor ‘de keuken van’ Kookidee.nl. Ik heb in die keuken het afgelopen half jaar alweer ruim 200 recepten gemaakt. En daar zullen er dit jaar nog heel wat bijkomen, tot groot genoegen van mijn lieve vriendin en zoon.

Maar genoeg gepraat, tijd om eens een kijkje te nemen in mijn keuken. Een plek waar ik heel graag sta om lekker te koken, te bakken en te proberen. Een open keuken die een belangrijk onderdeel is van onze kamer, hoe dat precies zit lees je hieronder. Veel plezier in mijn keuken!

What’s in my kitchen, tien vragen

1. Hoe ziet mijn keuken eruit?

Op de foto’s zie je hoe mijn keuken eruit ziet, het is een vrij lange keuken met een groot en diep werkblad. Voor mij was de keuken een van de belangrijkste dingen toen wij dit huis kochten. Er zat namelijk nog helemaal geen keuken in en we konden dus zelf bepalen hoe we alles zouden doen.

Een keukenarchitect van Lodder keukens kwam uiteindelijk met deze opzet waarbij de keuken letterlijk het verlengde van onze woonkamer werd. Met hoge kasten tot aan het plafond waarin o.a. de koelkast, vriezer, oven en stoomoven werden verwerkt. De helft van de keuken staat dus letterlijk middenin de kamer.

Ook daarom hebben we de keuken verder lekker strak gehouden. Dik zwart granieten blad, hoogglans wit zonder grepen en verder niet al teveel poespas. Ik ben er al sinds het begin helemaal blij mee, dus nogmaals bedankt meneer de keukenarchitect!

What's in my kitchen?

2. Wat staat er op mijn aanrecht?

Dat verschilt eigenlijk per dag. Wat er standaard op staat zijn mijn messenblok met keukenmessen, een set snijplanken, een wijnkoeler vol keukengerei, een klein biobakje, kruidenplantjes en een kratje met van alles en nog wat.

Daarnaast staat er standaard een blender op en mijn staafmixer. Aan de achterkant, niet op de foto, staat nog zo’n verrijdbaar keukenblok met een aantal spullen die ik zeer regelmatig gebruik waaronder mijn espressomachine.

Ook staat er een quooker op mijn aanrecht, die zou ik bijna vergeten! Altijd direct kokend water van 100 graden, ideaal voor het koken van aardappelen en groenten of het maken van bijv.  bouillon.

3. Welke apparatuur is er verder nog in de keuken?

Behalve de blender en staafmixer heb ik nog meer apparatuur in de keuken. Zoals hierboven al vermeld heb ik een heteluchtoven én een stoomoven in de keuken. In de hoge kasten zitten verder de koelkast en de vriezer verwerkt. Onder het aanrecht is natuurlijk nog een vaatwasser te vinden.

Stoomoven en heteluchtoven

Het belangrijkst is natuurlijk mijn gasfornuis. Deze is lekker groot en heeft vijf pitten waarvan één ook als wokbrander te gebruiken is. Door de breedte van het fornuis kan ik er lekker met vijf pannen tegelijk op werken, een hele verademing. De afzuigkap is weggewerkt in de koof boven het fornuis, ideetje van Lodder.

Op het verrijdbare keukenblokje staan mijn keukenmachine, espressomachine en broodbakmachine. Daaronder weggeschoven nog een contactgrill en in een van de keukenlades ligt nog een handmixer, een tosti-ijzer, een broodrooster en een warmhoudding voor borden.

Een magnetron ontbreekt in onze keuken, daar hebben we bewust voor gekozen. En ondanks de vele verbaasde reacties van anderen hebben wij de magnetron nog nooit gemist.

4. Handige hulpjes?

De kleine handige hulpjes zitten allemaal in de lade onder het fornuis, nou ja… bijna allemaal. In die lade zit weer een lade weggewerkt waar ik dingen als een eiersnijder, kookwekkers, oven- en vleesthermometers en dat soort dingen heb liggen. Naast mijn fornuis staat een wijnkoeler met pollepels, spatels, schuimspanen en ga maar door.

De handigste hulpjes uit mijn keuken zijn de keukenmachine (Magimix Patissier), mijn blender (Le Blender, ook van Magimix) en mijn messenblok. Daarvoor had ik alles in de keukenlade liggen, nu heb ik ze letterlijk voor het grijpen.

Een ander handig hulpje is de mandoline om dingen mee te raspen, julienne te snijden of mooie dunne plakjes te maken. En mijn set keukenraspen, ook handig… eigenlijk vind ik alles handig in mijn keuken. Zelfs de broodbakmachine wordt gebruikt!

