Vers, conserven of diepvries. Wat is beter?

Vers, conserven of diepvries. Wat is beter?

Tijdens het boodschappen doen kan je voor groenten en fruit kiezen uit een groot aantal mogelijkheden. Vers, conserven of diepvries. Maar wat is nou beter? In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende keuzes en of het allemaal nou echt zoveel scheelt.

De keuze is namelijk erg groot en op het eerste gezicht nogal verschillend. Koop je nou het best verse groenten of kan je toch beter kiezen voor groenten in blik of pot? Of is groente uit de diepvries misschien een betere optie? Hieronder lees je alles over de verschillende mogelijkheden en hoop ik je een beetje wegwijs te maken in het enorme aanbod.

Verse groente

In eerste instantie zou je denken dat verse groenten het gezondst zijn. Zelf betrap ik me daar in ieder geval wel op, als ik groenten koop kies ik bijna altijd voor verse producten. Maar hoe vers zijn verse groenten eigenlijk? De tijd tussen oogsten en bereiden kan flink oplopen, van enkele dagen tot misschien wel weken. En in die tijd zal de hoeveelheid van de meest kwetsbare vitaminen al flink zijn afgenomen.

Als je zelf een moestuin hebt of je groenten direct bij de boer koopt kan je echt spreken van verse groenten. Als je ze nog dezelfde dag zou bereiden en eten zullen bijna alle vitaminen en mineralen behouden blijven en is verse groenten het gezondst. Bij een supermarkt of groentenboer zit er echter meestal al een tijdje tussen oogst en koop. Maar wat zijn dan de alternatieven?

Vers, conserven of diepvries. Wat is beter?

Groenten in pot en blik

Groenten in pot en blik blijken na onderzoek bijna net zoveel voedingsstoffen te bevatten als verse groenten. Dit komt omdat de groenten na het oogsten vrij snel schoongemaakt en geblancheerd worden. De meeste vitaminen, mineralen en vezels blijven zo behouden. Wat dat betreft is groente uit pot en blik dus net zo gezond als verse groente.

Het is wel belangrijk om te kijken naar de extra ingrediënten. Vaak worden er namelijk middelen toegevoegd aan geconserveerde groenten om ze langer houdbaar te houden. Hierbij moet je vooral denken aan zout en in het geval van fruit aan suiker. Als je vaak groenten uit pot of blik gebruikt krijg je dus aanzienlijk meer zout binnen, en dat is nou weer niet gezond.

Een ander nadeel van ingeblikte groenten of groenten in pot is dat dit vaak wordt bewaard in vocht. Bijna alle geconserveerde groenten moet je ook opwarmen in het eigen vocht, doe dit niet te lang want dan gaan er alsnog veel voedingsstoffen verloren. Je zal ook merken dat deze geconserveerde groenten vaak minder knapperig zijn dan verse groenten, ook dit komt doordat het wordt bewaard in vocht.

Groenten uit de diepvries

Een betere optie is in dat geval groente uit de diepvries. Ook deze groenten worden vrij snel na het oogsten verwerkt en direct ingevroren. Ook bij ingevroren groenten is de hoeveelheid voedingsstoffen bijna gelijk aan verse groenten. Verder worden er bij pure groenten geen andere middelen toegevoegd als deze worden ingevroren. Wat dat betreft is diepvriesgroente dus een prima optie.

Door het ontbreken van vocht zal je merken dat groente uit de diepvries ook de stevigheid behoudt, het resultaat zijn dus bijvoorbeeld knapperige sperziebonen en doperwtjes. Een ander groot voordeel van groenten uit de diepvries is dat je sneller een kleinere hoeveelheid gebruikt en de rest weer terug kan doen in de vriezer. Bij een potje of blikje gaat dit een stuk moeilijker.

Vers, conserven of diepvries. Wat is beter?

Verspilling en duurzaamheid

Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dan ook dat bij groenten uit de diepvries het minste verspild wordt. Dit merk ik ook bij mezelf. Ik gooi vaker te oude groenten uit de voorraadkast of koelkast weg dan ingevroren groenten. Ook heb ik regelmatig een aangebroken potje of blik in de koelkast staan dat ik toch te laat wil gebruiken.

Verse groente is ook niet altijd het beste voor het milieu. We zijn inmiddels gewend om het hele jaar door producten buiten het seizoen te kopen, puur omdat dat kan. Waar verse groenten buiten het seizoen uit de kas moet komen of vanuit het buitenland wordt ingevlogen is dit bij geconserveerde en ingevroren groenten juist niet het geval. Deze groenten worden geoogst op het juiste moment en dan verwerkt zodat ze langer houdbaar zijn.

Vers, conserven of diepvries?

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat je best wat vaker groenten uit de diepvries kan pakken. Kies dan wel voor pure groenten en niet bijvoorbeeld spinazie a la crème, daar zitten weer andere ingrediënten bij waardoor het een minder gezonde keuze is. Ook met groenten uit blik en pot is weinig mis, zo heb je altijd groenten op voorraad waar de meeste voedingsstoffen nog in zitten.

Wil je persé verse groenten gebruiken dan kan je deze het best dezelfde avond nog eten. Hoe langer je ze laat liggen hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Maak dus gewoon per keer de keuze die het best bij dat moment past en bedenk dat groenten uit de diepvries, potjes en blikken dus niet ongezonder zijn dan vers. Belangrijker is het om gewoon te variëren en te zorgen dat je verschillende soorten groenten eet. En kijk als je diepgevroren groenten of groenten uit pot of blik koopt goed op de verpakking of er geen ongezonde ingrediënten aan zijn toegevoegd.

Vers, conserven of diepvries. Wat is beter?

Bronnen

Ik heb voor dit artikel over groenten uit de diepvries, geconserveerde groenten en verse groenten gebruik gemaakt van verschillende artikelen die ik tegenkwam op internet. Ik schreef dit artikel omdat het ook voor mij niet altijd duidelijk is wat nu de beste keuze is. Hopelijk maak ik het met ‘Vers, conserven of blik. Wat is beter?’ ook voor jou wat inzichtelijker wat de verschillende mogelijkheden zijn.