Aardappelstamper
Een lekkere stamppot of aardappelpuree heb je vast wel eens gemaakt. Wat je dan als eerste pakt is de aardappelstamper. Het is een accessoire dat in bijna ieder huishouden wel is te vinden. Maar wat is nou een goede aardappelstamper. En wat kan je er nog meer mee? Hier lees je alles over dit oer-Hollands keukengerei.
Wat is een aardappelstamper
Met een aardappelstamper stamp je aardappels. Het is een lange steel met aan het einde de stamper. Deze kan verschillende vormen hebben. Dit hangt af van waarvoor je hem wil gebruiken. Wil je de aardappels grof stampen, bijvoorbeeld voor stamppot. Of juist heel fijn als je een lekkere aardappelpuree wil maken. Hieronder lees je meer over beide soorten.
De aardappelstamper
Een aardappelstamper gebruik je vooral voor stamppot. Je kan er de aardappels na het koken mee kapot stampen. En als je niet al te harde groenten gebruikt stamp je deze mee. Denk hierbij aan een wortelstamppot maar bijvoorbeeld ook andijviestamppot.
Omdat de vorm van deze stamper open is kan je zelf de grofheid bepalen. Meestal heeft dit soort stamper een zigzaggend stampdeel. Net zoals de afbeelding bovenaan dit artikel.
Bekijk hier alle aardappelstampers bij:
De pureestamper
Bij een pureestamper heeft het uiteinde kleine gaatjes. Door deze op de gekookte aardappels te drukken pers je deze door de stamper. Dit lijkt dus meer op pureren. Het resultaat is een smeuïge aardappelpuree. Hier kan je achteraf wel weer groenten doorheen roeren.
Afgeleid hiervan heb je de pureeknijper. Hiermee knijp je de aardappels tot een puree. Net als bij de pureestamper pers je de aardappel door kleine gaatjes. Hier lees je meer over de pureeknijper.
Wat kan je ermee
Natuurlijk gebruik je de stamper voor het kapot stampen van je aardappels. Voor stamppot en puree. Maar je kan de aardappels ook gedeeltelijk kapot stampen. Als je ze hierna in de oven bakt krijgen ze een heerlijk krokante korst. Hier vind je twee recepten waarbij ik de aardappelstamper zo gebruik:
Materialen
De meeste aardappelstampers zijn gemaakt van RVS. Deze gaan lang mee en je kan er voldoende kracht mee uitoefenen. Het handvat is vaak gemaakt van hout of kunststof. Al zijn er ook aardappelstampers die helemaal van RVS zijn.
Daarnaast heb je stampers van kunststof. Dit is handig als je kwetsbare pannen hebt, bijvoorbeeld met antiaanbaklaag. Het materiaal is zachter en beschadigt je pannen dus niet. Het nadeel is wel dat je hier weer minder kracht mee kan zetten. Deze stampers zijn dan ook vaak pureestampers.
Welke aardappelstamper kopen
Welke aardappelstamper je moet kopen hangt dus af van het gebruik. Zelf heb ik beide soorten in huis. Een eenvoudige stamper voor het maken van stamppotten. Maar ook een pureeknijper voor als ik een echt romige aardappelpuree wil maken.
Bij de stamper voor stamppot is het belangrijk dat je hier veel kracht mee kan zetten. Zelf gebruik ik deze Brabantia Profile aardappelstamper. Deze stampt prima en heeft een fijn handvat. Even afspoelen onder de stromende kraan en hij is schoon.
Hieronder vind je een aantal tips voor een goede aardappelstamper. Bij Bol.com vind je nog veel meer aardappelstampers.