Koekenpan

Koekenpan

Een koekenpan is in iedere keuken wel te vinden. Ook ik pak deze regelmatig. Ik vindt het dan ook belangrijk dat ik de beste koekenpan gebruik. Welke koekenpan het best voor jou is hangt natuurlijk af van je warmtebron. Ook waarvoor je een koekenpan gebruikt is van belang bij het kopen van een goede koekenpan.

In deze koopgids vind je alles over het kopen van de beste koekenpan. Ik vertel je meer over de verschillende materialen, formaten en de manieren waarop je een koekenpan kan gebruiken. Wil je een nieuwe koekenpan kopen dan hoop ik dat je iets aan deze informatie hebt.

Waarvoor gebruik je een koekenpan

De koekenpan wordt vooral gebruikt voor het bakken van een eitje en voor pannenkoeken. Al heb ik zelf voor pannenkoeken een speciale pannenkoekenpan. In iedere keukenlade of kast is er dan ook wel een koekenpan te vinden. Maar een koekenpan is natuurlijk voor veel meer bereidingen geschikt.

Zo kan je er prima een stukje vlees in bakken, lekkere gebakken aardappels maken of er bijvoorbeeld roerei in maken. Wil je verschillende dingen kunnen maken in een koekenpan dan is het handig verschillende formaten in huis te hebben. Deze kan je in een set kopen of los aanschaffen per grootte.

Tefal Only Cook Koekenpannenset

Handige maten voor een goede koekenpan vind ik zelf de volgende:

Met deze drie maten kan je eigenlijk prima vooruit. Wil je er toch maar eentje aanschaffen kies dan voor een diameter van zo’n 24 of 26 cm. Dit is ongeveer de meest gangbare maat.

Welke warmtebron gebruik je

Bij het kiezen van de beste koekenpan is het belangrijk te weten waarop je deze gebruikt. De bekendste warmtebron is natuurlijk gas. Maar ook koken op elektriciteit, halogeen of bijvoorbeeld inductie komt vaak voor. Niet alle koekenpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Let hier dus goed op bij het kiezen van een koekenpan.

Ook iets om op te letten is of de koekenpan in de oven kan. Bijvoorbeeld voor het maken van een frittata is dit erg handig. Hierbij bak je eerst alles aan op je fornuis waarna je de pan in de oven schuift. Ook gebakken aardappeltjes kan je na het bakken nog even in de oven zetten. In ieder geval één koekenpan die ovenbestendig is zou dus het overwegen waard kunnen zijn.

Le Creuset Les Forgées koekenpan

Voor koken op gas kan je alle koekenpannen gebruiken. Dit geldt ook voor elektrisch koken, keramisch koken en koken op halogeen. Houd er daarbij wel rekening mee dat de pan aan de onderkant goed vlak is zodat deze de warmte goed geleidt. Voor inductie heb je een speciale koekenpan nodig.

Hieronder kan je de beschikbare koekenpannen per warmtebron bekijken:

Welke materialen koekenpannen zijn er

Behalve letten op de warmtebron kan je ook kijken naar het materiaal van de koekenpan. Een stalen koekenpan geleidt bijvoorbeeld prima de hitte maar is wel wat zwaarder in gebruik. Ook dien je deze vooraf in te branden om de pan geschikt te maken voor gebruik. Iets meer werk in het begin maar dan heb je wel een hele goede koekenpan die waarschijnlijk levenslang mee kan. Stalen koekenpannen worden niet voor niets in veel professionele keukens gebruikt.

Metalen koekenpannen komen wat meer voor. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Tefal koekenpannen. Deze zijn wat lichter en hebben een anti-aanbaklaag in de pan. Sommige pannen zijn daarbij weer voorzien van een markering die aangeeft wanneer de pan heet genoeg is. Andere veel voorkomende materialen zijn RVS koekenpannen en zware koekenpannen van gietzijzer.

Ben je een veeleisende kok dan raad ik je een stalen koekenpan aan. Bekende merken met stalen koekenpannen zijn DeBuyer en BK. Goede metalen koekenpannen zijn er o.a. van DEMEYRE, BK en Greenpan. Maar natuurlijk ook de koekenpannen van Tefal voldoen vaak prima in de keuken.

DeBuyer Mineral B Element koekenpan

Hieronder kan je de koekenpannen bekijken op basis van materiaal:

Koekenpan voor inductie

Waar veel koekenpannen op verschillende warmtebronnen kunnen is dit niet het geval bij inductie. Koekenpannen voor inductie moeten namelijk beschikken over een dikke magnetische bodem. Ook een gietijzeren pan is meestal geschikt voor inductie. Let er bij het kopen dus goed op dat je koekenpan op inductie kan.

Hier vind je alle koekenpannen voor inductie. Een koekenpan die op inductie kan is meestal ook geschikt voor andere warmtebronnen maar dus niet andersom.

GreenPan Cambridge Koekenpan

De beste koekenpan

Je ziet dat er heel wat te kiezen is bij het kopen van een koekenpan. Wat nou de beste koekenpan voor jouw situatie is hangt dus af van verschillende eisen en eigenschappen. De beste koekenpan kan ik dus niet voor jou kiezen maar met de informatie hierboven kom je een heel eind.

Ik kan wel een paar suggesties doen met pannen waar ik ervaring mee heb. Zo gebruik ik zelf met veel plezier de volgende koekenpannen:

Je kan o.a. naar de website van Bol.com gaan en met de filteropties je keuze verfijnen. Zo kan je aan de hand van alle besproken eigenschappen de beste koekenpan kopen. Ook raad ik je aan eens de top 10 koekenpannen te bekijken en de 10 best beoordeelde koekenpannen door te bladeren. Hopelijk wordt het kopen van een goede koekenpan zo toch iets makkelijker.

Beste koekenpan kopen

Koekenpan kopen

Wil je een nieuwe koekenpan kopen? Klik dan hier voor het volledige aanbod bij Bol.com.