Alles over asperges

Alles over asperges

De tweede dinsdag in april is traditioneel de opening van het Nederlandse aspergeseizoen. Het aspergeseizoen eindigt ieder jaar weer op 24 juni, de dag van Sint Jan. Tijdens het aspergeseizoen kan je heerlijke witte asperges kopen van Hollandse bodem, veelal uit Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant.

Als je door het Limburgse of Brabantse landschap rijdt zal je vast aspergevelden hebben gezien. Langgerekte stukken grond met aspergebedden die iets boven de grond uitsteken, vaak voorzien van een plastic zeil. Ik word altijd blij als er weer asperges te koop zijn uit eigen land, voor mij is het iedere keer weer een feestje op mijn bord. In dit artikel lees je alles over asperges.

Waar komen asperges vandaan

De asperge is een heel oude groente die al zo’n 5000 jaar bekend is. Tegenwoordig is de asperge bekend als delicatesse maar vroeger werd deze ook gebruikt als medicijn of versiering. De oudste vermelding van de asperge vind je als muurtekening terug in de piramide van Sakkara. Hier werd de asperge als offergave voor een farao gebruikt.

In het begin van de 20e eeuw is de asperge in Nederland aangekomen. Vroeger werd deze in Nederland vooral in de zandige duingebieden bij Bergen op Zoom geteeld. Na de Tweede wereldoorlog is de aspergeteelt pas opgeschoven naar het zuiden. Er waren daar veel zandgronden en goedkope arbeidskrachten te vinden. De Nederlandse asperge is dus eigenlijk nog maar een jonkie.

De aspergeteelt

Tegenwoordig worden witte asperges in heel Nederland geteelt, tijdens het aspergeseizoen zijn deze overal verkrijgbaar. Buiten het seizoen vind je vooral de groene asperges in de winkel, vaak uit het buitenland. Iets minder bekend is de paarse asperge, een wat zoetige asperge die je ook rauw kan eten.

Witte asperges groeien in aspergebedden, verhogingen op het landschap zodat de asperges onder de grond kunnen groeien. Zodra een asperge boven de grond komt wordt deze groen, iets wat niet iedereen weet. Het is dus zaak om de asperges precies op tijd te oogsten, of te steken zoals het heet.

Aspergesteken is een nauwkeurig werkje en wordt met de hand gedaan. De asperges worden dan gesorteerd op grootte en dikte en worden daarna naar de winkels getransporteerd. Of verkocht op het land zelf, rijd maar eens door Limburg en Brabant en je ziet overal borden staan met ‘asperges te koop’.

Asperges kopen en bewaren

Het is natuurlijk het leukst om de asperges bij de boer zelf te kopen. Ik vind het altijd een leuke ervaring om te zien waar mijn asperges vandaan komen. Tegenwoordig kan je in bijna heel Nederland asperges bij de boer kopen, misschien dus ook bij jou in de buurt.

Als je asperges koopt moet je altijd de meest verse exemplaren kiezen. Dit is makkelijk te controleren door twee asperges tegen elkaar aan te wrijven. Als je een piepend geluid hoort zijn de asperges vers en kan je deze met een gerust hard kopen. Welke dikte je kiest is persoonlijk, ik kies altijd wat dikkere asperges waar ik dan wel weer flink wat vanaf schil.

De witte asperges kan je thuis het best bewaren in een vochtige theedoek. Gewoon even een schone theedoek onder de kraan houden, goed uitwringen en daar de asperges in wikkelen. Zo kan je ze een aantal dagen in de groentelade van je koelkast bewaren. Maar het lekkerst is natuurlijk om ze dezelfde dag nog te eten.

Wil je ze langer bewaren dan kan je asperges ook invriezen, ze zijn dan tot wel een half jaar houdbaar. Schil de asperges dan eerst en verpak ze daarna in plastic diepvrieszakken. Zo kan je bijna het hele jaar door genieten van ‘verse asperges’ uit eigen land.

Asperges zijn gezond

Asperges zijn niet alleen lekker, ze bevatten ook nog eens weinig calorieën. In asperges vind je bovendien een groot aantal vitaminen en belangrijke voedingsstoffen. Ook wordt er voor en tijdens het oogstseizoen geen gebruik gemaakt van gewasbescherming, alleen na het seizoen wordt dit minimaal ingezet. Hierdoor is de asperge niet alleen gezond maar ook nog eens schoon.

In onderstaand lijstje zie je de voedingswaarden van de witte asperge. Deze informatie is afkomstig van het Nederlands asperge centrum.

Voedingswaarde per 100 gr:

  • 21 Kcal (88 Kj)
  • 2 gr. eiwit
  • 10 mg. koolhydraten
  • 20 mg. calcium
  • 1 mg. ijzer
  • 5 mg. natrium
  • 20 mg. vitamine C

Asperges bereiden

Witte asperges zijn makkelijk te bereiden, al zien veel mensen er tegen op. Verse witte asperges hoef je eigenlijk alleen te schillen, net zolang tot je mesje moeiteloos langs de asperge glijdt. Je schilt ze van iets onder het kopje tot aan beneden. Daarna snijd je de houtige onderkant er af en kan je ze koken. Hier lees je hoe ik asperges kook op de manier zodat ik ze zelf het allerlekkerst vind.

Groene asperges hoef je meestal niet eens te schillen, die spoel je even schoon waarna je een klein stukje van de onderkant snijdt. Alleen de dikke groene asperges dien je te schillen, en dan ook nog eens alleen het onderste deel. Paarse asperges hoef je ook niet te schillen, ook hier haal je alleen een stukje van de onderkant af.

Je kan asperges schillen met een dunschiller of met een speciale aspergeschiller. Ik schil ze altijd liggend op een dikke snijplank, zo heb je de minste kans dat ze breken. Voor het koken gebruik ik een speciale aspergepan waar ze staand in gekookt worden. Je kan hier ook een pastapan of grote soeppan voor gebruiken, dan liggen de asperges in het water.

Recepten met asperges

Op Kookidee vind je een aantal heerlijke recepten met asperges, zowel met witte als met groene asperges. Natuurlijk mijn recept voor het maken van traditionele witte asperges maar ook bijvoorbeeld een heerlijke salade met gegrilde groene asperges. Ook dit aspergeseizoen zal ik weer nieuwe recepten met asperges bedenken.

Wil je nog meer inspiratie dan kan je voor nog meer asperge recepten terecht op de website van het Nederlands asperge centrum. En ook bij Bol.com vind je een aantal prima asperge kookboeken. Kortom, genoeg mogelijkehden om ook dit aspergeseizoen weer te genieten van de allerlekkerste asperges.

Alles over asperges