Contactgrill
Wil je een contactgrill kopen? Ik schreef al eerder een artikel over de contactgrill waarin je meer leest over dit handige keukenapparaat. Toch krijg ik nog regelmatig vragen over het kiezen van de beste contactgrill. De hoogste tijd dus om hier eens een uitgebreide koopgids aan te wijden.
Hierin lees je wat een contactgrill precies is en wat je er mee kan. Maar vooral waar je op moet letten bij het kopen van een contactgrill. Want wat voor de één misschien een prima apparaat is hoeft niet voor iedereen de beste contactgrill te zijn. Lees dus snel verder om te ontdekken welke contactgrill jij nu het best kan kopen.
- wat is een contactgrill
- voordeel van een contactgrill
- soorten contactgrills
- waar op letten
- contactgrill kopen
- de beste contactgrill
Wat is een contactgrill
Een contactgrill is een handig keukenapparaat met twee grillplaten. Je kan de ruimte tussen de grillplaten bij de meeste grills verstellen. Hierdoor kan je er allerlei ingrediënten op en tussen bereiden. Van vlees en vis tot groenten en broodjes. Als je bijvoorbeeld eens bij een lunchroom met panini’s en tosti’s in de keuken kijkt is de kans erg groot dat er een contactgrill aanwezig is.
Omdat je er zoveel ingrediënten mee kan bereiden is de contactgrill een erg veelzijdig appraat. Zelf kocht ik hem in eerste instantie voor panini’s maar tegenwoordig gebruik ik hem voor veel andere bereidingen. Maar een contactgrill heeft meer voordelen. Dat lees je hieronder.
Voordeel van een contactgrill
Zoals je hierboven kon lezen heeft een contactgrill twee grillplaten. Eentje aan de bovenkant en eentje aan de onderkant. Het grote voordeel is dat je gerecht dus aan twee kanten verwarmd wordt. Hierdoor is je vlees, vis of ander gerecht lekker snel klaar. Hierbij helpt het ook nog eens mee dat alles ‘direct verwarmd’ wordt. Het staat namelijk rechtstreeks in contact met de grillplaat. Dit zorgt er ook voor dat je die typische grillsmaak krijgt.
Een ander voordeel is dat je bij grillen weinig vet of olie hoeft te gebruiken. Soms is het licht invetten van je gerecht voldoende, soms is dit zelfs helemaal niet nodig. Een groot voordeel hiervan is weer dat je veel dingen op een gezondere manier kan bereiden. Hoe minder olie en vet hoe beter namelijk. Dit is eigenlijk net zo als bij een grillpan, alleen verwarm je het dan aan slechts één kant tegelijk.
Soorten contactgrills
Een contactgrill is dus niet alleen handig, het is ook nog eens een makkelijk apparaat om gezonder te kunnen koken en bakken. Maar met een contactgrill kan je nog meer. Zo heb je sommige modellen die je helemaal open kan klappen. Hiermee verander je de contactgrill in een tafelgrill. Een soort van electrische barbecue maar dan gewoon lekker op tafel.
De standaard en openklapbare contactgrills zijn er vervolgens weer in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er modellen met een vaste grillplaat en met verwisselbare grillplaten. Bijvoorbeeld met speciale grillplaten voor tosti’s maar ook bijvoorbeeld om wafels te bakken. Hiermee tover je een contactgrill dus om tot een ander apparaat.
Je ziet het, met al deze mogelijkheden kan het kiezen van de beste contactgrill een lastige klus worden. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je op kan letten als je een goede contactgrill wil kopen.
Waar op letten
Waar je op moet letten bij het kopen van een contactgrill hangt natuurlijk af waarvoor je deze wil gebruiken. Alleen voor het maken van panini’s of wil je er bijvoorbeeld ook wafels of zelfs lasagne mee maken? Hieronder lees je waar je op kan letten bij het kiezen van de beste contactgrill.
- zwevende bovenplaat of niet
- verwisselbare grillplaten
- vermogen van de contactgrill
- grootte van het bakoppervlak
- verstelbare temperatuur
- gebruiken als tafelgrill
Zwevende bovenplaat
Een contactgrill met een zwevende bovenplaat is erg makkelijk. Zwevend houdt in dit geval in dat de bovenplaat ook mooi vlak op het te bereiden product ligt. Vergelijk het met je handen waar iets groots tussen komt te liggen. Houd je allebei je handen vlak dan kan er veel meer tussen dan dat je de bovenste hand schuin openklapt.
Met een zwevende topplaat werkt dit precies zo. Er zit bij deze contactgrills een extra scharnier waardoor de bovenplaat altijd horizontaal kan liggen. Hierdoor krijgt ook de bovenkant de volledige directe hitte van je grillplaat. Bekijk hier alle contactgrills met een zwevende bovenplaat.
Verwisselbare grillplaten
Wil je alleen de standaardbereidingen doen op een contactgrill? Dan is een verwisselbare grillplaat waarschijnlijk niet nodig. Wil je echter ook andere dingen maken op je contactgrill dan kan het juist wél handig zijn. Een ander voordeel van een verwisselbare plaat is dat je deze makkelijker schoon kan maken.
Hier vind je alle contactgrills met verwisselbare grillplaten. Zoek je een speciaal soort grillplaat op een contactgrill? Klik dan op een van onderstaande links voor een contactgrill met verschillende soorten grillplaten:
- bakplaten
- diepe bakplaten (voor bv. lasagne)
- tostiplaten
- wafelplaten
Vermogen van de contactgrill
Ook het vermogen van een contactgrill is iets om op te letten. Hoe meer vermogen een contactgrill heeft hoe heter de grillplaten zijn. Dit heeft weer tot gevolg dat je gerechten eerder klaar zijn. Staar je echter niet blind op het vermogen alleen maar let ook op de andere eigenschappen. Zelf zou ik in ieder geval voor een vermogen van minimaal 1500 Watt kiezen.
Globaal zijn contactgrills onder te verdelen in de volgende vermogens:
Grootte van het bakoppervlak
De grootte van het bakoppervlak spreekt voor zich. Wil je een kleine contactgrill voor sporadisch gebruik of juist een grote waar je voor het hele gezin op kan grillen? In andere woorden,wil je af en toe een broodje of tosti maken. Of grotere stukken vlees en bijvoorbeeld veel groente grillen? Hieronder vind je contactgrills met verschillende formaten grillplaten:
Verstelbare temperatuur
Handig is het als je bij een contactgrill de temperatuur in kan stellen. Het bereiden van een panini vereist bijvoorbeeld een andere instelling dan het grillen van een dik stuk vlees. Gelukkis zijn er veel contactgrills met verstelbare temperatuur. Gebruik je de contactgrill alleen voor panini’s en tosti’s dan is de in te stellen temperatuur minder van belang.
Naast een instelbare temperatuur zijn er ook contactgrills met diverse warmtestanden. Hierbij stel je de temperatuur minder nauwkeurig in maar heb je wel meer controle over de hitte van de grillplaten.
Gebruiken als tafelgrill
Tot slot moet je overwegen of je de contactgrill puur als keukenapparaat ziet of er ook met anderen op wil grillen. Hierbij klap je de contactgrill helemaal open waardoor de boven- en onderkant naast elkaar komen te liggen. Hiermee tover je de contactgrill om in een tafelgrill die wel wat weg heeft van een electrische barbecue.
Houd er wel rekening mee dat je hierbij alle producten rechtstreeks op de grillplaten legt. Het is dus geen vervanging van je gourmetstel maar echt een soort tafelgrill. Hier vind je alle contactgrills met deze barbecuestand.
Contactgrill kopen
Je ziet het, er is heel wat waar je rekening mee moet houden als je een contactgrill koopt. Het belangrijkst is dat je goed nadenkt over de mogelijkheden die je op de contactgrill wenst. Wel of geen verwisselbare platen, wel of niet als tafelgrill te gebruiken en wel of geen temperatuur instellen zijn hierbij misschien wel de belangrijkste opties.
Wil je de contactgrill voor een specifiek gebruik aanschaffen dan is de keuze misschien wat makkelijker. Bij Bol.com kan je makkelijk een contactgrill kopen. Met de verschillende filteropties en keuzes kan je precies aangeven waar je contactgrill aan moet voldoen. Hiermee kan je een overzichtelijke selectie contactgrills maken.
Klik hier om je ideale contactgrill te vinden bij Bol.com.
De beste contactgrill
Wat de beste contactgrill is kan ik je dus niet vooraf vertellen. Zelf heb ik inmiddels de Solis Smart Grill 823 contactgrill. Een apparaat waar ik erg blij mee ben en die ik kocht als vervanging van mijn vorige contactgrill. Maar misschien is dit niet de beste contactgrill voor jou.
Ik weet wel dat de contactgrills van Solis erg goed zijn en dat ik je dat merk dus aan durf te raden. Andere bekende en goede merken zijn Tefal, Philips en Bosch. Wat voordeligere opties zijn de contactgrills van Tristar en Princess.
Voor het kiezen van de beste contactgrill kan je het best kijken naar de keuzes van anderen. Zo vind je hier de 10 bestverkochte contactgrills en hier de 10 best beoordeelde contactgrills. Ik hoop dat je met deze koopgids voor contactgrills iets wijzer bent geworden.