Handig om te weten

Op kookidee.nl vind je naast allerlei handige en leuke informatie over koken vooral veel recepten. Alle recepten zijn eenvoudig thuis te maken en zijn natuurlijk allemaal door mijzelf gekookt of gebakken. De bereiding die je bij mijn recepten vindt is dan ook precies de wijze waarop ik ze zelf heb gemaakt.

Als je de recepten op mijn site zelf wilt maken is het wel handig om met een aantal dingen rekening te houden. Het gaat daarbij vooral om de temperatuur van je oven en hoe ik dingen afweeg. Hieronder vind je een aantal dingetjes waar je aan moet denken als je de recepten van kookidee.nl gaat bereiden.

Oventemperatuur

Iedere oven is anders, ik heb eerder al eens een artikel geschreven over oventemperaturen waar je wat meer informatie kan vinden. Als ik in een recept de oven gebruik ga ik bij de temperatuur dan ook uit van mijn eigen oven, een heteluchtoven. Heb je een gasoven dan kan je ongeveer dezelfde temperatuur aanhouden, een handige tabel met de verschillende ovenstanden van een gasoven vind je hier.

Heb je een elektrische oven dan moet je ongeveer 10% bij de temperatuur optellen, gebruik ik voor een recept de oven op 200 graden dan zou je de elektrische oven dus het best rond de 220 graden kunnen instellen.

Een handige tip is om een oventhermometer aan te schaffen, sowieso geen overbodige luxe omdat iedere oven anders is. Zo weet jij exact welke temperatuur je oven heeft en is de kans op een mislukt gerecht automatisch een stuk kleiner. Een oventhermometer koop je al voor een paar euro bij een huishoud- of kookwinkel.

Afmeten

In veel van mijn recepten meet je ingrediënten af met theelepels (tl.) of eetlepels (el.). Je kan daarvoor een gewone lepel gebruiken maar ook daar heb je weer allerlei soorten en maten in. Het handigst is om een setje maatlepels aan te schaffen waar je deze hoeveelheden exact mee af kan meten. Zelf gebruik ik deze ook als ik aan het koken ben en alle hoeveelheden in mijn recepten worden dan ook op deze manier afgemeten.

Maatlepels vind je bij bijna iedere huishoudzaak en kookwinkel. Bestel je ze liever online dan kan je o.a. bij Bol.com verschillende setjes maatlepels bestellen.

Wegen

Om ingrediënten te wegen gebruik in een eenvoudige digitale keukenweegschaal die per gram nauwkeurig is. Voor kleinere hoeveelheden is een zogenaamde lepelweegschaal handig die tot een-tiende gram nauwkeurig af kan meten.

Vooral bij ingrediënten waar minder dan 10 gram van nodig is raad ik het gebruik van een lepelweegschaal aan. Het verschil tussen 0,8 gr. of 1,5 gr. bakpoeder proef je bijvoorbeeld echt wel terug in een koekje, de gewone weegschaal geeft beiden als 1 gr. aan.

Bereidingstijden

De bereidingstijden die ik in mijn recepten aangeef zijn altijd bij benadering. Net een wat andere stand van je fornuis, net een wat dikkere bodem van de pan of net een afwijkende hoeveelheid kan al invloed hebben op de bereidingstijd. Gebruik altijd je ogen en je neus of proef af en toe om te kijken of een gerecht al klaar is.

Ik gebruik zelf altijd een eenvoudige kookwekker of de ingebouwde timer van mijn oven. Heb ik meerdere pannen op het vuur staan met verschillende bereidingstijden dan pak ik er soms een tweede kookwekker bij of ik gebruik de timer op mijn telefoon.

Goede keukenspullen

Voor veel dingen geldt dat goed materiaal het halve werk is. Ook in de keuken is dit van toepassing. Als je goede keukenmessen en de juiste accessoires hebt neemt je dat al heel wat werk uit handen. In de loop der tijd heb ik veel keukenspullen aangeschaft waar ik nog steeds iedere dag plezier aan beleef.

Zo heb ik nog steeds mijn eerste keukenmessen en pannenset. Hier vind je een handig overzicht van alle keukenspullen en keukenapparaten die ik in de loop der jaren heb gekocht. En waar ik nog bijna iedere dag het gemak van ondervindt.

Voorbereiden

Een van de belangrijkste tips die ik je kan geven is om alles goed voor te bereiden. Snijd ingrediënten vast voor, zorg dat je de juiste kruiden en olie klaar hebt staan en weeg alles van tevoren goed af en zet klaar in schaaltjes. Zo hoef je bij het koken alleen nog maar de stappen uit het recept aan te houden.

In de recepten op Kookidee.nl vind je de volgorde zoals ik een gerecht in de keuken bereid. Voor mij werkt dat het best en als je weinig kookervaring hebt kan je deze stappen precies zo volgen. Hoe meer je kookt hoe makkelijker alles gaat en je jouw eigen routine ontwikkelt.

Volgens mij zijn dit wel de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij het gebruik van mijn recepten. Mocht ik nog andere dingen bedenken dan zal dit lijstje aangevuld worden. Heb je zelf nog vragen dan kan je me altijd een mailtje sturen via info@kookidee.nl.