Welke barbecue kopen?

Welke barbecue kopen?

Barbecueën is hot, dat blijkt wel uit het gigantische aanbod aan barbecues in de winkels. Welke barbecue kopen is dan ook een lastige keuze, dat bleek wel toen ik er zelf eentje nodig had. Hopelijk helpt dit artikel je een beetje bij het kiezen van de beste barbecue.

Ik bespreek de meest voorkomende barbecues en wijs je bij ieder type barbecue op de voordelen en nadelen. Ook lees je waar je op moet letten bij het kopen van een barbecue. Lees dus snel verder en ontdek zo welke barbecue voor jou een goede optie is.

Sinds een tijdje gebruik ik ook heel vaak mijn COBB. Dit is een compacter barbecue die je heel makkelijk mee kan nemen. Hier lees je meer over de COBB.

Soorten barbecues

De meeste barbecues werken op houtskool of briketten. Ook zie je tegenwoordig steeds vaker barbecues op gas en zelfs elektrische barbecues. Zelf ben ik een liefhebber van een ‘ouderwetse’ barbecue op houtskool of briketten. Een barbecue op gas is eventueel een goed alternatief.

Van elektrische barbecues ben ik zelf geen voorstander, maar misschien is dat voor jou wel de beste barbecue. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende soorten barbecues en wat de voor- en nadelen zijn.

Welke barbecue kopen, houtskoolbarbecue

Houtskoolbarbecues

Een houtskoolbarbecue gebruik je met houtskool of briketten. Deze steek je aan waarna je wacht tot ze goed gloeien. De hitte die wordt afgegeven zorgt ervoor dat je vlees of groente op het rooster erboven gaar wordt. Houtskoolbarbecues zijn zowel met als zonder deksel te koop, daar later meer over.

Op een houtskoolbarbecue kan je zowel direct als indirect grillen. Het verschil hiertussen is de plek waarop je het vlees of de groente neerlegt, direct boven het vuur of ernaast. Een houtskoolbarbecue kan je aansteken met aanmaakblokjes, nog sneller gaat dit met een brikettenstarter.

Voordelen houtskoolbarbecue

 • keuze tussen direct en indirect grillen
 • zeer hoge temperatuur mogelijk
 • de authentieke grill-smaak van het vlees
 • makkelijk te verplaatsen
 • niet al te duur

Nadelen houtskoolbarbecue

 • duurt iets langer om op temperatuur te krijgen
 • lastiger schoonmaken
 • veel restmateriaal

Bekende merken houtskoolbarbecues

Welke barbecue kopen?

Gasbarbecues

Een gasbarbecue komt wat ervaring betreft het dichtst bij een houtskoolbarbecue. In plaats van houtskool of briketten gebruik je gas om het vuur te ontbranden. Waar je bij een houtskoolbarbecue grillt boven gloeiende kolen bereid je bij een gasbarbecue je eten boven vuur.

Je gasbarbecue is snel op temperatuur en met een draaiknop kan je deze ook makkelijker regelen dan bij een houtskoolbarbecue. Bovendien heb je minder last van rook bij het ontbranden van je barbecue. De gasflessen nemen vaak veel ruimte in en kan je laten hervullen als ze leeg zijn.

Voordelen gasbarbecue

 • snel op temperatuur
 • makkelijk in gebruik
 • eenvoudig schoon te maken
 • geen last van rook

Nadelen gasbarbecue

 • minder hoge temperatuur mogelijk
 • meer ruimte nodig door de gasfles
 • de gasfles moet je later hervullen
 • iets duurder in aanschaf

Bekende merken gasbarbecues

Welke barbecue kopen?

Elektrische barbecues

Een elektrische barbecue blijf ik zelf altijd een vreemde eend in de bijt vinden. Een elektrische barbecue werkt met een grill-element dat je dient voor te verwarmen. Zodra deze op temperatuur is kan je vlees en groenten bereiden op het rooster erboven. De temperatuur kan je verder instellen met een draaiknop.

Elektrische barbecues zijn vaak minder groot en dus minder geschikt voor het braden van grotere stukken vlees. Ook heb je altijd een stopcontact nodig als je wilt barbecueën. Een groot voordeel is weer dat de barbecue niet rookt en compact is, prima geschikt dus voor op een binnenplaats of balkon.

