Keukenmachine

Keukenmachine

Keukenmachines heb je in veel verschillende uitvoeringen. De bekendste is misschien wel de KitchenAid Artisan keukenmachine waarvan je hierboven een detail ziet. In veel kook- en bakprogramma’s zie je deze keukenmachine voorbij komen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten en merken keukenmachines.

Welke keukenmachine je moet kopen hangt af van verschillende factoren. Hoe vaak gebruik je een keukenmachine, waarvoor gebruik je de keukenmachine en wat is je budget bijvoorbeeld. In deze koopgids hoop ik je wegwijs te maken in de wereld van de keukenmachine zodat jij hopelijk een goede keuze kan maken bij het kiezen van de beste keukenmachine voor jouw situatie.

Wat is een keukenmachine

Een keukenmachine is een apparaat dat je in de keuken heel wat werk uit handen kan nemen. In veel professionele keukens maar ook thuis is de keukenmachine op het aanrecht te vinden. Moet je veel ingrediënten snijden, wil je deeg voor een taart of pizza maken of wil je ingrediënten mengen? Dan komt een goede keukenmachine van pas.

Keukenmachines zijn onder te verdelen in twee soorten: keukenmixers en foodprocessors. Ook zijn er keukenmachines die beide eigenschappen combineren. Welk soort keukenmachine je het best kan kiezen hangt vooral af van waarvoor je deze wilt gebruiken. Bak je vooral taarten en brood dan is een keukenmixer het handigst. Gebruik je hem vooral voor het hakken, snijden en raspen van ingrediënten dan is een foodprocessor weer beter.

Welke keukenmachine

Keukenmixers

Keukenmixers worden vooral gebruikt voor het kloppen, kneden en mixen van ingrediënten. Zoals gezegd is een keukenmixer de beste keuze als je regelmatig deeg of beslag maakt. Dit kan voor het bakken van taarten zijn maar ook voor zelfgemaakt brood of bijvoorbeeld deeg voor een pizza.

Keukenmixers zijn o.a. voorzien van een grote kom, kneedhaken en gardes. De kneedhaken worden gebruikt voor het kneden en mengen van deeg, de gardes voor het luchtig kloppen van bijvoorbeeld room en eiwit. Omdat voor het kneden van deeg aardig wat kracht nodig is heeft een goede keukenmixer dus een flink vermogen nodig.

Bosch keukenmixer

Met verschillende hulpstukken die bij worden geleverd of los te koop zijn kan je de keukenmixer verder uitbreiden. Zo kan je er bijvoorbeeld verse pasta mee bereiden of zelf gehakt malen. Maar ook voor het snijden en raspen van ingrediënten zijn verschillende keukenmixers geschikt, als je er maar de juiste accessoires bij koopt.

Bekijk hier alle keukenmixers

Foodprocessors

Een foodprocessor zit wat anders in elkaar dan een keukenmixer. Ook hierbij vind je een kom al is deze meestal iets kleiner. Sommige modellen beschikken zelfs over meerdere kommen die in elkaar passen. Het grootste verschil zit hem echter in de hulpstukken die erbij worden geleverd. Waar de keukenmixer vooral beschikt over kneedhaken en gardes beschikken foodprocessors juist over hakmessen en rasp- en snijschijven.

Het hakmes wordt gebruikt voor het snel fijnhakken van ingrediënten of bijvoorbeeld het malen van noten. De rasp- en snijschijven worden gebruikt om snel grote hoeveelheden groenten of fruit in reepjes of plakjes te snijden. Dit wordt opgevangen in de mengkom waarna je de ingrediënten verder kan verwerken in je gerecht.

Magimix foodprocessor

Ook de foodprocessor is met de juiste hulpmiddelen te gebruiken voor het kneden van deeg en het maken van beslag. Als je een kneedhaak onderin de kom doet kan je er ook zonder problemen deeg mee kneden. Maar omdat deze alleen onderin de kom zijn werk kan doen wordt het deeg wel iets minder goed gekneed dan bij een keukenmixer.

