Broodbakbol van Emile Henry

Broodbakbol van Emile Henry

Sinds een tijdje ben ik weer bezig met het bakken van brood. Ik gebruik daar de broodbakbol van Emile Henry voor. Deze handige bol is gemaakt van keramiek en bestaat uit een bodem en een bolle deksel. Met de broodbakbol kan je in je oven heel makkelijk een lekker brood bakken. Met een lekker knapperige korst en heerlijk zacht van binnen. Wil je meer te weten te komen over deze broodbakvorm van Emile Henry? Dan kan je hieronder verder lezen.

De broodbakbol van Emile Henry vanaf de zijkant gezien

Wat is de Emile Henry broodbakbol?

De broodbakbol is een handige vorm van keramiek waarin je een lekker brood kan bakken. Het geheim van een lekker brood is dat de kost lekker knapperig is terwijl het brood van binnen zacht blijft. Wat vaak wordt gedaan is een bak heet water onderin de oven zetten als je het brood gaat bakken. Zo wordt de lucht wat vochtiger en dat zorgt ervoor dat het brood op de goede manier wordt gebakken.

De broodbakbol van Emile Henry zorgt ervoor dat je dat laatste niet meer hoeft te doen. De vorm is gemaakt van keramiek en gebruikt het vocht dat in je deeg zit. Door de bolle deksel die je over het brood zet wordt het binnenin precies zo vochtig als nodig is. Het resultaat is een heerlijk brood, gewoon uit je eigen oven.

Hoe gebruik je deze broodbakvorm van Emile Henry?

De vorm is heel makkelijk in gebruik. Het enige dat je nodig hebt is een oven die groot genoeg is voor de broodbakbol. Deze is namelijk 16,5 cm hoog en je moet genoeg ruimte om de bol over houden. Gelukkig is dat in de meeste ovens het geval.

Wil je een brood gaan bakken in de bol? Dan verwarm je de oven voor op 240 graden. Zet meteen in het begin de broodbakvorm erin zodat deze langzaam heet kan worden. Als je keramiek namelijk zo in een te hete oven zet kan het knappen. Zelf strooi ik altijd een beetje bloem op de bodem van de broodbakbol nadat deze is opgewarmd.

Als je deeg goed is gerezen kneed en vouw je deze nog kort tot de goede vorm. Zelf maak ik altijd een vloerbrood in deze vorm. Haal de broodbakbol met goede ovenwanten uit de oven en til de deksel eraf. Leg het brood op de bodem en strooi er nog wat bloem over en snijd voorzichtig in. Hierna zet je de deksel er weer op en zet je de broodbakbol in de hete oven.

Bak het brood zo’n 35 tot 40 minuten op 240 graden. Zelf haal ik de bol er meestal 15 minuten voor het einde even uit en pak de deksel eraf. Ik zet hem dan weer zonder deksel in de oven. Zet de oventemperatuur op 220 graden zodra je het brood er weer in doet. Laat het brood de resterende tijd bakken zonder deksel. Haal de bodem met het gebakken brood daarna uit de oven en laat het brood helemaal afkoelen.

De broodbakbol van Emile Henry van de bovenkant gezien

Zelfgebakken brood snijden en bewaren

Is je zelfgebakken brood goed afgekoeld? Gebruik dan een goed gekarteld broodmes om er plakken af te snijden. Druk vooral niet te hard op het brood en laat het mes al het werk doen. Hier is het brood meestal dezelfde dag op, ik bewaar het dan in een linnen broodzak. Wil je het langer bewaren dan kan je het invriezen.

Tips bij de Emile Henry broodbakbol

Schoonmaken: je hoeft de broodbakvorm van Emile Henry bijna nooit schoon te maken. Als de broodbakbol is afgekoeld veeg ik met een droog doekje het overgebleven bloem van de bodem. Wil je hem toch een keer reinigen? Gebruik dan een sopje en laat hem daarna helemaal drogen voor je hem weer gebruikt. Hij kan ook in de vaatwasser, al doe ik dat zelf niet.

Broodbakbol neerzetten: tijdens het bakken haal ik de bol uit de oven om het deeg erin te doen. En later nog een keer om de deksel eraf te halen. Ik zet de bodem en de deksel dan altijd op mijn fornuis omdat deze natuurlijk loeiheet is. Je kan ook een groot rooster, een onderzetter of een pannenrek gebruiken voor de bodem en de vorm.

Invriezen: wil je je zelfgebakken brood langer bewaren dan kan je deze invriezen. Het is handig het brood van tevoren in plakken te snijden en deze afzonderlijk in te vriezer te leggen. Zo haal je elke keer precies uit de vriezer wat je nodig hebt.

De broodbakbol van Emile Henry kopen?

Lijkt deze broodbakvorm van Emile Henry je handig? Dan kan je deze o.a. bestellen bij de volgende winkels. De bol is er in drie kleuren: grand cru of burgundy (rood), fusil of charcoal (zwart) en linen (wit).

Hier vind je meer informatie over Emile Henry. Wil je eens een brood bakken zonder extra benodigdheden? Probeer dan dit makkelijke recept voor stokbrood eens. Binnenkort zal ik ook wat recepten voor gewoon brood met je deze.

Impressie van de Emile Henry broodbakvorm