Tips in Zeeland

Tips in Zeeland

Afgelopen zomervakantie was ik weer te vinden in het prachtige Zeeland. Vanaf Schouwen-Duiveland genoten we iedere dag weer van de prachtige stranden, de schitterende omgeving en de vele leuke plaatsjes op de verschillende eilanden. Daarnaast hebben we ons natuurlijk ook tegoed gedaan aan al het lekkers dat Zeeland te bieden heeft.

Bijvoorbeeld de bekende Zeeuwse bolus waar ik echt niet vanaf kan blijven. Maar ook ander lekkers als vis, schelp- en schaaldieren zijn deze vakantie weer op mijn bord beland. In dit artikel vind je de leukste en lekkerste tips in Zeeland. En dan heb ik het niet alleen over leuke bestemmingen maar ook over Zeeuwse lekkernijen en kookboeken.

Tips in Zeeland

De Zeeuwse stranden

De meeste mensen gaan naar Zeeland voor de mooie stranden. Zowel op Schouwen-Duiveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen vind je uitgestrekte zandstranden waar het goed toeven is. Behalve aan zee vind je ook op andere plekken allerlei leuke strandjes aan bijvoorbeeld de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Haringvliet.

De stranden van Schouwen-Duiveland zijn bijzonder door de schitterende natuurgebieden die eraan grenzen. In Zeeuws-Vlaanderen kan je je juist weer vergapen aan de grote zeeschepen die je vanaf het strand voorbij ziet komen. Vooral bij Vlissingen kan je deze giganten van zeer dichtbij zien. Zo heeft ieder eiland weer een eigen charme.

Tips in Zeeland

Zeeuwse strandpaviljoens

Natuurlijk zijn er ook in Zeeland veel strandpaviljoens te vinden die het bezoeken waard zijn. Zowel voor de snelle hap als uitgebreide maaltijden kan je bij deze strandpaviljoens terecht. Op Schouwen-Duiveland vind ik zelf strandbar Sand & Pepper in Burgh-Haamstede een van de leukste, het is er niet al te grootschalig en het ligt op een heerlijke plek. En alhoewel de kaart niet erg uitgebreid is kan je hier heerlijk eten. Ook het uitzicht op de Neeltje Jans is natuurlijk prachtig, ik kom hier dan ook erg graag.

Een andere persoonlijke favoriet is strandrestaurant De Dam in Vrouwenpolder waar ik graag een Damburger eet. Ook de steakstones zijn hier trouwens een aanrader, dit zijn loeihete stenen platen waarop je vlees wordt geserveerd. Aan tafel knettert en spettert het vlees op deze plaat en gaart het rustig verder. Op de Brouwersdam vind je trouwens ook verschillende mooie strandpaviljoens, strandclub Zee heeft daar mijn hart gestolen. Afgelopen winter hebben we daar zelfs geschaatst op de ijsbaan die op het terras was aangelegd.

Strandclub Zee

Fietsen in Zeeland

Zelf houden wij erg van fietsen, iets dat we dan ook veel hebben gedaan. Zeeland leent zich door de vele fietspaden uitstekend voor mooie en lange fietstochten door de weilanden, de bossen of langs het water. Kijk van tevoren wel even naar de weersverwachting want met flinke tegenwind is fietsen hier soms echte topsport.

Fietstochtjes die wij zelf wat vaker maken zijn een rondje Walcheren, heen en weer over de Neeltje Jans of een stuk langs de Oosterschelde. Zit je toevallig op Zeeuws-Vlaanderen dan kan je vanaf Breskens heerlijk tot aan het Belgische Knokke fietsen, een flinke tocht maar de moeite meer dan waard. En als je onderweg even uit wil rusten schuif je aan bij een van de vele strandpaviljoens.

Via de fietsknooppunten kan je alvast een leuke route uitstippelen waarna je onderweg alleen nog maar de bordjes hoeft te volgen. Heb je een auto met fietsendrager dan heb je nog veel meer mogelijkheden. Erg leuk is het om van Vlissingen met de pond naar Breskens te gaan, je auto kan je makkelijk kwijt bij de haven.

Fietsen in Zeeland

Leuk om te doen

Wat er allemaal te doen is in Zeeland is gewoon teveel om op te noemen. Ik kan wel een aantal uitjes met je delen die ik zelf leuk vind om te doen. Zo vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om de vele leuke plaatsen in Zeeland te bezoeken, voor een leuke stadswandeling of een bezoek aan een museum.

Stadjes bezoeken

Zo kom ik bijvoorbeeld graag in Vlissingen om vanaf de boulevard naar de voorbij varende schepen te kijken. Natuurlijk combineer je dat dan met het lekkere strand dat hier is te vinden. Ook Middelburg en Zierikzee zijn plaatsen waar we graag rondwandelen, ben je in Middelburg bezoek dan zeker boekhandel de Drvkkerij. En in Zierikzee haal je natuurlijk iets lekkers bij café De Gekroonde Suikerbiet, in 2017 uitgeroepen tot het café van het jaar.

Krabben vangen

Ben je met kinderen in Zeeland dan is het ook erg leuk om krabbetjes te vangen. Een stuk touw, een steentje en een wasknijper is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Bind de wasknijper aan het uiteinde van een touw en bind iets daarboven een steentje vast. Doe wat spek of salami aan de wasknijper en laat in het water zakken. Als het helder water is zie je de krabben op je wasknijper af komen, zodra ze het aas beetpakken met hun scharen hijs je de krab voorzichtig omhoog.

Natuurlijk laat je de krabben na afloop weer los in het water. Zet ze allemaal op de grond en kijk welke krab er als eerste weer in het water is, een leuk gezicht. De meeste kans heb je bij palen van steigers in de vele haventjes en bij de bekende strandpalen op de stranden van Zeeland. Ook tussen de stenen langs het water heb je veel kans om krabben te vangen. Kinderen vinden dat echt geweldig en ik eigenlijk zelf ook wel.

Krabben vangen

Zeeschepen kijken

Ook is het erg leuk om eens een middagje naar de grote voorbij varende zeeschepen te kijken. Dit kan op verschillende plekken in Zeeland zoals het al eerder genoemde Vlissingen, vanaf de boulevard of het strand zie je de schepen erg dichtbij. Op Zeeuws-Vlaanderen kan je bij Terneuzen heel goed de zeeschepen zien, het is hier een komen en gaan van binnenvaart- en grote containerschepen.

Mijn persoonlijke hotspot om schepen te zien is bij het Nauw van Bath op Zuid-Beveland. Op dit smalle stukje in de Westerschelde zie je de schepen van heel dichtbij. Ze maken hier een draai door een smalle vaargeul waardoor je ze heel goed kan bekijken. Neem een verrekijker mee en je ziet zelfs de kapitein zitten. Zorg wel voor wat proviand want er is verder weinig in de omgeving te vinden.

Zeeschepen kijken

Handige links

Het stukje hierboven is natuurlijk geen reisgids voor Zeeland maar bevat een aantal van mijn favoriete plekjes en bezigheden. Veel meer informatie over Zeeland is te vinden via de onderstaande links.

Toeristische informatie

Reisgidsen over Zeeland

Zeeuwse gerechten