10 makkelijke recepten voor de barbecue

10 makkelijke recepten voor de barbecue

Sinds ik een Cobb BBQ heb barbecue ik nog vaker. Helemaal tijdens deze zomerse dagen. De barbecue staat nu meerdere dagen in de week te branden. En ik heb al heel wat lekkere barbecue gerechtjes gemaakt. Hier heb ik een aantal van mijn favorieten voor je op een rijtje gezet.

Een foto van een Cobb bbq
© Cobb

Ik maakte ze met de Cobb maar dit kan natuurlijk op iedere barbecue. Het makkelijkst gaat het rechtstreeks op een gladde bakplaat. Heb je deze niet? Doe het dan in een aluminium bakje of grill alles indirect. Dat wil zeggen niet rechtstreeks boven het vuur maar ernaast.

Witte asperges

Witte asperges zijn vers natuurlijk het lekkerst. Maar op de barbecue kan je ook prima witte asperges uit pot gebruiken. Gebruik je verse asperges dan schil je ze en kook je ze voor. Ze moeten net een beetje slap zijn.

Leg de asperges op de hete grillplaat en sprenkel er olijfolie over. Strooi er grof zeezout op en grill een paar minuten. Draai ze om en bestrooi nogmaals met wat zeezout. Haal ze er na twee minuten af als ze een beetje beginnen te kleuren.

Trostomaatjes

Ook gegrilde trostomaatjes zijn heerlijk. Neem ze aan een takje, zo kan je ze makkelijk draaien. Leg de tomaatjes op de hete grillplaat en doe er wat olijfolie en grof zout op. Als de schil begint te rimpelen draai je ze nog een minuutje om.

Trostomaatjes

Witlof

Snijd de harde onderkant eraf en verwijder de kern met een puntig mesje. Halveer de witlof in de lengte. Leg de witlof met de platte klant op de grillplaat en besprenkel met olijfolie. Doe er wat grof zout op en laat een paar minuten liggen. Als de onderkant zwart begint te blakeren draai je de witlof om. Grill nog een paar minuutjes.

Groene aspergetips

Verdeel de aspergetips over de grillplaat en sprenkel er olijfolie en grof zout over. Grill een paar minuten en draai daarna om. Grill nog een paar minuten en haal ze van de barbecue. Eventueel kan je kleine bundeltjes maken met een plakje pancetta eromheen.

Haricot verts

De haricot verts bereid je hetzelfde als de groene aspergetips. Je grilt deze alleen net iets langer. Ook hier is het leuk om er een paar in te pakken met een plakje pancetta of bacon.

Maiskolven

Maiskolven hebben wat meer tijd nodig. Zelf gebruik ik altijd voorgekookte kolven. Pak een stuk aluminiumfolie en leg de kolf in het midden. Snijd wat roomboter in blokjes en verdeel over de kolf. Strooi er grof zeezout over en vouw het aluminiumfolie dicht. Grill de maiskolven zo’n 20 tot 30 minuten aan de rand van de barbecue. In de tussentijd kan je de rest van het rooster gebruiken voor andere gerechten.

Eventueel kan je ze van tevoren in vieren snijden. Verpak ze per stuk als hierboven. Zo garen ze net wat sneller en heb je ruimte om tegelijk nog wat anders op de barbecue te leggen. Voor nog meer smaak kan je er wat Parmezaanse kaas over raspen. Of kruid ze eens met oregano of Italiaanse kruiden.

Boterzachte maiskolven van de barbecue

Gevulde champignons

Dit is mijn favoriete gerechtje en maak ik bijna iedere keer. Gebruik ongeveer 400 gram grote witte champignons. Snijd met een scherp mesje de stelen voorzichtig los en draai uit de champignons. Hak met een scherp koksmes fijn en doe in een kommetje. Pel drie teentjes knoflook en hak ook deze fijn. Meng met een scheut olijfolie en wat fijn gehakte peterselie door de fijngehakte steeltjes. Kruid met peper en zout.

Leg een champignon op een stukje aluminiumfolie. Schep er wat van het mengsel in en strooi er geraspte oude kaas over. Vouw het aluminiumfolie dicht. Grill de gevulde champignons enkele minuten.

Gevulde champignons

Champignons met kaas

Heb je geen zin om de steeltjes fijn te hakken? Leg dan een champignon op een stukje aluminiumfolie en strooi er geraspte oude kaas over. Kruid met wat peper en vouw dicht. Grill enkele minuten.

Gegrilde rode paprika

Ook erg lekker is een gegrilde paprika van de barbecue. Snijd de bovenkant van de paprika en haal de zaadjes en zaadlijsten eruit. Halveer de paprika en leg met de holle kant op de grillplaat. Besprenkel met olijfolie en grof zeezout. Laat ongeveer vijf minuten liggen en draai om. Doe er nog wat olijfolie en grof zout op. Grill nog eens vijf minuten.

Doe de paprika’s nu in een plastic zak die je dichtknoopt. Laat tien minuten liggen. De paprika wordt nu nog zachter. Snijd hierna in reepjes en sprenkel er op de borden nog wat olijfolie en grof zeezout over, heerlijk!

Feta van de bbq

Dep een stuk feta droog en doe in een aluminium bakje. Kruid met paprikapoeder en chilipoeder en sprenkel er olijfolie over. Rol een rode peper tussen je handen en snijd de bovenkant eraf. Klop de zaadjes eruit en snijd de peper in ringetjes, leg op de feta. Doe er een paar takjes rozemarijn, oregano en tijm op. Bestrooi met grof zeezout en sprenkel er nogmaals wat olijfolie over. Eventueel leg je er nog wat trostomaatjes op.

Zet op de barbecue en laat tien minuten staan. Snijd in stukken en verdeel over de borden. Dip het bakvocht op met een stukje stokbrood.

10 makkelijke recepten voor de barbecue