Het roltafeltje

5. Bovenkastjes of planken?

Toen we een keuken wilden laten maken was het enige dat wij dachten: veel ruimte, veel kastjes! Toen we de tekeningen voor de keuken zonder kastjes zagen waren we meteen verkocht. Vooral omdat de keuken het verlengde van onze woonkamer is en je er dan steeds op uit zou kijken.

Nu hebben we alleen een dikke bovenplank, een koof met daarin de afzuigkap (om dezelfde reden) en de hoge kasten half in de kamer en half in de keuken. En natuurlijk heel veel ruimte in de lades. In de plank boven het aanrecht zit ook de dimverlichting verwerkt. Op de plank een kleine selectie van mijn kookboeken, potten, nog meer plantjes tegenwoordig en mijn koffiebonen en kopjes.

6. What’s in my fridge?

In mijn koelkast zijn altijd wat standaarddingen aanwezig zoals melk, volle yoghurt, roomboter, eieren en kaas. Ik zou niet zonder kunnen omdat in gevallen van uiterste nood hier altijd wat mee te maken is. Verder heb ik meestal ook nog crème fraiche en slagroom in de koelkast staan.

Ook de bekende potjes met mayonaise, mosterd en zongedroogde tomaatjes zijn vaak aanwezig. Evenals tubes curry, tomatenketchup en tomatenpuree. Vaak nog vleeswaren, af en toe vla en de rest hangt af van de recepten van die week.

Een lekker groot fornuis

7. What’s in my freezer?

In mijn vriezer vind je eigenlijk niet zoveel. Af en toe ingevroren fruit, een voorraadje brood van de warme bakker, ijsblokjes, bladerdeeg en soms een bak Ben & Jerry of slagroomijs. Heel af en toe ligt er nog een pizza, maar tegenwoordig maak ik ze net zo snel zelf. Restjes heb ik eigenlijk nooit, als ik wat overhoudt breng ik dat rond naar familie… zelf eten we het toch nooit op.

Je ziet het, weinig in mijn vriezer. Waarschijnlijk ook omdat er op een paar minuten van huis zeven dagen per week boodschappen zijn te doen. In noodgevallen kan ik eigenlijk altijd wel iets halen. En verder haal ik alles het liefst vers.

8. En wat in de voorraadkast?

Een echte voorraadkast heb ik helaas niet. Ik heb een groentelade onder mijn ovens, twee hoge kasten in de keuken en veel laderuimte onder het aanrecht. Daar moeten we het mee doen. Die ruimte is natuurlijk wel goed gevuld.

Standaard is er altijd bloem, suiker, pasta, rijst, heel veel specerijen, bouilonblokjes, allerlei soorten noten, zaden en dat soort spullen aanwezig. In de groentelade vind je altijd tomaten, cherrytomaten, komkommer, allerlei soorten uien, veel knoflook, paprika’s en afbakbrood.

Eigenlijk is er altijd wel iets in huis te vinden om in noodgevallen wat te bakken of te koken, zelfs een paar potjes conserven. En hoewel die erg lang houdbaar zijn moeten we ze toch regelmatig opruimen, zo weinig gebruik ik dat.

9. Hoe vaak ben ik in de keuken te vinden?

Heel vaak! ‘s Ochtends voor het maken van ontbijt en schoollunch voor zoonlief en mezelf. Als ik thuis werk ‘s middags voor de lunch voor mezelf. En natuurlijk bijna iedere avond voor het koken van gerechten voor het avondeten én op de site.

Donderdag is de dag dat ik nog langer in de keuken sta. Ik heb dan de hele dag voor mezelf en bak en kook dan van alles voor mijn site. Ook doordeweeks en ‘s avonds laat kruip ik vaak nog achter het aanrecht om snel iets te bakken of te proberen.

Nog een foto van mijn keuken

10. Wat zou ik nog anders willen in mijn keuken?

Ik ben heel tevreden met mijn keuken, ik denk dat er in de huidige situatie weinig te verbeteren is. Als ik echt ‘alles’ aan zou kunnen passen dan zou ik willen dat de woonkamer vijf meter langer is en twee meter breder zodat ik nog meer werkruimte en opbergruimte zou hebben. Dat gaat dus niet gebeuren.

De stoomoven zou ik eventueel willen vervangen door een snelle versie, maar omdat er geen aansluiting voor zit gaat ook dat niet gebeuren. Eigenlijk vind ik alles wel prima zo… een mens moet ook wat te wensen overhouden toch?