Alles over de contactgrill

Alles over de contactgrill

Een contactgrill is zo’n keukenapparaat waarbij ik me afvraag hoe ik al die tijd zonder heb gekund. Nu we er eentje in huis hebben gehaald wordt de nieuwe contactgrill echter regelmatig gebruikt. Wij gebruiken hem vooral om panini’s en tosti’s te maken maar zo’n apparaat is nog veelzijdiger.

Hoogste tijd om eens dieper in de wereld van de contactgrill te duiken en te bekijken wat een contactgrill precies is,  wat je er allemaal mee kan en waar je op moet letten als je een contactgrill wil kopen.

Wat is een contactgrill

Een contactgrill is het best te vergelijken met het bekende tosti-ijzer, maar dan in een hele grote uitvoering. Je hebt aan de onderkant en bovenkant een grillplaat die wordt verwarmd en hiertussen grill je de gerechten die je wilt bereiden.

Natuurlijk is dit een heel simpele beschrijving van de contactgrill maar in essentie is dit wat een contactgrill doet. Je hebt verschillende uitvoeringen met instelbare temperatuur, handige timers en allerlei accessoires maar ze grillen allemaal tussen twee platen.

Wat kan je met een contactgrill

De ultieme tosti-bereider

De belangrijkste reden waarom wij een contactgrill kochten was omdat ons tosti-ijzer aan vervanging toe was. Ook was het vaak een heel gedoe als er meer dan twee tosti’s gemaakt moesten worden. De ene helft zat al te eten terwijl de andere helft op de volgende lading tosti’s zat ter wachten.

Omdat een contactgrill een groot grilloppervlakte heeft was dat probleem al snel opgelost. Je kan er flink wat tosti’s tegelijk opleggen en ze komen er ook nog eens een stuk mooier uit. Ook passen de boterhammen er nu makkelijk onder, geen geprop meer om een tosti-ijzer dicht te krijgen dus.

Panini’s, panini’s en nog meer panini’s

Een leuke bijkomstigheid was dat je met een contactgrill ook heerlijke panini’s kan maken. Of je nu een ciabatta, een pistoletje of zelfs een croissant als basis wilt gebruiken… bij de meeste contactgrills gaat dit zonder problemen.

Regelmatig worden bij ons nu de lekkerste panini’s bereid met de lekkerste ingrediënten. Italiaanse broodjes, Franse stokbroodjes en allerlei andere soorten panini’s staan nu tijdens de lunch op tafel. En je kan echt eindeloos variëren met alle soorten broodjes die te krijgen zijn.

Zelf gebruik ik altijd afbakbroodjes voor een panini. Ik doe ze niet meer in de oven maar ze gaan rechtstreeks uit de verpakking onder de grill, natuurlijk gevuld met lekker verse ingrediënten. Bij Bol.com vind je een groot aantal contactgrills voor panini’s.

Vlees en vis grillen

Hoewel ik dit zelf niet gebruik is een contactgrill ook prima geschikt om vlees en vis te grillen. Dit is niet alleen lekker maar ook nog eens gezonder omdat je bijna geen boter of olie hoeft te gebruiken. Je vlees- of visgerechten zullen dus minder vet bevatten dan wanneer je het in een gewone pan bereidt.

En hoewel natuurlijk bijna niets de smaak van bereiden op een barbecue benadert komt gegrild vlees van de contactgrill toch wel enigszins in de buurt.

Groenten grillen

Ook het grillen van groenten gaat heel erg makkelijk met een contactgrill. Je legt het gewoon op de plaat, klapt de contactgrill dicht en een tijdje later is je gegrilde groente klaar. Heerlijk om bijvoorbeeld paprika of tomaatjes te grillen maar ook bosui, gewone ui en andere groenten komen er heerlijk gegrild vanaf.

Gebruiken als tafelgrill

Sommige contactgrills kunnen helemaal worden opengeklapt waardoor je een soort tafelgrill krijgt. Als je hem als tafelgrill gebruikt kan je hem natuurlijk niet dichtklappen maar kan je er wel prima vlees, vis en groenten op bereiden.

Waar op letten als je een contactgrill koopt

Als je zelf ook een contactgrill wil kopen zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Het systeem is bij alle soorten contactgrillen ongeveer gelijk maar een aantal grillen beschikt over verschillende mogelijkheden.

Zo hebben sommige contactgrills een afneembare plaat, handig met schoonmaken. Andere contactgrills hebben verwisselbare platen, timers voor de bereiding en andere handige opties.

Afneembare grillplaten

Een contactgrill met een afneembare grillplaat is erg makkelijk in onderhoud. Het schoonmaken van een grillplaat is door al die ribbeltjes niet het meest leuke klusje. Het is dan handig als je de afgekoelde plaat onder de kraan kan houden. Sommige platen kunnen zelfs in de vaatwasser.

Tip: zelf gebruik ik regelmatig alumiumfolie dat ik tussen de grillplaten leg. Kaas en vet komt dan op het folie terecht waardoor de grillplaat zelf bijna helemaal schoon blijft. Het nadeel hiervan  is dat broodjes soms zacht blijven aan de onderkant.

Verwisselbare grillplaten

Op sommige contactgrills kunnen meerdere soorten grillplaten worden gebruikt. Zo heb je grillplaten met ribbels, geheel vlakke grillplaten en grillplaten speciaal voor wafels. Op deze manier kan je voor ieder gerecht de meest geschikte grillplaat gebruiken.

Als je geen wafels maakt is een geribbelde grillplaat trouwens prima voor bijna alle gerechten die je wilt maken.

Zwevende bovenplaat

Wil je behalve tosti’s ook andere gerechten bereiden dan is een zwevende bovenplaat een must. De bovenplaat past zich dan zo aan dat het gerecht gelijkmatig verwarmd wordt en niet aan één kant wordt platgedrukt.

Grillstanden

Ook is het handig als je de temperatuur aan kan passen van je contactgrill. Sommige bereidingen vereisen meer hitte dan andere, gelukkig beschikken veel contactgrills over een regelbare temperatuur.

Timer

Of je wel of geen timer nodig hebt kan ik niet voor je beslissen. Zelf blijf ik altijd in de buurt als ik een panini of tosti op de contactgrill maak, ik weet ongeveer wel hoe lang iets eronder moet en mis een timer dus niet echt.

Welke contactgrill kopen

Welke contactgrill je moet kopen hangt helemaal af van hoe jij de grill wilt gebruiken. Ik hoop dat je met de informatie hierboven een goede keuze kan maken.

Tristar GR-2849 contactgrill

Zelf heb ik in eerste instantie gekozen voor de Tristar GR-2849 contactgrill. Een niet al te dure contactgrill met afneembare grillplaten, een regelbare temperatuur en een zwevende bovenplaat. Precies alles wat ik nodig heb voor het maken van lekkere panini’s en tosti’s.

Solis Smart Grill Pro 823

Na een paar jaar heb ik deze vervangen door de Solis Smart Grill Pro 823. Bij deze contactgrill van Solis zit het verwarmingselement verwerkt in de grillplaten, zo wordt de warmte nog beter verspreid. Het nadeel is dat bij deze contactgrill de platen niet afneembaar zijn en deze dus iets moeilijker is schoon te maken. Maar als je dat direct na het afkoelen doet heb je het zo gedaan.

Als je ook een contactgrill wilt kopen kan je terecht bij bijna iedere huishoudzaak. Wil je er eentje online bestellen dan kan ik je de hierboven genoemde Bol.com aanraden.

Alles over de contactgrill
Alles over de contactgrill
Alles over de contactgrill