Heel Holland Bakt 2015

Heel Holland Bakt 2015

Zondag 6 september begint alweer het derde seizoen van het populaire bakprogramma Heel Holland Bakt. In dit televisieprogramma nemen tien kandidaten het tegen elkaar op om de beste thuisbakker van Nederland te worden.

Het programma is de Nederlandse versie van het al even populaire The Great British Bake Off, sinds 2010 uitgezonden door de BBC. De presentatie van Heel Holland Bakt is in handen van Martine Bijl, zij wordt bijgestaan door de jury die bestaat uit Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden.

De jury

Robèrt van Beckhoven is een patissier die als enige Nederlander zowel Meester Patissier als Meester Boulanger is. Hij heeft al verschillende prijzen gewonnen en is dus uitermate geschikt om de kandidaten te beoordelen. Ook heeft hij al verschillende boeken geschreven over het bakken van brood en gebak.

Janny van der Heijden is een culinair publicist die voor verschillende tijdschriften en dagbladen artikelen schrijft. Ook was Janny hoofdredactrice van het culinaire tijdschrift Tip Culinair en heeft ze een groot aantal kookboeken geschreven.

De opdrachten

Het derde seizoen van Heel Holland Bakt bestaat uit acht afleveringen. In iedere aflevering moeten de kandidaten drie opdrachten uitvoeren in een bepaald thema. Na iedere aflevering valt één kandidaat af, in de finale nemen de overgebleven het tegen elkaar op en wordt de beste thuisbakker van Nederland bepaald.

De signatuuropdracht

Bij de signatuuropdracht moet iedere kandidaat een klassiek recept bakken waar ze een eigen invulling aan moeten geven.

De technische opdracht

Bij de technische opdracht moeten de kandidaten een product bakken aan de hand van een lijst ingrediënten. Zij moeten zelf uitvogelen hoe ze dit product moeten bereiden. Deze opdracht leidt vaak tot verrassende en hilarische resultaten.

Het spektakelstuk

Deze opdracht is altijd de klapper van de uitzending, de kandidaten moeten een ingewikkeld recept bereiden en daar een eigen draai aan geven.

Recepten van Heel Holland Bakt

De recepten uit Heel Holland Bakt zijn natuurlijk terug te vinden op de website van Heel Holland Bakt. Je vindt hier ook leuke bakvideo’s en nog veel meer informatie.

Ook is er een vraagbaak op de website van Heel Holland Bakt aanwezig waar je terecht kan met vragen en opmerkingen. Sommige vragen worden door de jury beantwoord, je moet je wel registreren op de website om vragen te kunnen stellen.

Uitzendingen

Het derde seizoen van Heel Holland Bakt begint zondag 6 september op NPO 1. De eerste uitzending begint om 21.00 uur, de andere uitzendingen om 20.20 uur. In totaal zijn er acht uitzendingen waarna de winnaar van dit seizoen bekend zal zijn.

De uitzendingen zullen terug te kijken zijn op de website van Heel Holland Bakt, deze blijven beschikbaar tot 30 dagen na de uitzending. Mocht je Heel Holland Bakt nog nooit hebben gezien, en dat lijkt me eigenlijk heel sterk, dan vind je onderaan de officiële trailer van het eerste seizoen.

Handige links

Website van Heel Holland Bakt

Kookboeken Heel Holland Bakt

Robèrt van Beckhoven

Janny van der Heijden

Boeken van eerdere winnaars