Appelboor

Appelboor

Met een appelboor verwijder je het klokhuis uit een appel. Meestal is het een cilindervormig apparaatje dat je door de appel steekt. Zo kan je in één keer het klokhuis uit de appel steken. Maar behalve deze standaard appelboor zijn er ook andere soorten. Hieronder lees je er meer over.

Soorten appelboren

Er zijn verschillende soorten appelboren te koop. De eenvoudige appelboor zoals ik hierboven beschreef. Maar ook andere soorten die meer kunnen dan alleen het klokhuis verwijderen. Globaal kan je ze onderverdelen in deze drie soorten. Wat ze gemeen hebben is dat bij alle drie het klokhuis wordt verwijderd.

Appelsteker

Bij de appelsteker doe je niets anders dan het uitsteken van het klokhuis. Je drukt de cilinder hierbij met wat kracht dwars door de appel. Deze schuift om het klokhuis heen door de appel waarna je de appelsteker eruit trekt. Zo trek je het klokhuis er volledig uit. Wat achterblijft is een hele appel met een mooi gat in het midden. Je kan deze daarna in plakjes snijden en bijvoorbeeld gebruiken voor een appeltaart.

Een goede appelboor is de Brabantia Tasty Colours appelboor hieronder. Een goed alternatief is deze appelboor, de Brabantia Profile.

Brabantia Tasty Colours appelboor

Tip: een appelboor is ook te gebruiken om garneringen te maken. Steek bijvoorbeeld kleine rondjes uit een plakje meloen of knolselderij. Hier kan je borden leuk mee garneren.

Appelschiller

Heb je veel appels nodig voor een gerecht? Dan is een appelschiller een handig alternatief. Deze verwijdert niet alleen het klokhuis. Een appelschiller schilt je appel ook meteen. Hiervoor klem je de appel op de appelschiller waarna je deze ronddraait. De kern van het apparaat gaat door de appel en verwijdert het klokhuis. Net als bij de appelboor. Het mesje aan de buitenkant schilt je appel. Hierna kan je ze verwerken in een gerecht.

Westmark appelschiller

Ook hier zijn trouwens exemplaren met meer functies. Zo zijn er ook appelschillers die je appel in spiralen kan snijden. Deze functie kan je ook gebruiken voor aardappels. Bijvoorbeeld voor zogenaamde twisted potatoes. Deze kom je wel eens op food festivals en de kermis tegen.

Appelsnijder

Tot slot is er nog de appelsnijder. Deze verwijdert het klokhuis en snijdt je appel in partjes. Het is een rond apparaat dat je door de appel drukt. Vaak zijn deze zo kapot omdat het materiaal te zwak is of de messen te slap. Een erg goede is deze van Westmark.

Westmark Divisorex appel- en perensnijder

Appelboor kopen

Wil je een appelboor kopen dan kan je op een van onderstaande winkels klikken. Dan krijg je direct alle appelboren te zien. Je kan natuurlijk ook terecht bij een kookwinkel of huishoudzaak in de buurt.