Is spinazie met vis ongezond?

Is spinazie met vis ongezond?

Ik ben dol op de combinatie spinazie en vis, bijvoorbeeld spinazie en zalm smaken erg lekker bij elkaar. Toch krijg ik iedere keer weer reacties dat deze combinatie ongezond en zelfs gevaarlijk zou zijn. Maar is spinazie met vis ongezond? Met dit artikel hoop ik voor eens en altijd dit fabeltje de wereld uit te helpen.

Het idee dat spinazie en vis ongezond zou zijn komt van onderzoeken uit het verleden. Hierbij werd aangetoond dat het nitraat in nitraatrijke groenten als spinazie in bepaalde gevallen kan worden omgezet in nitrosaminen. Dit laatste is inderdaad mogelijk kankerverwekkend maar alleen als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen.

Onderzoeken

De onderzoeken waar dit uit bleek werden gedaan op kleine proefdieren en met reageerbuisexperimenten. Hierbij werden grote hoeveelheden nitraat en aminozuren bij elkaar gebracht waarbij inderdaad deze nitrosaminen werden gevormd. Aminozuren zitten vooral in magere vis (zalm is trouwens een vette vis) en zo is dit verhaal de wereld ingekomen.

Inmiddels weten we dat dit alleen gevaarlijk is als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eten van spinazie en vis voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. En dat ook nog eens het hele jaar door, jaar na jaar. Oftewel hoeveelheden die een normaal mens nooit tot zich zal nemen.

Spinazie en vis is niet ongezond

Ook het Voedingscentrum geeft al tijden aan dat je spinazie en vis gewoon kan eten en dat niemand zich hier zorgen over hoeft te maken. Daarnaast is het wetenschappelijk dus nooit aangetoond dat het eten van spinazie en vis kankerverwekkend of op een andere manier ongezond zou zijn. De volgende keer als ik dus een recept met spinazie en vis op Kookidee zet kan je dit zonder problemen maken.

Twijfel je toch nog steeds aan dit verhaal? Sprenkel dan wat citroensap over je maaltijd, de aanwezige vitamine C is een antioxidant dat de vorming van nitrosaminen blokkeert. Net als aardappelen trouwens, en laten die nou allebei lekker zijn in combinatie met spinazie en vis.

Is spinazie met vis ongezond?

Bronnen voor dit artikel: