Broodmes

Broodmes

Ken je het probleem dat een vers brood kapot gaat tijdens het snijden? Als je een goed broodmes gebruikt heb je hier veel minder last van. En hetzelfde geldt voor het snijden van cake, taartbodems en ander gebak. Een speciaal broodmes mag wat mij betreft dan ook niet ontbreken in je keuken. Hieronder lees je meer over het broodmes.

Wat is een broodmes

Een broodmes onderscheidt zich van andere keukenmessen door het lemmet. Dit lemmet is een stuk langer en bovendien voorzien van grote kartels. Dankzij dit gekartelde lemmet snijd je soepel door een stuk vers brood. Ideaal om er mooie plakken mee te snijden zonder dat je brood kapot gaat.

Bak je graag zelf je brood? Of koop je bijvoorbeeld ongesneden broden? Dan mag een goed broodmes natuurlijk niet ontbreken in je messenhouder of keukenlade. En zoals ik al eerder zei: ook voor het snijden van een vers gebakken cake en ander gebak komt een broodmes van pas.

Hoe werkt een broodmes

Door het gekartelde lemmet kan je een broodmes makkelijk door het brood bewegen. De kartels zorgen ervoor dat je weinig kracht hoeft te zetten. Je snijdt moeiteloos door de vaak harde korst en de zachte binnenkant. Hierbij druk je het brood dus niet kapot. Iets wat wel gebeurt als je een gewoon mes of een niet scherp mes gebruikt.

Lang lemmet

Hoe minder snijbewegingen je hoeft te doen hoe beter je broodmes werkt. Kies dus altijd voor een broodmes met een lang lemmet. Met enkele bewegingen ben je al door je brood heen. Gebruik je een te klein mes? Dan ben je meer aan het ‘zagen’ dan aan het snijden en snijd je een brood eerder kapot.

Elektrisch broodmes

Er zijn ook elektrische messen te koop. Niet alleen voor het snijden van brood maar bijvoorbeeld ook vlees en bevroren ingrediënten. Hierbij glijden twee gekartelde messen langs elkaar. Dit zou het snijden nog makkelijker moeten maken. Zelf zou ik het gewoon bij een normaal broodmes houden. Dat werkt net zo goed en misschien wel beter.

Broodmes slijpen

Een broodmes werkt natuurlijk het best als deze goed scherp is. Een broodmes slijpen is gelukkig niet moeilijk. Met een zogenaamde slijpstaaf kan je deze heel eenvoudig kartel voor kartel slijpen. Ook zijn er elektrische messenslijpers te koop die geschikt zijn voor gekartelde messen. Hier lees je meer over het slijpen van messen.

Wat kan je nog meer met een broodmes

Een broodmes koop je in eerste instantie voor het snijden van brood. Of andere gebakken producten als cake of taart. Maar je kan er natuurlijk veel meer mee. Bijvoorbeeld ook wat grotere en hardere groenten zijn er mee te snijden. Zo wordt het snijden van een meloen of pompoen een makkie. Ook hierbij heb je namelijk een harde buitenkant en zachte binnenkant. Eventueel snijd je deze hierna met een officemes of koksmes in kleinere stukken.

Diamant Sabatier Babiole broodmes

Broodmes kopen?

Wil je een goed broodmes kopen? Kijk dan eens bij een kookwinkel of huishoudzaak in jouw omgeving. Wil je online je broodmes kopen dan kan je o.a. hier terecht: