Het verschil tussen meel en bloem

Het verschil tussen meel en bloem

Ik vind het altijd erg lekker om ‘s ochtends versgebakken brood te hebben bij mijn ontbijt. Als je de slaapkamer uit komt en het huis ruikt naar brood is dat fijn wakker worden. Ik gebruik mijn broodbakmachine dan ook met veel plezier, al komt het er niet elke dag van.

In de loop der tijd heb ik al veel verschillende soorten meel en broodbakmixen geprobeerd. Sommige kant en klaar waar je alleen water toe hoeft te voegen en soms ga ik aan de slag met meel, gist en zout. Mijn vriendin wees me op een leuk artikel over meel met informatie die voor mij nieuw was.

Verschil tussen meel en bloem

Een van de dingen die werd besproken was het verschil tussen meel en bloem. Ik heb er nooit echt bij stilgestaan maar bloem is fijngemalen meel waar alle andere stoffen van het graan uit zijn verdwenen. De zemelen en kiem ontbreken dus en dit zijn juist de voedzame stoffen.

Voor het bakken van koek, cake en ander gebak maakt dat niet zo heel veel uit maar bij het bakken van brood wil je natuurlijk een zo voedzaam mogelijk brood.

Molenmeel of fabrieksmeel

Het meeste meel dat je in de supermarkt koopt komt uit een fabriek waar de meel weer wordt gemaakt uit bloem. Door het toevoegen van extra ingrediënten, zoals de zemel en bijvoorbeeld volkoren, wordt dan het broodmeel gemaakt waar jij dan weer je brood van bakt. De voedzame kiem zit er vaak niet in omdat dit niet goed is voor de houdbaarheid van het meel.

Nou kan je ook meel rechtstreeks bij de molen kopen, dit is meel dat wordt gemalen uit hele graankorrels en waar alle voedingstoffen dus nog in zitten. Misschien iets minder lang houdbaar maar wel een stukje gezonder én lekkerder.

Daarnaast scheelt het ook nog eens het overbodige proces van het verwijderen van alles uit het meel om het daarna weer toe te voegen. Bij mij komt er voortaan dus meel van de molenaar in huis.

Juniper Berry

Het hele artikel over graan kan je lezen op de site van Juniper Berry, een prachtig foodblog over lokale en pure producten.

Een lekkere speltboterham met roomboter