Voordelen elektrische barbecue

 • makkelijk in gebruik
 • compacte afmeting
 • eenvoudig schoon te maken
 • geen last van rook

Nadelen elektrische barbecue

 • stopcontact nodig
 • niet voor grotere stukken vlees
 • niet handig voor grote groepen

Bekende merken elektrische barbecues

Welke barbecue kopen?

Waar moet je op letten

Als je eenmaal weet welk soort barbecue je wilt zijn er toch nog wat dingen waar je op moet letten. Een van de belangrijkste dingen is voor mij of een barbecue een deksel heeft. Ook de grootte van het grilloppervlak is iets wat je in overweging moet nemen. Bovendien is het van belang of je gewoon gezellig wilt barbecueën of juist culinaire hoogstandjes op je barbecue wilt bereiden.

Hieronder neem ik de voor mij belangrijkste overwegingen voor je door. Bekijk zelf welke informatie je wel of niet relevant vindt en bepaal zo wat jij belangrijk vindt bij het kopen van een goede barbecue. Het kan zo maar zijn dat je eerste voorkeur hierdoor toch weer anders wordt.

Wel of geen deksel op de barbecue

Een deksel op de barbecue is voor mij erg belangrijk. Door het gebruik van een deksel blijft de temperatuur veel constanter en zullen je gerechten gelijkmatiger garen. Als je grote stukken vlees wilt braden is een deksel helemaal onmisbaar.

Helemaal handig is het als een deksel een ingebouwde thermometer heeft. Zo kan je precies zien wat de temperatuur is waarop je gerechten bereid zullen worden. Deze temperatuur stel je bij een houtskoolbarbecue in met de luchtsleuven, bij een gasbarbecue of elektrische barbecue met een knop.

Welke barbecue kopen, deksel met thermometer

Grootte van het grilloppervlak

Barbecue je meestal met zijn tweetjes of vind je het juist leuk om met een grotere groep te barbecueën? Afhankelijk hiervan kies je het meest geschikte grilloppervlak. Een kleine barbecue is misschien wel handzaam maar als je voor acht man hamburgers moet grillen krijg je daar al snel spijt van.

Een groot grilloppervlak is niet alleen handig voor een groter gezelschap maar ook als je meerdere dingen tegelijk wilt bereiden. Zo kan je bijvoorbeeld je vlees in het midden leggen en groenten aan de zijkant. Ook hamburgerbroodjes kan je knapperig grillen, maar dan moet je er wel de ruimte voor hebben.

Zelf heb ik thuis een barbecue met een grilloppervlakte van 47 cm, ideaal voor ons drietjes of als je een paar gasten hebt. Tijdens de vakanties gebruik ik er eentje van 57 cm, dat klinkt misschien als een klein verschil maar het scheelt erg veel. Op de foto hieronder zie je wat ik op die laatste zoal kwijt kan.

Welke barbecue kopen, grilloppervlakte

Gewone barbecue of een kamado

Een gewone barbecue is gemaakt van metaal. De professionelere barbecues hebben een erg dikke keramische wand. Deze wand zorgt ervoor dat de temperatuur in je barbecue erg stabiel blijft, bovendien kan keramiek een veel hogere temperatuur hebben. Deze barbecues met keramische wand noem je een kamado.

Wil je gewoon barbecueën, direct en indirect grillen en roken dan is een gewone houtskoolbarbecue de beste keuze. Kies je voor wat meer gemak en neem je genoegen met grillen dan kan je een gasbarbecue overwegen. Wil je juist alle mogelijkheden uit je barbecue halen zoals slowcooking, stomen, bakken én roken dan is een kamado misschien wel de beste keuze.

Hou er wel rekening mee dat een kamado een stuk massiever en zwaarder is, verplaatsen is geen makkie. Ook ben je bij een kamado gebonden aan grote stukken houtskool, andere brandstoffen kunnen het keramiek namelijk beschadigen. Een kamado is bovendien stukken duurder in aanschaf. Hij staat al een hele tijd op mijn wensenlijst maar de aanschafprijs houdt mij nog steeds tegen.

