Kookidee en de Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf, een tijdje geleden stonden de kranten er vol mee en zelfs op het journaal kwam het voorbij. Eens in de zoveel tijd brengt het Voedingscentrum namelijk de Schijf van Vijf uit om mensen bewust te maken van gezond eten. Bij mijn recepten krijg ik vaak vragen of opmerkingen over de hoeveelheid groenten, koolhydraten en hoe gezond iets is.
De ene keer bevat een gerecht bij mij inderdaad voldoende groente en een andere keer is het iets minder gezond. In dit artikel wil ik je wat meer vertellen over hoe ik omga met deze Schijf van Vijf.
De Schijf van Vijf
In de Schijf van Vijf vind je verschillende vlakken met soorten voeding. Een gebalanceerde inname van deze soorten voeding draagt volgens het Voedingscentrum bij aan een gezondere levensstijl. Als je eet volgens deze schijf krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen en draagt dit bij aan een betere gezondheid.
De schijf is onderverdeeld in de volgende vlakken:
- Groente en fruit
- Smeer- en bereidingsvetten
- Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
- Brood, graanproducten en aardappelen
- Dranken
Het advies van het Voedingscentrum
Als je het advies van het Voedingscentrum aanhoudt eet je veel groente en fruit. Daarnaast kies je vooral voor volkorenproducten als volkorenbrood en -pasta. Ook wordt in de nieuwe Schijf van Vijf aangeraden om wat minder vlees te eten en meer plantaardig. Varieer daarbij bijvoorbeeld met vis, noten en peulvruchten.
Verder is het van belang dat je voldoende zuivel zoals melk, yoghurt of kaas binnen krijgt en gebruik je zachte smeer- en bereidingsvetten zoals boter en olie. Tenslotte is het belangrijk dat je dagelijks voldoende vocht binnenkrijgt zoals water of thee.
Gemiddelden
Het is belangrijk om te weten dat de hoeveelheden die het Voedingscentrum aangeeft betrekking hebben op de gemiddelde inname per dag. Bijvoorbeeld de 250 gram groenten hoef je niet in één keer bij het avondeten te hebben.
Als je overdag een stuk komkommer en in de middag een lekkere salade neemt ben je bijvoorbeeld al een heel eind. Bij het avondeten kan je dan zonder problemen iets minder groente nemen. Ook is het niet erg als je eens een dagje wat minder groente neemt of een extra stukje vlees. Het gaat over het algemene patroon over een langere periode.
Kookidee en de Schijf van Vijf
Kookidee is zoals je misschien al weet mijn persoonlijke website waar ik mijn recepten met anderen wil delen. Ik zie mezelf niet als voedingsdeskundige en dat is ook helemaal niet de bedoeling van mijn site. Ik vind het leuk om mijn recepten met je te delen en je daar mee te inspireren.
Zelf ben ik wel bewust van wat ik eet. Ik gebruik zo weinig mogelijk pakjes en zakjes en maak juist zoveel mogelijk gebruik van verse producten. Zelf groenten snijden, eigen sauzen maken en gerechten op smaak brengen met smaakmakers die de natuur ons zelf brengt. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn.
Variatie
Thuis eten wij zo gevarieerd mogelijk. De ene keer gewoon een bordje met aardappels, groenten en vlees en de andere keer een pastagerecht of quiche. Regelmatig met vlees, daar wijk ik bijvoorbeeld af van de Schijf van Vijf. Ik vind het gewoon erg lekker maar kies dan wel bewust voor biologisch en duurzaam vlees en niet al te grote porties.
Groenten gebruik ik bijna overal in, al is het de ene keer wat meer dan de andere keer. Als ik zie dat ik ‘s avonds iets maak met weinig groente dan compenseer ik dat overdag. Of ik maak er een snelle salade bij die je misschien 5 minuten kost maar wel weer gezond is. En dan zonder dikke dressing maar gewoon met wat olijfolie, peper en zout.
Recepten
Op Kookidee deel ik dus de recepten met je die ik thuis ook zelf maak. Meestal zijn dit makkelijke recepten waarbij je zonder al teveel moeite iets gezonds op tafel zet. Maaltijden die wij thuis dus zelf echt eten en die ik niet maak om me te onderscheiden van andere sites of om ‘bijzonder’ te zijn.
Met Kookidee hoop ik je op ideeën te brengen om ook zelf gevarieerd en gezond te koken. En als er dan eens een recept met bladerdeeg tussen staat of eentje met minder groente is dat helemaal niet erg. Dan neem je de volgende dag eens wat extra of je neemt in de middag een lekkere salade.
Koolhydraten, caloriën, vetten
Daarom vind je op Kookidee ook geen voedingswaarden als koolhydraten, caloriën en vetten. Als je een beetje logisch nadenkt weet je dat bladerdeeg minder gezond is dan een gegrilde aubergine. Door te variëren, te letten op ingrediënten en zo weinig mogelijk gebruik probeer te maken van vetten probeer ik dagelijks gezond te eten.
Af en toe een uitzondering is dan dus helemaal niet erg. Als je over de hele week zo gezond en gevarieerd mogelijk eet mag daar best eens een quiche met room, een pizza met wat minder groenten of een paar knapperige koekjes tussen zitten. Zolang je het maar zelf maakt en daardoor weet wat er allemaal in zit.
Doe je eigen ding
Met dit stukje hoop ik een klein beetje duidelijk te hebben gemaakt hoe ik zelf omga met gezond eten, voedingswaarden en alle adviezen. Als ik zou koken volgens wat er in de media verschijnt zou ik wekelijks een ‘andere stijl’ moeten kiezen. Dan lees je weer dat zalm ongezond is, dan wordt brood weer in de ban gedaan en dan is het ineens weer quinoa wat de klok slaat.
Door zelf een beetje na te denken en wat bewuster te koken ben je al een heel eind op weg naar een gezondere manier van eten. Doe dus lekker je eigen ding en houdt daarbij de adviezen van het Voedingscentrum in je achterhoofd. Eet gevarieerd, bereid zoveel mogelijk zelf en gebruik zo weinig mogelijk uit een fabriek.
De natuur heeft ons genoeg lekkers gebracht om iedere dag een heerlijk en gezond maaltje op tafel te kunnen zetten. En hopelijk vind je op Kookidee genoeg inspiratie om met al die lekkere en gezonde ingrediënten aan de slag te gaan. En af en toe eens lekker zondigen hoort daar wat mij betreft helemaal bij.
Filmpje
In onderstaand filmpje van het Voedingscentrum hoor je in een paar minuten hoe je de Schijf van Vijf makkelijk toe kan passen. Een leuk en toegankelijk filmpje dat het kijken zeker waard is.