Blender

Blender

De blender kom je regelmatig tegen in mijn recepten. Bijvoorbeeld voor het maken van maaltijdsoepen, lekkere smoothies of romige milkshakes. De blender is onmisbaar in mijn keuken en ik koos dan ook voor een goede blender. Wil jij ook de beste blender kiezen voor jouw situatie? Dan lees je alles over de blender in deze handige koopgids.

Ik toon je wat de beste blender voor verschillende situaties is. Ook ontdek je waar je op moet letten bij het kopen van een goede blender. Natuurlijk is de aankoop van een blender altijd een persoonlijke keuze, maar hopelijk heb je iets aan de informatie in dit artikel. En als je zo ontdekt wat voor jou de beste blender is zou dat mooi meegenomen zijn.

Soorten blenders

Blenders zijn er in allerlei soorten en maten. Van handzame blenders die je makkelijk mee kan nemen tot professionele blenders die de hele dag moeten draaien. En ook tussen die twee zijn er allerlei soorten blenders te koop. Hieronder maak ik een onderverdeling in de soorten blenders die er zijn. Sommige blenders kunnen trouwens in meerdere categorieën passen.

De beste blender kiezen

Standaard blenders

Een standaard blender is de blender die in de meeste huishoudens te vinden is. De standaard blender is vooral geschikt voor het verwerken van zachte ingrediënten, bijvoorbeeld het maken van sauzen en smoothies. Deze blenders beschikken uiteraard over een schenkkan en hebben een niet zo krachtige motor. Voor het verwerken van harde ingrediënten is zo’n standaard blender dus iets minder geschikt. Al zijn er ook standaard blenders met een iets krachtigere motor, bijvoorbeeld voor het crushen van ijs.

Smoothie to go blender

Gebruik je de blender vooral voor het maken van smoothies? Dan is een smoothie to go blender misschien wel iets. Deze kleine en handzame blenders zijn ook niet zo krachtig en dus vooral geschikt voor smoothies. De schenkkan bij deze blenders is meestal wat kleiner en kan vaak direct als drinkbeker mee worden genomen. Voor andere bereidingen zou ik deze smoothie to go blender niet echt aanraden.

Smoothie to go blender

Power blenders

Met een power blender kan je al iets meer. Het vermogen van deze blenders is hoger dan bij de standaard en smoothie to go blender. Hierdoor is een power blender ook geschikt voor het verwerken van hardere ingrediënten zoals noten en ijs. Ook de mengbeker van deze blenders heeft vaak meer inhoud en is gemaakt van steviger materiaal. Deze krachtige blenders zijn wel een stuk groter en daar moet je wel plaats voor hebben op je aanrecht.

Professionele blenders

Een professionele blender gaat nog een stapje verder. Deze beschikken over zowel een krachtige motor en zijn geschikt om lange periodes achter elkaar te draaien. Bij de hierboven genoemde blenders wordt de motor sneller heet waardoor deze tussendoor af moet koelen. Ook de professionele blender heeft een grote en zware mengbeker waardoor deze geschikt is voor grotere hoeveelheden.

Professionele blenders

Vacuüm blenders

De vacuüm blenders zijn een beetje de vreemde eend in de bijt. Deze blenders zijn vooral geschikt voor smoothies en houden de smoothie vacuüm tot je deze opdrinkt. De meningen over het nut hiervan zijn verdeeld maar ik wilde deze blender toch even genoemd hebben.

Soepmakers

Tot slot zijn er nog speciale soepmakers. Deze blenders beschikken over een verwarmingselement waarmee de gepureerde ingrediënten direct verwarmd worden. Zelf zou ik de soep gewoon in een pan verwarmen na het pureren. Ik zie het nut van een speciale soepblender niet echt in maar dan weet je in ieder geval dat ze bestaan.

Het vermogen van blenders

Een van de eerste eigenschappen waar men naar kijkt bij het kiezen van een goede blender is het vermogen. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het vermogen is hoe krachtiger de motor is. Deze motor zorgt ervoor dat de snijmesjes voldoende snelheid én kracht hebben om ingrediënten te verwerken.

De standaard blenders beginnen met een vermogen van ongeveer 250 watt. Dit kan oplopen tot ver boven de 1500 watt voor de power blenders en professionele blenders. Grofweg kan je een onderverdeling maken in de volgende vermogens:

Lagere vermogens zijn vooral geschikt voor zachte ingrediënten. Denk hierbij aan zacht fruit en zachte groenten. Met een hoger vermogen kan je ook hardere ingrediënten vermalen zoals noten en ijsblokjes. Maar staar je niet blind op het vermogen alleen. Ook eigenschappen zoals het toerental van de motor en de kwaliteit van de mengbeker zijn belangrijk.

