Cobb, de makkelijke bbq voor overal

Cobb, de makkelijke bbq voor overal

Vrienden in Zeeland hebben een Cobb bbq. Een handzame en makkelijke barbecue die je overal kan gebruiken. Deze makkelijke barbecue is geschikt om op verschillende manieren eten te bereiden. Door het bijvoorbeeld te bakken of te grillen. Met accessoires kan je er o.a. ook mee wokken of pizza’s op bakken. Ik was er zo enthousiast over dat ik meteen besloot zelf de Cobb barbecue te kopen.

De Cobb barbecue is zoals gezegd erg handzaam maar toch geschikt voor 2 tot 4 personen. De grotere Cobb Premium zelfs voor maximaal 10 personen. Het is een ideale barbecue om thuis te gebruiken of om mee te nemen op vakantie. De Cobb Compact is zelfs nog kleiner, ideaal voor in een caravan of tent. Hieronder lees je alles over deze handige Afrikaanse barbecue waar ik fan van ben geworden.

Foto van een Cobb Pro bbq

Alles over de Cobb

Wat is een Cobb barbecue

De Cobb is een van oorsprong Afrikaanse barbecue. Deze werd traditioneel gebruikt met gedroogde maiskolven als brandstof. Hier komt de naam ook vandaan. De harde kern van de maiskolf is in het Engels namelijk corn-cobb.

Oorspronkelijk was de Cobb ontwikkeld voor afgelegen Afrikaanse gebieden. Met het eenvoudige systeem kon ook gekookt worden in gebieden zonder elektriciteit of gas. Al snel werd de Cobb ook buiten Afrika populair en verder ontwikkeld tot de barbecue zoals deze nu is.

De huidige Cobb bestaat uit een RVS kom die in een metalen behuizing hangt. Onderin de kom is een ring waarin je briketten of een speciale Cobble stone kan leggen. Op de kom komt een plaat waarop je het eten bereidt. De Cobb wordt geleverd met een basisplaat maar is uit te breiden met een grillplaat, rooster en andere accessoires.

Doorsnede van de barbecue
© Cobb

Hoe werkt een Cobb bbq

Een Cobb bbqwerkt met gewone briketten of de speciale Cobble stones. Deze leg je in het speciale mandje onderin de bbq. De standaard briketten steek je aan waarna je wacht tot ze grijs worden. Dit duurt ongeveer een kwartiertje. De Cobble stone is een speciale briket met daarin al een aanmaakstof. Als je deze aan steekt is je bbq in drie minuten gebruiksklaar. Met een Cobble stone kan je ongeveer twee uur barbecueën.

Een foto van de Cobble stones

De briketten of Cobble stones branden in een brikettenmandje onderin de RVS kom. Deze hangt in de metalen behuizing. Omdat er ruimte tussen zit wordt deze behuizing nooit heet. De kom dek je af met een plaat waarop je het eten kan bereiden. Deze wordt direct warm waardoor je razendsnel kunt beginnen met de barbecue.

Omdat de plaat boven de warmtebron hangt barbecue je altijd indirect. Dit betekent dat je vlees, vis of groenten nooit rechtstreeks in contact komen met het vuur. Je kan de standaard basisplaat vervangen door een optionele grillplaat of uitrusten met een rooster. Ook kan je een speciale pizzasteen gebruiken (alleen i.c.m. het rooster) en zelfs een wok voor je Cobb.

Ook een pizzasteen kan op de barbecue
© Cobb

Daarnaast kan je in de rand van de RVS kom ook nog eens eten garen. Bijvoorbeeld groenten. Zo kan je dus meerdere dingen tegelijk bereiden op de Cobb. Je kan de Cobb met en zonder deksel gebruiken. De hitte kan je bepalen door de hoeveelheid briketten*. Hoe meer je er gebruikt hoe heter de Cobb zal worden. Ook de Cobble stone kan je doormidden breken als je de Cobb minder heet wenst.

* Bij de Cobb Premier Air kan je de hitte regelen met de verstelbare openingen in het deksel.

Wat maak je met de Cobb bbq

De Cobb bbq is geschikt voor veel verschillende gerechten. Met de Cobb kan je namelijk grillen, bakken, braden, wokken en zelfs roken. Hou je nu van vlees, vis, groenten of pizza’s? Met de juiste accessoires bereid je de lekkerste gerechten op de barbecue.

Groente, vlees en vis

Op de standaard meegeleverde basisplaat bereid je eenvoudig vlees, vis of groenten. De plaats is voorzien van een Teflon coating waardoor deze makkelijk is schoon te maken. Zodra je Cobb is opgewarmd leg je alles op de basisplaat en bak je het in een handomdraai.

Foto van de Cobb Grillplaat+
© Cobb

Grillen met de grillplaat

Voor nog lekkerdere stukken vlees of vis kan je de optionele grillplaat gebruiken. Deze wordt nog heter en heeft diepe groeven. Ook heeft de grillplaat een verbeterde Teflon coating en is nog makkelijker schoon te maken. Deze Cobb Grillpaat+ is een goede investering bij je barbecue.

Pizza’s en brood op de Cobb bbq

Ben je dol op bakken? Dan is de pizzasteen een goede uitbreiding. Hiermee bak je de lekkerste pizza’s op je Cobb. De steen onttrekt vocht uit het deeg waardoor je bodem of brood lekker knapperig wordt. De Cobb pizzasteen gebruik je altijd i.c.m. de basisplaat en het rooster.

