Aspergepan

Aspergepan

Asperges worden ook wel ‘het witte goud’ genoemd. Met een aspergepan zorg je ervoor dat je deze kwetsbare groenten perfect kookt. Natuurlijk kan je ook een grote kookpan gebruiken. Maar een speciale pan voor asperges is wel aan te raden. Hieronder lees je alles over deze aspergepan.

Wat is een aspergepan

Een aspergepan is een smalle en hoge pan. In deze pan bevindt zich een staand mandje. Hierin doe je de asperges, deze komen dus rechtop te staan. Op deze manier kan je de asperges gelijkmatig koken. Bovendien kan je ze met het mandje makkelijk weer uit de pan krijgen.

Haushalt RVS aspergepan

Hoe gebruik je een aspergepan

Een aspergepan verschilt in gebruik iets van een gewone kookpan. Je schilt de asperges en zet deze rechtop in het mandje. Hierbij zorg je dat het puntje naar boven wijst. Nu zet je de mand in de aspergepan en vult deze met water. De puntjes moeten boven het water uitsteken. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Laat een paar minuten koken en draai het vuur uit. Laat nu 15 minuten staan. Hierna haal je het mandje eruit en laat je de asperges kort uitlekken op een schone theedoek.

Waarom een aspergepan gebruiken

Als je dol bent op asperges is een speciale aspergepan onmisbaar. Je kan ze natuurlijk in een gewone pan koken. Maar daar kleven wel wat nadelen aan. Waarom je een aspergepan moet gebruiken lees je hieronder.

De aspergepunt

Veel mensen vinden het puntje van de asperge het lekkerste deel. Goed gekookt is deze namelijk heerlijk mals. De aspergepunt is van zichzelf al mals en hoef je dus minder lang te garen. Daarom laat je deze net boven het water uit steken. Hierdoor kook je de stengel en stoom je als het ware de punt. Het resultaat is een bundel perfect gekookte asperges. Dit lukt alleen met een smalle en hoge pan.

Te grote pan

In een gewone pan gaat dit moeilijker omdat de asperges hier niet goed in passen. Bij een grote pan kan je ze neerleggen. Het nadeel is dan dat de hele asperge en dus ook de punt in het water ligt. Hierdoor wordt de punt vaak te zacht.

Te kleine pan

In een te kleine pan staan de asperges er schuin in. Tijdens het koken wordt de stengel zachter en kan deze breken. En dat is natuurlijk zonde van deze oorspronkelijk Limburgse lekkernij.

Tip: pasta koken

Een aspergepan is ook geschikt om spaghetti mee te koken. Je zet deze net als de asperges rechtop in de pan. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hierna haal je het mandje met de pasta er weer uit. Dit werkt veel makkelijker dan afgieten waarbij vaak toch wat spaghetti door de kier glipt.

Edel Höff Swiss asperge- en pastapan

Aspergepan kopen

Wil je een aspergepan kopen? Dan kan je terecht bij deze online winkels. Maar je kan ook naar een kookwinkel of huishoudzaak in de omgeving.