De beste staafmixer

De beste staafmixer

Een goede staafmixer is onmisbaar voor wie van koken houdt. Het is een goede keukenhulp die je voor allerlei klusjes kan gebruiken. Zo kan je er snel een soep of saus mee pureren. Maar ook voor het maken van smoothies, babyhapjes of mayonaise is een staafmixer een welkom hulpje. In dit artikel lees je alles over dit handige apparaat en help ik je bij het vinden van de beste staafmixer voor jouw gebruik. Je kan ook hier klikken om direct de top 10 staafmixers te bekijken.

Wat is een staafmixer

Een staafmixer is een keukenapparaat dat in veel keukens is te vinden. Je hebt ze in alle prijsklassen, van heel eenvoudig tot zware staafmixers voor dagelijks gebruik. Wat alle staafmixers gemeen hebben is dat het een apparaat is met een lange steel met aan het einde een roterend deel. Bij sommige staafmixers zit dit vast waardoor je deze maar op één manier kan gebruiken. Maar bij een goede staafmixer kan je de opzetstukken wisselen. Zo kan je deze gebruiken voor een groot aantal bereidingen. Van het pureren van voedsel met een hakmesje tot het opkloppen van eiwitten en slagroom.

Handige accessoires

Ook worden sommige staafmixers geleverd met handige accessoires. Zo kan je er ook mee raspen of plakjes mee snijden. Bij een aantal staafmixers vind je bovendien een extra beker om bijvoorbeeld een smoothie in mee te nemen. Of een hakmolen waarmee je zaken als uien en noten fijn kan hakken. Denk er dus goed bij na waar je jouw staafmixer voor wilt gebruiken. Op die manier weet je dat je de beste staafmixer voor jouw eigen gebruik kiest.

Beste staafmixer kiezen
© Alona Siurmenko

Hoe kies je de beste staafmixer?

Bij het kiezen van een goede staafmixer moet je op een aantal dingen letten. Zo zijn niet alleen de accessoires belangrijk maar ook bepaalde eigenschappen van de staafmixer. In de informatie hieronder vind je een aantal algemene richtlijnen voor het vinden van de beste staafmixer. Het is handig dit als uitgangspunt te nemen maar denk er wel aan dat dit niet voor alle staafmixers geldt. Dit zal ik er in dat geval ook bij vermelden.

Vermogen van de staafmixer

Een van de eerste dingen waar je naar kijkt bij het kiezen van een goede staafmixer is het vermogen. Algemeen kan je zeggen hoe hoger dit vermogen is hoe krachtiger de staafmixer is. Een goed uitgangspunt is om een staafmixer van 600 Watt of meer te kiezen. Dan weet je dat de staafmixer genoeg kracht kan zetten bij het verwerken van wat stevigere ingrediënten.

Dit geldt trouwens niet altijd. De professionele staafmixers hebben van zichzelf al een krachtige motor die ook met minder vermogen meer dan genoeg kracht leveren. Zo heb ik zelf deze Bamix staafmixer met een vermogen van slechts 200 Watt. Toch is deze krachtig genoeg voor alles wat ik er mee wil doen. Staar je er dus niet blind op en houd in je achterhoofd dat de staafmixer met het meeste vermogen niet meteen de beste staafmixer is.

Snelheid van de staafmixer

Bij de meeste staafmixers kan je de snelheid instellen. Hiermee bepaal je hoe snel het hakmesje of een ander opzetstuk draait. Dit is erg handig bij het kloppen van eiwitten en slagroom maar ook bij het maken van soepen en sauzen. Meestal begin je met een lage snelheid die het grove werk doet. Hierna zet je deze wat hoger waarmee je alles nog fijner verwerkt. Op sommige staafmixers vind je bovendien een turbofunctie. Hiermee kan je de staafmixer voor korte tijd op de maximale snelheid laten draaien. De beste staafmixer heeft minimaal twee snelheden.