Het rooster kies je als je de Cobb als oven gebruikt. Hierop kan je bijvoorbeeld brood in je barbecue bakken. Maar het rooster is ook ideaal voor het bereiden van grote stukken vlees of het roken van vis.

Roken met de Cobb
© Cobb

Vis roken

Het roken van vis is erg makkelijk met de Cobb. Je bakt de vis op het rooster. Om te roken doe je wat speciale rookpellets of snippers in aluminiumfolie. Hierin prik je wat gaatjes en dan leg je het pakketje op de hete briketten of Cobble stone. Zet het deksel op de Cobb en wacht tot het de gewenste smaak heeft.

Cobb bbq recepten

De mogelijkheden met de Cobb zijn eindeloos. De voorbeelden hierboven geven je in ieder geval een indruk. Op bijvoorbeeld de website van Cobb vind je een groot aantal Cobb recepten. Maar je kan ook inspiratie halen uit een van de speciale Cobb kookboeken:

Cobb kookboeken

Wat zijn de voordelen van de Cobb barbecue

Hierboven heb je al aardig wat kunnen lezen over de Cobb. Misschien begrijp je nu waarom ik zelf zo enthousiast ben geraakt over de Cobb. Deze handige barbecue is ideaal voor wie snel en makkelijk wil barbecueën. Je kan een Cobb gebruiken als alternatief voor een gewone houtskoolbarbecue. Of zoals ik het doe als aanvulling op mijn andere barbecue.

Mijn grote Weber barbecue gebruik ik als we met meer personen zijn. De Cobb als ik gezellig met mijn gezin wil barbecueën. Ik zal de voordelen van de Cobb barbecue voor je op een rijtje zetten:

  • met een Cobble stone is de Cobb in drie minuten gebruiksklaar
  • op één Cobble stone kan je twee uur barbecueën
  • de Cobb is ook te gebruiken met gewone briketten
  • de Cobb is handzaam en neemt weinig ruimte in
  • je kan de Cobb tijdens gebruik verplaatsen en op tafel zetten
  • de buitenkant van de Cobb wordt niet heet
  • dankzij alle accessoires is de Cobb een veelzijdige barbecue
Gloeiende Cobble stone op een Cobb
© Cobb

Wil je meer weten over een gewone barbecue? Dan lees je in het artikel welke barbecue kopen alles over de verschillende soorten.

Welke soorten Cobb bbq’s zijn er

De oorspronkelijke Cobb is in de loop der jaren verder ontwikkeld. Waar het eerst een eenvoudige bak met kom was zijn er nu verschillende modellen. Hieronder lees je meer over de soorten Cobb bbq’s die er nu zijn.

Cobb Premier

De Cobb Premier is de basisuitvoering van de serie. Deze uitvoering is geschikt voor 2 tot 4 personen. Deze barbecue heeft een grilloppervlak van 30 cm en een hoogte van 32,5 cm (met deksel). De mantel van de Cobb Premium is gemaakt van RVS. De barbecue werkt met briketten of Cobble stones.

Een foto van de Premier

Cobb Pro

De Cobb Pro lijkt erg op de Cobb Premium. Het grote verschil is dat de mantel van de Cobb Pro gemaakt is van metaal met een poedercoating. Dit geeft de Cobb net een wat andere uitstraling. Deze Cobb is er in verschillende kleuren.

Een foto van de Pro

Cobb Compact

De Cobb Compact is het kleinere broertje in de serie. Het grilloppervlak is net zo groot als de bovenste twee modellen. In tegenstelling tot de grotere uitvoering is de Cobb Compact minder hoog. Zonder deksel slechts 14 cm, met deksel 29,5 cm. Deze compacte uitvoering is perfect voor in de caravan of tent.

Een foto van de Compact

Cobb Premier Air

De Cobb Premier Air is geschikt voor wie meer controle wil over de temperatuur. In het deksel vind je verstelbare openingen waarmee je de hitte reguleert. De Cobb Premier Air is hierdoor net wat hoger maar met 35,5 cm nog steeds erg handzaam.

Een foto van de Premium Air

Cobb Premier Gas

Waar de eerdere modellen allemaal met briketten werken gebruik je voor deze uitvoering gas. Hierdoor is de Cobb Premier Gas na het ontbranden direct klaar voor gebruik. Een ideale tafelbarbecue voor wie graag op gas kookt. Ook deze Cobb heeft een grilloppervlak van 30 cm. De hoogte met deksel is 40 cm.

Een foto van de Premier Gas

Cobb Supreme

Alle hierboven genoemde Cobbs zijn geschikt voor 2 tot 4 personen. Wil je een Cobb voor een groter gezelschap dan is er de Cobb Supreme. Deze uitvoering is bijna twee keer zo groot en geschikt voor 5 tot 10 personen.

Het ellipsvormige grilloppervlak is 48 x 38 cm. Voor de Cobb Supreme heb je twee Cobble stones nodig maar je kan ook briketten gebruiken. De hoogte met deksel is 38 cm.

Een foto van de Supreme

Waar is de Cobb te koop

De Cobb barbecue is te koop in verschillende soorten winkels. Zo kan je o.a. terecht bij tuincentra, kampeerwinkels en watersportwinkels. Nog makkelijker is het om je Cobb online te kopen. Zo verwijzen de links in dit artikel allemaal naar Bol.com. Hier kan je zowel de Cobb barbecues kopen, de Cobb accessoires én de Cobb barbecue kookboeken.

Behalve bij Bol.com kan je ook terecht bij verschillende andere webshops. Hieronder vind je er een aantal, op de website van Cobb vind je meer verkoopadressen. Zowel fysiek als online.

Cobb online kopen: