Groenten, room en suiker

Groenten, room en suiker

Kookidee is inmiddels alweer bijna anderhalf jaar oud. In die tijd deelde ik ruim 400 makkelijke recepten met je die wij thuis hebben gegeten. Van lekkere ovenschotels tot snelle salades en makkelijke broodjes tot zoete cakes. Recepten die in de smaak vallen want Kookidee heeft inmiddels vele duizenden bezoekers per dag.

Behalve veel positieve reacties krijg ik toch ook regelmatig minder positieve opmerkingen over mijn recepten. Er zou te weinig groenten inzitten, ik gebruik onnodig room in soepen of er zit teveel suiker in een cake. In groenten, room en suiker wil ik daar iets verder op in gaan.

Groenten, room en suiker?

Groenten, room en suiker… het klinkt als een vreemd rijtje ingrediënten. Toch zijn dit precies die ingrediënten waar ik regelmatig opmerkingen over krijg. In sommige recepten zou ik teveel van het ene en juist weer te weinig van het andere gebruiken. Ik juich het uiteraard toe dat mensen bewust met eten bezig zijn maar af en toe draaft men volgens mij iets te ver door.

Voor de meeste ingrediënten ben ik van mening dat je alles gewoon zou moeten kunnen eten. Als je vanwege een allergie of intolerantie ergens niet tegen kan is dat natuurlijk een ander verhaal. Maar zolang je zelf logisch nadenkt en afwisselend eet mag er volgens mij niet echt een probleem zijn.

Groenten

Groenten eten we dagelijks, het grootste deel bij het avondeten. Maar ook tussendoor in bijvoorbeeld een salade of ongemerkt op een broodje krijgen we groenten binnen. Volgens het Voedingscentrum moeten we dagelijks gemiddeld zo’n 250 gram groenten per dag eten. En het woord gemiddeld zegt het eigenlijk al.

Het is niet de bedoeling dat we iedere avond met een weegschaal naast ons bord zitten. Als je een dag wat minder neemt is dat echt geen enkel probleem, zolang je maar zorgt dat je over het algemeen genoeg binnen krijgt. Zowel overdag als ‘s avonds bij het eten.

Zet bijvoorbeeld naast de nootjes ook eens wat stukjes komkommer en wortel met een lekkere dipsaus op tafel. Zo heb je een lekkere snack waarmee je ongemerkt weer wat grammetjes extra groente eet. Ook die tellen namelijk gewoon mee met de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Room

Ook room is zo’n ingrediënt dat wat losmaakt bij sommige bezoekers. Het zou niet nodig zijn en door het te gebruiken zou ik aanzetten tot ongezond eten. Het klopt dat het niet nodig is, maar het is wél lekker. En als ik in ieder gerecht een pot room gebruik zou dat inderdaad verkeerd zijn maar dat is niet het geval.

Ik gebruik het als smaakmaker in sauzen en soepen, en zelfs dan niet altijd. Stel je maakt één keer in de twee weken een soep waarin je een bakje room gebruikt. Per persoon zou dat neerkomen op net twee gram per dag, oftewel nog geen half theelepeltje. Is dat nou zo erg? Ik vind van niet.

Voor mij is het belangrijk dat eten iets is om van te genieten. Als daar dan af en toe iets in zit wat minder gezond is vind ik dat prima. Het grote voordeel van alles zelf maken is dat je precies weet hoeveel je gebruikt. Zo heb je zelf een prima inzicht in wat je binnen krijgt en hoef je bepaalde ingrediënten niet krampachtig te vermijden.

Suiker

Suiker is eigenlijk hetzelfde verhaal. Als ik bijvoorbeeld een zoet bakrecept op Kookidee zet weet ik al wat ik te horen ga krijgen: ‘Moet dat nou echt die 250 gram suiker?’. Ik kan dan wel kiezen voor suikervervangers maar dan vind ik het zelf minder lekker. En op Kookidee deel ik juist graag recepten die mij smaken en waar ik achter sta.

En inderdaad, 250 gram suiker is geen klein portie. Als ik dat iedere dag zou nemen zou ik inderdaad een probleem hebben. Maar dat is dus niet zo, ik bak af en toe iets en dat deel ik met anderen. En een cake of pot koekjes gaat bij ons ook niet in één keer op… nou, heel af en toe dan.

Waar het om gaat is dat je ook suiker prima kan eten zolang je het af en toe doet. Niet iedere dag gerechten vol suiker bereiden maar zo nu en dan iets lekkers. De rest van de tijd eet je gezond en dan kan zo’n beetje suiker echt geen kwaad.

En nu?

Behalve groenten, room en suiker zijn ook ingrediënten als bladerdeeg, crème fraiche, mayonaise en veel meer ingrediënten onderwerp van discussie. Het gaat te ver om deze allemaal te behandelen, dan hou ik geen tijd meer over om te koken. Het gaat erom dat je zelf een beetje nadenkt en weet dat je dit niet iedere dag moet eten.

Wissel af, maak zoveel mogelijk zelf en denk een beetje na. Zo kan je zonder problemen al deze ‘ongezonde ingrediënten’ gebruiken zonder je schuldig te voelen. Ik hecht meer waarde aan bewust genieten van soms iets ongezonder eten dan iedere dag met lange tanden een afgewogen hoeveelheid groente, peulvruchten en zuivel naar binnen te werken.

Mijn mening

Dit is natuurlijk mijn eigen mening. Ik ben een kookliefhebber die houdt van lekker eten. Ik ben geen diëtist of voedingsdeskundige en dat pretendeer ik ook niet. Het kan best zijn dat je door bepaalde omstandigheden extra goed op je voeding moet letten. Maar over het algemeen ben ik van mening dat je gewoon moet genieten van je dagelijkse maaltijden en je niet klakkeloos alle richtlijnen en adviezen hoeft te volgen.