Waarom moet je bloem zeven

Waarom moet je bloem zeven

Bij het maken van gebak heb je bijna altijd wel meel nodig. Bloem, speltmeel en alle andere soorten meel moeten dan vaak eerst gezeefd worden om het beste resultaat te bereiken. Niet iedereen doet dat maar het is zo’n kleine moeite dat ik het je eigenlijk wel aanraad. Hier lees je waarom je bloem moet zeven en hoe je dit snel doet.

Waarom bloem zeven

Bloem en ander meel wordt meestal geleverd in een zak, de bloem zit dan in elkaar gedrukt wat je kan zien aan de vaak kleine klontjes in het pak. Natuurlijk kunnen deze klontjes geen kwaad maar voor het maken van fijn gebak is het beter als deze er niet in zitten.

Omdat je met een natuurproduct werkt kan het ook voorkomen dat er kleine oneffenheden in je bloem of meel zitten. Achtergebleven stukjes korrel of schilletjes kunnen een deeg heel makkelijk verpesten.

Bovendien wordt je meel een stuk luchtiger als je het eerst even door een fijne zeef laat gaan. En luchtiger meel zorgt weer voor luchtiger gebak. Ook hechten andere ingrediënten bij luchtiger meel sneller dan bij ongezeefde bloem. Je ziet het, genoeg redenen om bloem even te zeven voor je het verwerkt.

Hoe bloem zeven

Om bloem te zeven heb je alleen een ruime kom en een fijne zeef nodig. Je houdt de zeef boven de kom en doet hier wat bloem in, door de zeef langzaam heen en weer te bewegen zal de bloem door de kleine gaatjes in de kom vallen. In je kom heb je nu gezeefde bloen, hoe makkelijk kan het zijn.

Beweeg je zeef niet te snel omdat je bloem anders alle kanten opstuift, kleine tikjes naar links en rechts zijn al voldoende om het bloem uit de zeef te krijgen. Ga vooral niet wild lopen schudden als je geen witgekleurd aanrecht wilt hebben.

Ook als je geen zeef hebt kan je bloem gemakkelijk luchtiger maken, gebruik dan bijvoorbeeld een heel fijn vergiet. Je zal zo niet alle oneffenheden kunnen verwijderen maar je bloem wordt in ieder geval luchtiger. Ook zou je met een garde in een kom bloem kunnen kloppen om het wat luchtiger te krijgen.

Gezeefde bloem afwegen

Het is handig om het zeven en afwegen tegelijk te doen. Als je de bloem eerst zeeft en daarna afweegt in een andere kom dan kan het door het overgieten weer gaan klonteren. Ik zet altijd een kom op mijn keukenweegschaal, ijk de weegschaal dan zodat deze op nul staat en zeef dan de bloem boven de kom tot ik de gewenste hoeveelheid heb.

Een goede zeef is in iedere kookwinkel wel te vinden. Ook zaken als de Blokker en HEMA hebben zeven in het assortiment. Wil je online een zeef kopen dan kan je o.a. terecht bij Bol.com. Ook handig voor veel andere doeleinden dus eigenlijk onmisbaar in je keuken.

Waarom moet je bloem zeven