Het materiaal van de mengbeker

Ook het materiaal van de mengbeker is belangrijk. De meeste mengbekers van blenders zijn van kunststof of glas, enkele modellen hebben een RVS mengbeker. Mengbekers van kunststof kunnen wat sneller verkleuren of krassen. Vooral bij hardere ingrediënten wordt alles met geweld rond gewerveld in de mengbeker. Ook geven bepaalde ingrediënten meer kleur af.

Bij glas blijft je mengbeker langer mooi. Ook is een mengbeker van goed dik glas steviger dan een mengbeker van kunststof. Dit is vooral van belang als je bijvoorbeeld ijsblokjes wilt crushen. Als deze te hard tegen de kan aanschieten kan deze barsten. Een blender met glazen mengbeker zou dus mijn voorkeur hebben.

Tefal Perfectmix Blender BL811D

Standen van de blender

Bijna alle blenders zijn in verschillende standen te gebruiken. Waar de ene blender puur varieert op snelheid zijn er weer andere blenders met zg. programma’s. Bijvoorbeeld mijn eigen Magimix blender die maar enkele standen heeft voor smoothies, soepen, dessert en het crushen van ijs. Dat lijkt weinig maar ik kan hier echt alles mee bereiden wat ik wil.

Kies in ieder geval altijd voor een blender die instelbaar is, niet eentje met maar een enkele snelheid. Verschillende bereidingen vragen andere snelheden, soms is de langzame stand beter en soms juist weer een snellere. Nog vaker varieer je tijdens de bereiding van snelheid zodat alle ingrediënten goed worden verwerkt.

Hieronder een overzichtje van veel voorkomende standen:

Ook beschikken sommige blenders over een pulse stand. Hierbij druk je de knop in en draait deze direct, zodra je de knop loslaat stopt je blender meteen. Dit is handig als je iets een paar korte periodes achter elkaar wilt pureren.

Standen van de blender

Waar moet je nog meer op letten

De belangrijkste eigenschappen van een goede blender zijn inmiddels wel besproken: een mooi vermogen, verschillende snelheden en een stevige liefst glazen kan.  Maak je daar een goede keuze in dan zal je zeker plezier hebben van je blender. Er zijn nog een paar dingen die eventueel kunnen meewegen in het kiezen van de beste blender:

Demonteerbare snijbladen

De snijbladen van je blender zijn net zo belangrijk als de mengbeker en de motor. Dit deel komt in contact met je voedsel en zorgt ervoor dat alles goed gemalen wordt. Handig is het als je snijbladen te demonteren zijn, zo kan je ze makkelijk schoonhouden en gaan ze langer mee.

Accessoires bij je blender

Ook de meegeleverde accessoires zijn voor sommige mensen belangrijk. Zo zijn er blenders waarbij drinkbekers worden geleverd, dit is handig als je de blender voor smoothies gebruikt. Daarnaast zijn sommige blenders voorzien van een extra hakmolen. Vaak een klein kommetje met eigen snijbladen dat je op de blender kan klikken. Handig voor het fijnhakken van kleine hoeveelheden chocolade of noten.

Bij veel blenders wordt ook een spatel geleverd of een ‘tamper’ waarmee je de ingrediënten aan kan drukken. Zelf gebruik ik de bijgeleverde spatel eigenlijk nooit en kies ik voor mijn eigen spatel.

De beste blender kiezen

Blender kopen

Heb je de beste blender voor jouw situatie gevonden? Dan kan je deze makkelijk online bestellen en bij je thuis laten bezorgen. Hier vind je alle blenders, met de handige filteropties kan je de keuze makkelijk verfijnen. Ook is er een handige keuzehulp beschikbaar voor het kiezen van de blender.

Ga je toch liever af op het oordeel van anderen? Dan vind je hier de top 10 blenders van dit moment. Ook kan je de 10 best beoordeelde blenders bekijken volgens klanten van Bol.com. Andere goede blenders zijn deze als best geteste blenders door Kieskeurig en de Consumentenbond.

De beste blender kiezen

Blender kopen

Wil je een nieuwe blender kopen? Klik dan hier om het volledige aanbod bij Bol.com te zien.