Bekijk hier alle foodprocessors

Waar moet je op letten

Bij het kiezen van een goede keukenmachine is een aantal dingen van belang. Natuurlijk moet je eerst zelf de overweging maken welk type keukenmachine voor jou het best is. Kies je voor een keukenmixer of voor een foodprocessor? Of ben je bereid iets in te leveren aan beide kanten en kies je voor een keukenmachine die geschikt is voor allebei?

Hieronder vind je een aantal dingen waar je op kan letten bij het kopen van een keukenmachine:

Bosch foodprocessor

Het vermogen

Zowel bij keukenmixers als bij foodprocessors is het vermogen van de keukenmachine belangrijk. Bij een keukenmixer is dit misschien nog wel belangrijker dan bij de foodprocessor. Hoe krachtiger de motor is hoe minder moeite deze heeft bij het verwerken van je ingrediënten. Vooral voor het kneden van deeg is een goed vermogen van belang.

Bekijk hier de keukenmixers per vermogen:

Bij een foodprocessor kan een apparaat met meer vermogen wat grotere hoeveelheden tegelijk aan. Wil je de foodprocessor ook gebruiken voor het kneden van deeg dan is een hoger vermogen nog belangrijker. Ben je van plan je foodprocessor regelmatig voor deeg en voor wat uitgebreidere bereidingen te gebruiken? Kies er dan zeker een met een vermogen van minimaal 1000 watt.

Bekijk hier de foodprocessors per vermogen:

KitchenAid Artisan keukenmixers

Het aantal standen

Ook het aantal standen op je keukenmachine kan van belang zijn. Vooral voor een keukenmixer is het fijn als deze op verschillende snelheden kan draaien. Voor het luchtig kloppen van eiwitten heb je bijvoorbeeld een ander vermogen nodig dan voor het kneden van deeg. Bij een foodprocessor is het aantal standen iets minder van belang.

Naast verschillende standen zijn er ook keukenmachines die over een zg. pulse-stand beschikken. Dit is een knop die de machine snel laat draaien zodra je deze indrukt en direct weer stopt als je de knop loslaat. Dit gebruik je vooral voor het snel mengen of malen van ingrediënten.

Gebruik jij de keukenmachine vooral voor het bakken en kneden? Dan zou ik een keukenmixer met verschillende standen kiezen. Wil je de keukenmachine vooral gebruiken voor hakken, snijden en mengen? Dan is het aantal standen minder van belang. Wil je een keukenmachine die multi-inzetbaar is voor bijvoorbeeld smoothies en sauzen? Kies er dan wel eentje met verschillende standen.

Bekijk hier alle keukenmixers
Bekijk hier alle foodprocessors

Magimix Patissier

De mengkom

De mengkom is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het kiezen van een keukenmachine. Toch is het materiaal van de mengkom zeker van belang. Voor het kneden van deeg maar vooral het kloppen van eiwitten en room is een RVS mengkom aan te raden. Het is namelijk belangrijk dat je mengkom volledig vetvrij blijft, met een RVS mengkom is dit een stuk makkelijker.

Bij foodprocessors zie je juist weer vaker een mengkom van kunststof of zelfs glas. Zo kan je makkelijk zien of je ingrediënten goed gemengd of gemalen zijn. De kunststof mengkommen zijn vaak ook wat lichter dan de RVS of glazen mengkommen. Kies je voor een keukenmachine voor zowel kneden als hakken en snijden? probeer er dan eentje te vinden met een RVS mengkom of met verschillende mengkommen.

Ook is het belangrijk om op de inhoud van je mengkom te letten. Vooral bij het kneden van grotere hoeveelheden deeg of beslag is een mengkom van minimaal 5 liter aan te raden. Zo hebben de ingrediënten alle ruimte om tot een luchtig deeg of beslag te komen.