Foto van de voet van een staafmixer

Materiaal

Een staafmixer bestaat uit twee belangrijke delen. Allereerst heb je de behuizing waar ook meestal de motor in zit. Deze behuizing is bijna altijd gemaakt van kunststof. Dit is niet alleen goedkoper om te maken maar zorgt er ook voor dat de staafmixer niet te zwaar wordt. Aan deze behuizing zit een lange steel (de voet) waar het mesje en andere hulpstukken op worden gezet. Deze kan ook van kunststof zijn of van RVS. Bij een kunststof voet heb je kans dat deze in de loop der tijd gaat verkleuren. Ik geef dan ook de voorkeur aan een RVS voet. Dit is niet alleen steviger maar ook veel makkelijker te onderhouden.

Meestal vind je onderaan de voet nog een bolling. Dit is een anti-spatvoet waardoor niet alles in het rond vliegt als je de staafmixer aan zet. Het mesje valt mooi binnen deze voet maar heeft genoeg vrijheid om toch je ingrediënten te pureren of hakken.

Met snoer of draadloos

De meeste staafmixers zijn voorzien van een snoer. Let er op dat dit snoer lang genoeg is. Een lengte van anderhalve meter zorgt ervoor dat je genoeg bewegingsvrijheid hebt op je werkblad. Met een korter snoer wordt je hierin beperkt. Bovendien moet je dan ook maar net een stopcontact op de goede plek hebben zitten.

Ook zijn er snoerloze staafmixers. Hierbij laad je de accu van de staafmixer op als deze in de houder zit. Dit klinkt misschien handig maar als je de staafmixer langdurig gebruikt merk de dat de motor niet krachtig genoeg is. Ook bij ingrediënten waarbij je alle kracht nodig hebt kan je tegen beperkingen oplopen. De beste staafmixer heeft dus bijna altijd een snoer.

Schoonmaken

Sommige staafmixers hebben een afneembare voet. Dit zorgt ervoor dat je deze makkelijk onder de kraan af kan wassen. Ook bij het schoonmaken van het hakmesje is het handig als deze te verwijderen is. Gelukkig is dit bij de meeste staafmixers het geval. Schoonmaken doe je gewoon met een afwasborstel en wat afwasmiddel. Eventueel kan je een beetje afwasmiddel en wat warm water in een mengbeker doen. Als je hier de staafmixer kort in laat draaien is al een groot deel van het vuil verwijderd.

Top 10 staafmixers

In de top 10 staafmixers vind je de beste staafmixer volgens de Consumentenbond en Kieskeurig en op basis van ervaringen van gebruikers op diverse webshops. Natuurlijk is dit slechts een kleine selectie van het grote aanbod goede staafmixers. Hopelijk biedt dit overzicht je wat houvast bij het kiezen van de beste staafmixer voor jouw gebruik.

Bosch MaxoMixx MS8CM6110 staafmixer

Bosch MaxoMixx MS8CM6110

Als beste getest door de Consumentenbond, zonder hakmolen

Bij de Consumentenbond kwam de Bosch MaxoMixx MS8CM6110 uit de test als beste staafmixer zonder hakmolen. Deze staafmixer van Bosch kreeg een 8,5 als beoordeling en o.a. blonk uit in gebruiksgemak en geluid. Deze staafmixer is snel in elkaar gezet en makkelijk in gebruik. Hij heeft een lang snoer en een RVS voet en is met een vermogen van 1000 Watt krachtig genoeg. Je kan kiezen uit 12 snelheden en je beschikt over een turbostand. Een mengbeker wordt bijgeleverd.

De Bosch MaxoMixx MS8CM6110 is o.a. te koop bij de volgende winkels:

Bosch MaxoMixx MS8CM6120 staafmixer

Bosch MaxoMixx MS8CM6120

Als beste getest door de Consumentenbond, met hakmolen

Zoek je de beste staafmixer met hakmolen dan kan je volgens de Consumentenbond het best de Bosch MaxoMixx MS8CM6120 kiezen. Ook deze staafmixer met een vermogen van 1000 Watt heeft een RVS voet. Net als de vorige staafmixer beschikt ook deze MaxoMixx over 12 snelheden en een turbostand. Naast de hakmolen wordt ook een mengbeker bijgeleverd.

De Bosch MaxoMixx MS8CM6120 is o.a. te koop bij de volgende winkels:

Bosch ErgoMixx MSM66110 staafmixer

Bosch ErgoMixx MSM66110

Beste koop volgens de Consumentenbond, zonder hakmolen

Ook de Bosch ErgoMixx MSM66110 is een goede koop als je een wat voordeligere staafmixer zonder hakmolen zoekt. Deze stille staafmixer heeft een vermogen van 600 Watt en beschikt over één snelheid. Wel is er een turbostand aanwezig als je voor een korte tijd extra snelheid nodig hebt. De RVS voet is afneembaar en makkelijk schoon te maken. Een handige mengbeker wordt bijgeleverd.

De Bosch ErgoMixx MSM66110 is o.a. te koop bij de volgende winkels:

Braun MultiQuick 3 MQ 3025 Spaghetti staafmixer

Braun MultiQuick 3 MQ 3025 Spaghetti

Beste koop volgens de Consumentenbond, met hakmolen

De Braun MultiQuick 3 MQ 3025 Spaghetti is de beste koop als je een goedkope staafmixer mét hakmolen zoekt. De gebruiksvriendelijke staafmixer heeft een vermogen van 700 Watt. Deze staafmixer heeft geen turbostand maar beschikt wel over twee snelheden. Ook bij dit model is de RVS voet afneembaar zodat deze makkelijk schoon is te maken. Een handige mengbeker wordt bijgeleverd, net als een hakmolen en een garde. Het snoer is net iets aan de korte kant, dus zorg dat je een goed bereikbaar stopcontact bij je werkblad hebt.

De Braun MultiQuick 3 MQ 3025 Spaghetti is o.a. te koop bij de volgende winkels:

De Braun MultiQuick 3 MQ 3035 WH Sauce is vergelijkbaar en te koop bij de volgende winkels:

Braun MultiQuick 7 MQ 7035X staafmixer

Braun MultiQuick 7 MQ 7035X

Drie keer ‘Best reviewed’ door Kieskeurig

De Braun MultiQuick 7 MQ 7035X is door Kieskeurig in februari 2022 voor de derde keer als beste beoordeeld. De staafmixer heeft een vermogen van 1000 Watt en beschikt over SmartSpeed-technologie. Dit betekent dat hoe harder je de knop indrukt hoe sneller de staafmixer is. De RVS voet is afneembaar en beweegt op en neer waardoor deze nog fijner pureert. Deze Braun MultiQuick 7 MQ 7035X wordt geleverd met een hakmolen, een mengbeker en een garde.

De Braun MultiQuick 7 MQ 7035X is o.a. te koop bij de volgende winkels:

Braun MultiQuick 9 MQ 9125XS staafmixer

Braun MultiQuick 9 MQ 9125 XS

Twee keer ‘Best reviewed’ door Kieskeurig

De Braun MultiQuick 9 MQ 9125 XS is door Kieskeurig inmiddels twee keer als beste beoordeeld. Deze staafmixer heeft een vermogen van 1200 Watt en beschikt over 3 snelheden die traploos instelbaar zijn met één knop. Hoe harder je de knop indrukt hoe sneller de staafmixer dus is. De RVS voet is afneembaar en beweegt op en neer waardoor deze nog fijner pureert. De Braun MultiQuick 9 MQ 9125 XS wordt geleverd met een hakmolen, een mengbeker, een standaard en een garde. Ook zijn er extra accessoires te koop voor deze krachtige staafmixer.

De Braun MultiQuick 9 MQ 9125 XS is o.a. te koop bij de volgende winkels:

Tefal InfinyForce 4-in-1 HB9441 staafmixer

Tefal InfinyForce 4-in-1 HB9441

‘Best reviewed’ door Kieskeurig

Ook de Tefal InfinyForce 4-in-1 HB9441 wordt op Kieskeurig goed beoordeeld. Bij de Consumentenbond staat wel als nadeel dat het kloppen van eiwitten en slagroom niet altijd even goed gaat. Deze staafmixer heeft een vermogen van 1000 Watt. De snelheid van de Tefal staafmixer is traploos instelbaar en er is een turbofunctie. Naast een mengbeker wordt de staafmixer geleverd met een hakmolen (met ijscrushmes) en een garde. De voet is gemaakt van RVS en is afneembaar. Het snoer is met iets meer dan 1 meter wel aan de korte kant.

De Tefal InfinyForce 4-in-1 HB9441 is o.a. te koop bij de volgende winkels:

Philips ProMix-staafmixer HR2657/90

Philips ProMix-staafmixer HR2657/90

Topper uit de ProMix Viva Collection

De Philips ProMix HR2657/90 is een stille staafmixer waar je goed smoothies en mayonaise mee kan maken. Ook in het pureren van babyvoeding blinkt de Philips staafmixer uit. Het vermogen is 800 Watt, de snelheid is traploos instelbaar en een turbofunctie is aanwezig. Op de hoogste snelheid draait het hakmesje maar liefst 11.500 rondjes per minuut. Bij de staafmixer krijg je een blenderfles, een hakmolen, een spiraalsnijder en een garde. Ook zijn er nog extra accessoires verkrijgbaar.

De Philips ProMix-staafmixer HR2657/90 is o.a. te koop bij de volgende winkels:

Bosch ErgoMixx MSM64110 staafmixer

Bosch ErgoMixx MSM64110

Voordelige keuze, zachte ingrediënten

De Bosch ErgoMixx MSM64110 is een wat goedkopere staafmixer die toch prima resultaten behaalt. Deze gebruiksvriendelijke en stille staafmixer heeft een vermogen van 450 Watt. De snelheid is niet instelbaar maar de staafmixer beschikt wel over een turbostand. De afneembare voet is van RVS en de mixer wordt geleverd met een mengbeker. Omdat deze mixer niet zo krachtig is, is deze vooral geschikt voor zachtere ingrediënten.

De Bosch ErgoMixx MSM64110 is o.a. te koop bij de volgende winkels:

Inventum staafmixer MX301S

Inventum staafmixer MX301S

Voordelige set met hakmolen

Wil je niet teveel uitgeven maar toch een complete set? Dan is de Inventum staafmixer MX301S misschien een idee. Deze staafmixer heeft een vermogen van 600 Watt en de snelheid is traploos instelbaar. Ook beschikt deze staafmixer van Inventum over een turbostand. De metalen voet is afneembaar en makkelijk schoon te maken. Bijgeleverd wordt een hakmolen, een mengbeker en een garde. Het snoer is lekker lang en daardoor is de staafmixer makkelijk in gebruik. Voor het kloppen van eiwitten en slagroom is deze staafmixer iets minder geschikt, net als voor het pureren van babyvoeding.

De Inventum staafmixer MX301S is o.a. te koop bij de volgende winkels:

De beste staafmixer

Bij het kiezen voor de beste staafmixer kan je al deze informatie meenemen. Kijk niet alleen naar de accessoires maar ook naar de snelheid en het materiaal. De staafmixer met het een hoog vermogen heeft vaak de hoogste snelheid, al is dat niet altijd het geval. Een staafmixer met turbo kan in sommige gevallen ook handig zijn. De meeste staafmixers zijn gemaakt met een kunststof behuizing met daaraan de voet. Deze kan ook van kunststof zijn of van RVS. Zelf zou ik voor een RVS voet kiezen omdat deze langer mooi blijft, steviger is en goed is te reinigen. Als je makkelijk schoonmaken belangrijk vindt is ook een staafmixer met afneembare voet een belangrijke optie. Heb je een stopcontact bij je werkblad dan kan je het best kiezen voor een staafmixer met een snoer van minimaal anderhalve meter.

Beste staafmixers bij diverse webshops

Bij verschillende webshops vind je een groot aanbod staafmixers. Vaak zijn deze gerangschikt op ervaringen van klanten of kan je ervoor kiezen hierop te sorteren. Het is altijd handig te lezen wat anderen over een staafmixer zeggen. Want pas bij langdurig gebruik kom je erachter of een staafmixer fijn werkt. Hier vind je verschillende webshops waar je staafmixers kan kopen en ervaringen van echte gebruikers kan lezen: