Staafmixer

Staafmixer

Een staafmixer is een handig keukenapparaat dat je voor veel verschillende dingen kan gebruiken. Je gebruikt de staafmixer bijvoorbeeld voor het pureren van een soep, het maken van een smoothie of het bereiden van een eigen pesto. Bij mij is de staafmixer onmisbaar in mijn keuken en heeft deze een prominente plek op het aanrecht.

Staafmixers zijn er in verschillende soorten en prijsklassen. Welke staafmixer je koopt is natuurlijk afhankelijk van je budget maar vooral van je wensen. Gebruik je de staafmixer bijvoorbeeld regelmatig of slechts af en toe, en bereid je dan lichte of juist stevigere ingrediënten? In deze handige gids lees je alles over de staafmixer en ontdek je welke staafmixer je het best kan kopen.

Soorten staafmixers

Staafmixers zijn globaal onder te verdelen in twee soorten, namelijk staafmixers met vaste voet en zonder vaste voet. Bij een staafmixer met vaste voet drijft de motor meestal direct het onderste deel aan. Bij een staafmixer met een voet die je kan loskoppelen zit hier nog een mechanisme tussen. Staafmixers met vaste voet hebben meestal meer kracht.

Kijk je verder dan zie je dat je er bij een aantal staafmixers allerlei accessoires beschikbaar zijn. Hoewel de staafmixer oorspronkelijk is bedoeld voor het mixen en pureren van ingrediënten kan je daar iets meer mee. Zo worden bij sommige staafmixers hakmolens, gardes en zelfs snij- en raspschijven meegeleverd.

Bosch MSM67170 ErgoMixx staafmixer

Zelf kies ik het liefst voor een staafmixer die doet waarvoor deze bedoeld is. Voor mij dus geen staafmixer met allerlei toeters en bellen maar een staafmixer met vaste voet. Hierbij zijn wel verschillende opzetstukjes beschikbaar voor bijvoorbeeld pureren, mengen en opkloppen. Voor andere soorten bereidingen kies ik voor andere apparatuur.

Heb je zelf niet de mogelijkheid om verschillende apparaten te kopen dan is een multifunctionele staafmixer misschien juist wel een uitkomst. Je kiest dan voor een allround staafmixer die een beetje de functie van een keukenmachine overneemt. Vaak lever je dan wel iets in op vermogen en kwaliteit, dat is een keuze die je zelf moet maken.

Het vermogen

Staafmixers zijn leverbaar met verschillende vermogens. Je kan kiezen voor staafmixers tot 250 watt, staafmixers van 250 tot 500 watt, staafmixers van 500 tot 750 watt en staafmixers boven de 750 watt. Over het algemeen geldt dat een staafmixer met meer vermogen krachtigere bewerkingen kan uitvoeren.

Dit is echter niet altijd het geval. Zo zijn er bijvoorbeeld professionele staafmixers onder 250 watt waar je echt alles mee kan doen. Een voorbeeld hiervan zijn de Bamix staafmixers, deze hebben weinig vermogen maar zijn toch superkrachtig. Ondanks het lage vermogen hebben deze staafmixers een hoog toerental waardoor deze toch krachtig genoeg zijn. Voordeel hiervan is dat ze weer zuiniger zijn dan staafmixers met een hoog vermogen.

Staar je bij het kiezen van een staafmixer dus niet blind op het vermogen alleen. Ook de kwaliteit van de motor en het toerental speelt mee bij het kopen van een goede staafmixer. Een handige tip is om de reviews bij de verschillende staafmixers te lezen. Zo krijg je een indruk hoe een staafmixer bevalt bij eerdere kopers.

Bamix SwissLine M200

Aantal standen

Ook zie je bij staafmixers onderscheid in het aantal standen. Waar de ene staafmixer soms maar één stand heeft zijn er ook staafmixers met 2 t/m 5 standen en zelfs staafmixers met 6 of meer standen. Het is inderdaad handig om de snelheid te kunnen variëren maar het is zeker niet noodzakelijk om een staafmixer met een groot aantal standen te hebben.

Behalve de gewone standen voor de snelheid zijn er ook staafmixers met een puls stand. Deze draait als je de knop indrukt en houdt meteen weer op als je deze loslaat. Ook zie je staafmixers met een turbostand waarmee je kort een hoge snelheid kan gebruiken. Tot slot zijn er nog staafmixers die traploos instelbaar zijn, hierbij draait de motor harder als je de knop steviger indrukt.

Net als bij het vermogen is het ook belangrijk niet alleen van het aantal standen uit te gaan. Ook hier neem ik weer als voorbeeld de Bamix staafmixers die maar twee standen hebben. Desondanks worden deze staafmixers in veel professionele keukens gebruikt. Meestal heb je aan deze twee standen namelijk meer dan genoeg.

Braun Multiquick 7 MQ700 Soup staafmixer

Staafmixers met maatbeker

Als je een lekkere soep wilt pureren gebruik je de staafmixer gewoon in je soeppan. Maar soms is ook een staafmixer met maatbeker handig. Bijvoorbeeld als je een snelle pesto wilt maken met basilicum en pijnboompitjes of misschien wel een dressing voor een salade. Dit kan je in een gewone maatbeker doen maar soms zijn deze wat te groot.

Bij een staafmixer met maatbeker weet je dat deze maatbeker een goede maat heeft. De ingrediënten komen dan goed in aanraking met de mesjes onderop je staafmixer waardoor alles goed kan worden verwerkt. Kies je een staafmixer zonder maatbeker dan is het handig een wat kleinere maatbeker te kopen waar je staafmixer precies in kan. Hier zal je zeker veel plezier aan beleven.

Wil je trouwens een smoothie of milkshake maken dan is een wat grotere maatbeker juist wel weer prettig. Hier gebruik je namelijk meer ingrediënten voor en je wilt niet dat alles door je keuken vliegt. Zelf heb ik beiden en ik gebruik ze dan ook los van elkaar.

Bamix SwissLine M200 staafmixer

Staafmixers met hakmolen

Ook een staafmixer met hakmolen is erg handig. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het fijnhakken van noten of chocolade. De hakmolen is een afsluitbaar bakje waar je de staafmixer op klikt. Voordeel hiervan is dat je makkelijk kleinere hoeveelheden fijn kan malen zonder je keukenmachine te hoeven gebruiken.

Ook voor het maken van bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid currypasta is een staafmixer met hakmolen een uitkomst. Belangrijk hierbij is wel dat je staafmixer een flink toerental haalt zodat de mesjes snel kunnen draaien. Zelf geef ik nog steeds de voorkeur aan mijn keukenmachine voor het betere maalwerk maar voor kleine bereidingen pak ik de hakmolen.

Welke staafmixer kopen

Welke staafmixer je moet kopen is afhankelijk van je wensen. Hopelijk heeft de uitleg hierboven het maken van een keuze iets makkelijker gemaakt. Toch kan ik je tot slot nog wel een aantal tips geven, al moet je jouw keuze toch echt zelf maken. Dit is echter wel mijn persoonlijke voorkeur, dus probeer daar vooral doorheen te kijken.

Zelf zou ik kiezen voor een van de Bamix staafmixers. Deze hebben weinig toeters en bellen en geen al te hoog vermogen maar zijn desondanks heel erg betrouwbaar en krachtig genoeg. Niet voor niets gebruikt ook menig topkok deze staafmixer. Met de verschillende opzetstukjes en eventueel een hakmolen en maatbeker heb je hier een top staafmixer aan. Ze zijn wel wat prijziger maar voor mij is dit de beste staafmixer. Ik koos voor deze Bamix SwissLine M200 staafmixer.

Welke staafmixer kopen

Wil je liever een voordeligere maar uitgebreide staafmixer met meer mogelijkheden? Dan is de Bosch MSM67170 ErgoMixx staafmixer een goede keuze. De naam is een hele mond vol maar deze staafmixer is in juni door de Consumentenbond als beste getest. De Bosch MSM67170 ErgoMixx heeft 12 snelheden, een hakmolen, een maatbeker en een garde.

Kijk je liever wat verder dan vind je hier de best beoordeelde staafmixers tot € 50,00. Ook zou je kunnen kijken naar de top 10 staafmixers of de best beoordeelde staafmixers in alle prijsklassen. Wil je toch liever zelf een onderbouwde keuze maken? Kijk dan hier naar alle staafmixers en maak je keuze met de filteropties aan de zijkant.

Staafmixer kopen

Wil je een nieuwe staafmixer kopen? Klik dan hier voor het volledige aanbod bij Bol.com.