De bekendste kamado is de Big Green Egg, een barbecue die ook door veel professionele koks wordt gebruikt. Ook The Bastard is een kamado die je steeds vaker ziet, een wat goedkoper alternatief met erg veel mogelijkheden. Hier vind je een overzicht van kamado barbecues bij Bol.com.

Waar wil je barbecueën

Barbecue je altijd op dezelfde plek of neem je jouw barbecue ook wel eens mee? Een compacte houtskoolbarbecue is namelijk makkelijk verplaatsbaar en in dat laatste geval de beste mogelijkheid. Zoals je hierboven al las zal je een kamado bijvoorbeeld niet snel verplaatsen.

Vind je het leuk om ook op het strand of bijvoorbeeld in een park te barbecueën dan vallen een gasbarbecue en elektrische barbecue weer af. Een grote gasfles meezeulen is geen pretje en ook een stopcontact is niet overal aanwezig. Gebruik je de barbecue gewoon thuis dan zijn alle opties eigenlijk mogelijk, ben je liever flexibel dan is de houtskoolbarbecue de beste keuze.

Zoek je juist een barbecue die vooral gebruikt om mee te nemen en slechts sporadisch thuis gebruikt? Kies dan voor een compacte parkbarbecue, deze zijn erg makkelijk om mee te nemen en stukken beter dan wegwerpbarbecues. Zorg voor goede houtskool of briketten en een brikettenstarter en je bent zo klaar om te beginnen.

Welke barbecue kopen?

Welke barbecue kopen?

Welke barbecue kopen blijft een moeilijke overweging. Toch hoop ik dat je met de informatie uit dit artikel iets wijzer bent geworden. Je merkt dat het kopen van een barbecue een persoonlijke overweging is die bij iedereen anders zal zijn. Zoals misschien al duidelijk werd heeft een houtskoolbarbecue mijn voorkeur.

Zelf gebruik ik al jaren een houtskoolbarbecue met deksel van Weber, en eigenlijk kan ik hier alles op bereiden wat ik wil. Mijn grote droom blijft een Big Green Egg maar deze zijn erg duur en ik heb er helaas de ruimte niet voor. Hieronder geef ik mijn persoonlijke advies voor een aantal situaties, wie weet helpt dat je over de streep bij het kiezen van de beste barbecue voor jou.

Houtskool

Barbecue je vooral thuis, wil je een ‘echte barbecue-ervaring’ en wil je er lekker de tijd voor nemen? Kies dan voor een goede houtskoolbarbecue met deksel en thermometer. Hier zal je zeker veel plezier aan beleven en veel verschillende gerechten op kunnen bereiden. Je bent iets langer bezig met schoonmaken maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ben je een echte keukenprins of prinses en ben je bereid wat meer uit te geven dan kan je ook een kamado barbecue overwegen.

Gas

Hou je van wat meer gemak en heb je genoeg ruimte dan is een gasbarbecue een prima keuze. Zelf vind ik dat je de romantiek van houtskool mist maar je kan er zeker lekkere gerechten op bereiden. Het vullen van een gasfles zou voor mij een reden zijn deze optie niet te kiezen maar misschien vind jij dat geen probleem.

Elektrisch

Zoek je een compacte barbecue om gezellig met een paar mensen op je balkon te barbecueën? Dan is een elektrische barbecue een goede keuze. Deze neemt weinig ruimte in, je hebt geen last van rook en je kan gezellig eenvoudige vlees- en groentegerechten bereiden. Voor mij zou dit geen optie zijn maar in sommige situaties is een elektrische barbecue een uitkomst.

Welke barbecue kopen?

Barbecue kopen bij Bol.com

Alle links in dit artikel verwijzen middels affiliatelinks naar Bol.com en een enkele naar fonQ. Voor iedere verkoop die via Kookidee wordt gedaan ontvang ik een kleine commissie. Ik zou het dan ook waarderen als je dit zou willen doen als je een barbecue bij Bol.com gaat kopen.

Bij Bol.com vind je bij iedere barbecue uitgebreide informatie Ik raad je aan ook die informatie goed te lezen als je niet weet welke barbecue je moet kopen. En kom je er helemaal niet uit bekijk dan gewoon de top 10 barbecues, misschien zit daar voor jou de beste barbecue wel tussen.