Braadpan

Braadpan

Een braadpan is voor veel meer te gebruiken dan het braden van vlees. Ook voor het maken van een stoofpot of zelfs soep is een braadpan geschikt. Daarom mag deze pan eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een braadpan? Hieronder lees je er alles over.

Wat is braden

Braden doe je als je een product langzaam wil laten garen. Vaak schroei je het eerst korte tijd dicht op wat hoger vuur. Dit noem je het aanbraden. Je krijgt zo een bruine en vaak krokante korst. Hierna laat je het langere tijd met deksel op laag vuur staan. Op deze manier kan het rustig garen en blijft het mals en sappig van binnen.

Vaak wordt bijvoorbeeld vlees eerst aangebraden op het vuur. Hierna wordt de pan in de oven gezet waar het verder gaart.

Wat is een braadpan

Een braadpan is speciaal ontwikkeld voor het braden. Omdat de pannen zowel op het vuur als in de oven moeten kunnen zijn deze vaak van gietijzer. Dit materiaal kan op alle warmtebronnen worden gebruikt en kan tegen grote hitte. De binnen- en buitenkant van deze pannen is vaak geëmailleerd. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar zorgt er ook voor dat je product niet aan kan branden.

Ook heeft elke braadpan een deksel. Zo blijft de hitte goed in de pan, net als het vocht. De inhoud van de pan kan zo niet uitdrogen. Het verder garen hoeft trouwens niet altijd in de oven te gebeuren. Je kan een braadpan ook urenlang op laag vuur laten staan. Door het gietijzer wordt de hitte goed geleidt. Je product kan zo dus aan alle kanten gelijkmatig worden gegaard.

Het is bij braden op vuur wel handig om een vlamverdeler te gebruiken. Dit is een grote vaak ijzeren plaat die het vuur nog gelijkmatiger over de bodem van de pan verdeeld.

Waar moet een goede braadpan aan voldoen

Een goede braadpan voldoet aan een aantal eisen. Deze kon je hierboven al lezen.

  • het materiaal moet goed de hitte geleiden
  • de pan moet groot zijn
  • de bodem moet dik zijn
  • er moet een deksel op de pan zitten

Als je op internet zoekt op een braadpan zie je dat bijna alle braadpannen wel aan een aantal van deze eisen voldoen. Maar een echt goede braadpan voldoet aan al deze vereisten.

Le Creuset Signature braadpan

Het bekendste merk braadpannen is misschien wel Le Creuset. Deze karakteristieke pannen bestaan al bijna honderd jaar. Ze zijn loodzwaar maar gaan wel een leven lang mee. Veel braadpannen van andere merken lijken hier wel wat op. Bijvoorbeeld de braadpannen van Sola en de BK Gourmand braadpannen.

Welke braadpan kopen

Heb je er het geld voor over dan is een braadpan van Le Creuset de beste keuze. Ze zien er niet alleen prachtig uit maar zijn ook heel fijn in gebruik. Ze kunnen op het vuur en in de oven en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Deze braadpannen koop je voor de rest van je leven.

Wil je een wat voordeligere optie? Kies dan in ieder geval voor een braadpan van gietijzer. Je kan altijd beter een wat te grote dan een te kleine pan hebben. Hou daar ook rekening mee. Natuurlijk is ook een deksel onmisbaar voor langere gaartijden. Wil je de pan ook in de oven gebruiken? Let dan goed op dat er bijvoorbeeld geen kunststof handvat op de pan zit. Hier zie je braadpannen voor alle warmtebronnen.

Waar kopen

Wil je een goede braadpan kopen? Dan kan je hiervoor terecht bij een kookwinkel. Ook in een goede huishoudwinkel kan je vaak terecht voor een braadpan. Wil je online een braadpan kopen dan vind je hieronder een aantal winkels. Klik op een winkel om direct alle beschikbare braadpannen te zien.