Bekijk alle keukenmixers met RVS mengkom
Bekijk alle foodprocessors met RVS mengkom
Bekijk alle foodprocessors met kunststof mengkom

Bosch keukenmachine

Accessoires

Tot slot is het belangrijk om te letten op de accessoires die leverbaar zijn of mee worden geleverd. Wil je bijvoorbeeld zelf gehakt malen of pasta maken? Dan valt een foodprocessor af, deze zijn niet geschikt voor de accessoires die hiervoor nodig zijn. Wil je de keukenmachine ook als blender gebruiken dan valt juist de keukenmixer weer af.

Denk van tevoren dus goed na wat voor jou het belangrijkst is bij een keukenmachine. Hieronder vind je keukenmachines met een aantal veelgebruikte accessoires:

Keukenmachines met vleesmolen
Keukenmachines met een blender
Keukenmachines met een citruspers
Keukenmachines met een sapcentrifuge

Kijk hier voor alle keukenmachines en kies voor veel meer accessoires met de filteropties. Zo kan je snel en eenvoudig jouw keukenmachine vinden.

Welke keukenmachine kopen?

Zoals je hierboven kan lezen is er van alles te koop op het gebied van keukenmachines. Het is dan ook onmogelijk om voor jou de beste keukenmachine te kiezen, dit moet je echt zelf doen. Hopelijk kan je met alle informatie hierboven een goede keuze maken. Natuurlijk heb ik wel een aantal favorieten die ik hieronder met je zal delen. Ook geef ik je nog een aantal handige links waarmee je direct een aantal overzichten met goede keukenmachines ziet.

Keukenmixers voor bakken

De beste keukenmixer voor bakken en kneden zijn voor mij de KitchenAid Artisan keukenmixers. Niet voor niets zie je deze in veel professionele keukens en in tal van televisieprogramma’s. En dit is niet alleen een kwestie van goede marketing, de KitchenAid keukenmixers staan gewoon erg goed bekend.

KitchenAid Artisan

Hier vind je nog meer keukenmixers die als goede keukenmachines uit de test komen bij Kieskeurig en de Consumentenbond.

Foodprocessors voor hakken, snijden en raspen

Zelf ben ik groot fan van de Magimix foodprocessors. Het zijn prachtige en stevige apparaten met maar een paar knoppen. Met de bijgeleverde accessoires kan je hier echt van alles mee doen. De verschillen zitten hem vooral in de grootte van de mengkommen en de foodprocessors zelf.

Magimix keukenmachine

Hier vind je nog meer foodprocessors die als goede foodprocessors uit de test komen bij Kieskeurig en de Consumentenbond.

Multifunctionele keukenmachines

Omdat ik zelf steeds vaker ging bakken heb ik mijn Magimix 5200XL foodprocessor ingeruild voor de Magimix Patissier, ook wel bekend als de Magimix 6200XL. Deze allround keukenmachine beschikt over een RVS kom en verschillende kunststof kommen. Met de bijgeleverde kneedhaak, hakmessen, eiwitklopper en rasp- en snijschijven kan ik hier alles mee wat ik wil. Voor mij persoonlijk is dit de beste keukenmachine.

Magimix Patissier

Ik kan er mee hakken, snijden en mengen én deeg kneden voor bijvoorbeeld brood en pizza’s. Hij heeft iets minder mogelijkheden voor het fijnere bakwerk zoals de KitchenAid Artisan maar de veelzijdigheid is voor mij belangrijker. Hier vind je nog meer multifunctionele keukenmachines die goed getest zijn door Kieskeurig en de Consumentenbond.

Kijk ook zeker eens naar de top 10 keukenmachines in het algemeen. Lees vooral de reviews van daadwerkelijke kopers van deze keukenmachines. Zo kan je tot een weldoordachte keuze komen bij het kopen van de beste keukenmachine.

Keukenmachine kopen

Wil je een nieuwe keukenmachine kopen? Klik dan hier voor het volledige aanbod bij Bol.com.