Heel Holland Bakt 2016

Heel Holland Bakt 2016

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat zondag 4 september de eerste aflevering van Heel Holland Bakt 2016 weer op televisie was. Ook dit jaar zullen iedere zondagavond weer vele bakliefhebbers voor de buis gekluisterd zitten om de verrichtingen van de kandidaten te volgen.

Martine Bijl is deze keer helaas de grote afwezige, zij is nog steeds herstellende van een hersenbloeding. Martine wordt dit seizoen vervangen door André van Duin die deze editie de presentatie op zich neemt, en na de eerste aflevering vind ik dat hij dit prima doet.

Heel Holland Bakt 2016

André van Duin

André van Duin is natuurlijk bij iedereen wel bekend. Hij is misschien wel één van de grootste komieken die ons land ooit heeft gekend, al zal niet iedereen zijn humor kunnen waarderen. Veel mensen schrokken dan ook toen bekend werd dat André dit seizoen Heel Holland Bakt ging presenteren.

Gelukkig doet André van Duin de presentatie als zichzelf, en niet als een of ander typetje. Ik vond het een genot om de eerste aflevering weer te bekijken, al moest ik even wennen omdat een André natuurlijk geen Martine is. Hij doet het gelukkig op een rustige, leuke en volgens mij integere manier waardoor het gewoon een heerlijk programma blijft.

Heel Holland Bakt 2016, André van Duin

De kandidaten

Ook dit seizoen strijden tien amateurbakkers weer om de titel beste thuisbakker van Nederland. Zoals ieder jaar is het ook dit keer weer een veelzijdig gezelschap, van een burgemeester tot een gewichtsconsulente en een advocaat tot een opzichter. Wat iedereen gemeen heeft is dat thuis regelmatig de oven staat te loeien.

Iedere aflevering zal een kandidaat afvallen waarna het seizoen eindigt met de finale. Hierin zal de beste thuisbakker van Nederland bekend worden gemaakt door André, Janny en Robèrt.

Heel Holland Bakt 2016

De jury

Als je de vorige seizoenen hebt gezien is de jury inmiddels wel bekend. Ook dit jaar worden de kandidaten weer kritisch beoordeeld door Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. Zij letten op creativiteit, techniek en vooral de smaken van de baksels die de kandidaten op tafel zetten.

Janny van der Heijden is o.a. bekend van de vele kookboeken die zij heeft geschreven. Ook was zij hoofdredactrice van Tip Culinair en schrijft ze regelmatig voor kranten en tijdschriften. Robèrt van Beckhoven is één van de twee Meester Pattisiers van ons land en weet als geen ander hoe je moet bakken. Daarnaast heeft hij ook de titel Meester Boulanger en is hij daarmee de enige in ons land die beide titels heeft.

Heel Holland Bakt 2016, Janny van der Heijden

De opdrachten

Iedere aflevering moeten de kandidaten drie opdrachten uitvoeren: de signatuuropdracht, de technische opdracht en het spektakelstuk. Na beoordeling van deze drie opdrachten wordt telkens een meesterbakker benoemd én valt één van de kandidaten af.

De signatuuropdracht

Bij de signatuuropdracht is het uitgangspunt een klassiek recept waar de thuisbakkers een eigen draai aan mogen geven. Creativiteit wordt hierbij beloond maar het eindresultaat moet natuurlijk perfect zijn.

De technische opdracht

Bij de technische opdracht krijgen de kandidaten een recept voor een specifiek baksel, bijvoorbeeld de mergpijpjes uit de eerste aflevering. De ingrediënten zijn vermeld maar veel belangrijke informatie uit het recept ontbreekt. De bakker moet dus een eigen invulling geven aan het bereiden van het recept en dan maar hopen dat Robèrt enthousiast is.

Het spektakelstuk

Het spektakelstuk is de laatste opdracht van iedere aflevering, en de opdracht staat inderdaad garant voor spektakel. Hier kunnen de thuisbakkers goed laten zien wat zij in huis hebben en de mooiste baksels presenteren.

Heel Holland Bakt 2016, Robèrt van Beckhoven

Recepten Heel Holland Bakt 2016

De thuisbakkers zullen ook dit seizoen weer heel wat lekkere recepten bereiden. De recepten van Heel Holland Bakt zijn na de aflevering terug te vinden op internet. Zo kan je thuis de lekkerste taarten, koekjes, broden en andere baksels namaken en ontdekken of er in jou ook een thuisbakker schuilt.

Ook de recepten van eerdere siezoenen zijn terug te vinden op de site van Heel Holland Bakt. Bovendien vind je veel handige baktips en informatie op de site en is er wekelijks een video waarin Janny en Robèrt laten zien hoe de technische opdracht moet worden gedaan.

Heel Holland Bakt terugkijken

Heb je een aflevering gemist van Heel Holland Bakt? Dan kan je deze gelukkig terugkijken op de website, zo hoef je geen enkele aflevering van dit seizoen te missen. Let wel op, de afleveringen staan er tijdelijk op en zullen uiteindelijk weer verwijderd worden. Wacht dus niet te lang.

Hieronder vind je nog de trailer van Heel Holland Bakt, voor als je écht nog geen idee hebt waar dit programma nou eigenlijk over gaat. Helamaal onderaan dit artikel vind je nog een aantal handige links over Heel Holland Bakt.

Website van Heel Holland Bakt

Kookboeken Heel Holland Bakt

Robèrt van Beckhoven

Janny van der Heijden

Boeken van eerdere winnaars

Heel Holland Bakt 2016