Het verschil tussen rode, oranje, gele en groene paprika’s

Het verschil tussen rode, oranje, gele en groene paprika’s

Paprika’s zijn er in verschillende soorten en maten, van de langgerekte puntpaprika tot de gewone paprika die iedereen wel kent. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de rode, oranje, gele en groene paprika’s die je in de winkel ziet liggen? In het artikel hieronder lees je alles over de paprika en zijn kleur!

Familie van de peper

De paprika is afkomstig van de plant ‘Capsicum annuum’ en is familie van o.a. de chilipeper en cayennepeper. Net als deze pepers kan ook de paprika een beetje kruidig en bitter smaken, al wordt deze smaak hoe rijper de paprika wordt steeds zoeter. Maar niet alleen de smaak van de paprika verandert tijdens het rijpen, ook de kleur.

Veel mensen denken dat een rode paprika het meest pittig is maar het tegenovergestelde is waar. Een rode paprika is de meest rijpe vorm van de paprika en is dus het zoetst van het hele stel. Juist de groene paprika is het meest ‘pittig’, hoewel je de smaak natuurlijk niet kan vergelijken met bijvoorbeeld een rode peper.

Van groen naar rood

Tijdens het rijp worden verandert de paprika langzaam van groen naar rood met daartussenin de gele en oranje variant. Ook zijn er andere soorten paprika’s die bijvoorbeeld bruin worden of in compleet andere kleuren geteeld worden. Zo zijn er zelfs witte en mintgroene paprika’s, al kom je deze niet zo vaak tegen in de winkel.

Oorspronkelijk is er dus weinig verschil tussen de rode, gele, oranje en groene paprika. Ze komen in principe van dezelfde plant maar worden alleen op een ander moment geplukt. Hoe later de vrucht wordt geplukt hoe zoeter deze zal zijn waarbij de rode paprika het zoetst is.

Het verschil tussen rode, oranje, gele en groene paprika's

Meer verschil tussen de kleuren paprika’s

Hoewel de paprika’s dus van dezelfde plant komen zijn er nog meer verschillen dan alleen de kleur en smaak. Ook de ‘samenstelling’ van de paprika verandert tijdens het rijpingsproces en dat merk je in de voedingswaarde. Een groene paprika is nog niet rijp en bevat minder vitamine C en E dan de rode. Wel bevat een groene paprika juist meer vezelfs en vitamine K dan de rode.

De rode paprika bevat het meeste vitamine C en E van het rijtje maar weer wat minder vezels. En de gele en oranje paprika zitten daar precies weer tussenin. Voor iedere paprika is dus wel wat te zeggen maar gezond (en lekker) zijn ze allemaal. De groene paprika komt het best tot zijn gerecht in warme gerechten omdat door het verhitten de smaak toch weer iets zoeter wordt. De andere kleuren paprika zijn zowel warm bereid als rauw erg lekker.

Recepten met paprika’s

Misschien pak jij altijd standaard de rode paprika’s als je in de winkel staat. De rode paprika is volgens mij namelijk de meest verkochte van het hele stel. Toch moet je ook echt eens de andere paprika’s proberen als je deze normaal gesproken laat liggen. Variatie is niet alleen leuk maar ook nog eens gezond, want zoals je kon lezen krijg je bij iedere kleur paprika weer andere vitamines en voedingsstoffen binnen.

Op Kookidee vind je gelukkig genoeg recepten met paprika’s, en ook nog eens in alle kleuren. Hieronder vind je de links naar de recepten met zowel rode, gele, oranje als groene paprika’s. En vanaf nu weet je precies het verschil tussen alle kleuren paprika’s.

Het verschil tussen rode, oranje, gele en groene paprika's