Mandoline

Mandoline

De mandoline is een handig hulpmiddel in je keuken voor het snel snijden van allerlei ingrediënten. Je gebruikt de mandoline als je bijvoorbeeld dunne plakjes of reepjes moet snijden. Denk hierbij aan het julienne snijden van een wortel, het snijden van frietjes of het in flinterdunne plakjes snijden van een komkommer.

Natuurlijk kan je dit ook doen met een goed koksmes maar bij grotere hoeveelheden is een mandoline veel handiger. Hieronder lees je meer over de mandoline en hoe je deze gebruikt. Ook lees je waarop je moet letten als je een goede mandoline wil kopen. Ik gebruik de mandoline niet dagelijks maar hij komt regelmatig van pas in mijn keuken.

OXO Good Grips Handmandoline met resthouder

Soorten mandolines

Je hebt verschillende soorten mandolines. De bekendste zijn de handmandoline en de staande mandoline. De eerste houd je in je ene hand waarna je met je andere hand een product over de mandoline schuift. Een handmandoline neemt wat minder ruimte in en werkt vooral prettig als je niet teveel wilt snijden.

Een staande mandoline zet je op je aanrecht. Door de vorm van de mandoline kan je hier makkelijk een bord of kom onderschuiven waarin je de gesneden ingrediënten op kan vangen. Voordeel van een staande mandoline is dat je meer kracht kan zetten en dat dit voor mij een stuk handiger werkt.

Westmark Vario Mandoline met beschermer

Wat kan je met de mandoline

Zoals gezegd gebruik je de mandoline voor snijwerk in je keuken. Een mandoline heeft iets weg van een keukenrasp waar je met het te snijden product over heen en weer gaat. Het grote verschil is dat je een goede mandoline in verschillende standen kan instellen. Hiermee kan je dus heel exact bepalen hoe dik je een product wil snijden.

Je moet hierbij echt denken aan millimeters maar dit kan een wereld van verschil uitmaken. Bijvoorbeeld in een verfijnde salade of op een broodje smaakt mooi dun gesneden groente of fruit het allerlekkerst. Wortelreepjes, plakjes komkommer of geribbelde chips? Met de mandoline heb je het zo gesneden en is het allemaal nog eens even dik ook. Of dun natuurlijk, het is maar hoe je het bekijkt.

Mesjes voor de Kitchencraft Mandoline

Verwisselbare mesjes

Het handigst is een mandoline met verwisselbare mesjes, gelukkig zijn de meeste modellen hiermee uitgevoerd. Bij sommige mandolines kan je met een draaiknop de verschillende mesjes instellen. Bij andere modellen worden weer losse mesjes bijgeleverd die je in de mandoline steekt. Allebei de soorten hebben hun voor- en nadelen. Denk hierbij aan het afwassen en opbergen, zelf heb ik er een met losse mesjes.

De mesjes zijn er in verschillende soorten waarbij het verschil vooral zit in de dikte en het soort snijwerk. Voor het julienne snijden van wortel heb je bijvoorbeeld een kleinere afstand tussen de mesjes dan het snijden van friet. En als je plakjes wilt snijden heb je weer een ander soort mesje nodig. Kijk dus goed welk soort snijwerk je met de bijgeleverde mesjes kunt uitvoeren.

Close-up van de Westmark Vario Mandoline met beschermer

Vingerbeschermer

Belangrijk is dat je een mandoline neemt met een vingerbeschermer, ook wel restjeshouder genoemd. Dit omdat de mesjes van de mandoline vlijmscherp zijn en je zo een stukje van je vingers af kan snijden. Daarom worden veel modellen met zo’n vingerbeschermer geleverd.

Het grootste deel van bijvoorbeeld je komkommer snijd je gewoon terwijl je deze in de hand houdt. Zodra je bij het laatste stukje komt steek je het restje in de beschermer. Daarna schuif je deze met komkommer en al over de mandoline om ook het laatste stuk te snijden. Dit hulpstuk is zo gebouwd dat het je mesjes niet raakt waardoor deze dus scherp blijven.

Vingerbeschermer/restjeshouder van de Westmark Vario Mandoline met beschermer

De voordelen van de mandoline

Alhoewel je de mandoline waarschijnlijk niet dagelijks gebruikt kan deze vaker van pas komen dan je denkt. Bijvoorbeeld voor het snijden van friet, het fijnsnijden van groenten voor een salade of het snijden van aardappels voor chips. Hieronder vind je alle voordelen van een mandoline:

  • snel julienne en in plakjes snijden
  • makkelijk voor grotere hoeveelheden
  • alles even dik gesneden
  • veilig in gebruik (met beschermer)
Kitchencraft Mandoline met 7 inzetstukken

Mandoline kopen

Snijd je vaak groenten, fruit of aardappels en lijkt een mandoline je wel iets? Dan vind je hier allerlei soorten mandolines in diverse prijsklassen. Zelf gebruik ik deze mandoline van KitchenCraft. Hierbij krijg je zeven verschillende losse mesjes voor julienne snijden, plakjes snijden én raspen. De mesjes zitten in een handig opbergdoosje en de mandoline staat stevig op je werkblad. Ook is een vingerbeschermer meegeleverd.

Een goedkoper alternatief is deze Westmark Vario Mandoline waarbij je de vaste mesjes instelt met een draaiknop. Met deze mandoline kan je zowel julienne als plakjes snijden en ook dit model wordt geleverd met beschermer.

Heb je liever een ander model of soort mandoline? Bekijk dan hier alle soorten mandolines of neem eens een kijkje in de top 10 mandolines.

OXO Good Grips Mandoline

Mandoline kopen

Wil je een nieuwe mandoline kopen? Klik dan hier voor het volledige aanbod bij Bol.com.