IJsmachine kopen? Zo kies je de beste ijsmachine
Wil je een ijsmachine kopen om deze zomer zelf het lekkerste ijs te maken? Dan lees je hier alles over het kiezen van de beste ijsmachine. Want we wonen helaas niet allemaal om de hoek van de lekkerste ijssalon van Nederland. Moet je bijvoorbeeld een ijsmaker mét of juist eentje zonder los koelelement kopen. En waar moet je nou verder nog op letten bij het vinden van een goede ijsmachine?
Na het lezen van dit artikel hoop ik dat alles iets duidelijker wordt. Zo kan je thuis zelf het lekkerste roomijs, softijs of sorbetijs maken. Heerlijk als dessert of gewoon een bolletje ijs voor tussendoor. En heb je wel zin in zelfgemaakt ijs maar wil je er geen ijsmachine voor kopen? Dan vind je hier mijn recept voor heerlijk yoghurtijs zonder ijsmachine.
Alles over ijsmachines
Soorten ijsmachines
Globaal kan je ijsmachines onderverdelen in twee soorten. IJsmachines met een los koelelement en zelfvriezende ijsmachines zonder zo’n los element. Voor allebei de soorten is wel iets te zeggen. En welke je kiest hangt af van een aantal factoren. Hieronder lees je meer over het verschil tussen deze twee soorten ijsmachines.
IJsmachines met een los koelelement
Bij ijsmachines met een los koelelement bestaat de ijsmaker uit twee delen: de machine zelf en het koelelement. Je bereidt het ijs gewoon in je ijsmachine maar het koelelement moet van tevoren al gekoeld zijn. Dit doe je in het vriesvak van je koelkast of in de vriezer.
Vooral bij de wat grotere machines heb je dus veel ruimte nodig in je vriezer. Een ander nadeel is dat je al zo’n 24 uur van tevoren moet weten dat je ijs gaat maken. Of je moet het koelelement standaard in je vriezer leggen.
Het voordeel van dit type ijsmachines is weer dat deze een stuk goedkoper zijn en vaak wat lichter. Ze nemen dus iets minder ruimte in in je keuken maar weer meer ruimte in je vriezer. Hier kan je deze ijsmachines o.a. kopen:
- IJsmachines met los koelelement (Bol.com)
Voordelen:
- goedkoper in aanschaf
- minder groot en zwaar
Nadelen:
- koelelement moet in je vriezer passen
- koelelement moet ruim van tevoren worden ingevroren
Zelfvriezende ijsmachine
Bij een zelfvriezende ijsmachine heb je geen los koelelement nodig. In de ijsmaker zit een compressor die het ijsmengsel invriest zodra je de ijsmachine inschakelt. Zie het als een combinatie van een vriezer en menger. De machine mengt tijdens het invriezen zelf het ijs voor de beste structuur.
Omdat een zelfvriezende ijsmachine zo’n compressor bevat zijn deze wel een stuk groter en zwaarder dan een mét koelelement. Zorg er dus voor dat deze op een plaats staat waar je makkelijk bij kan. Nog beter is het om deze ijsmachine in de zomer een vaste plek op het aanrecht te geven.
Groot voordeel is dat je genoeg ruimte in je vriezer hebt om je zelfgemaakte ijs in te bewaren. Je hoeft namelijk geen groot koelelement in te vriezen als je ijs wilt maken. Ook kan je een uur van tevoren bedenken dat je zin hebt in zelfgemaakt ijs. Je schakelt de machine in en kan aan de slag. Een uur later is je ijs klaar. Hier zijn deze ijsmachines o.a. te koop:
- Zelfvriezende ijsmachines (Bol.com)
Voordelen:
- geen los koelelement nodig
- meer ruimte in je vriezer
- direct beginnen met ijs maken wanneer je wilt
- snel meerdere soorten ijs maken
Nadelen:
- groter en zwaarder
- duurder dan ijsmachines met los koelelement
Soorten ijs
IJs is er in verschillende soorten. Zo heb je schepijs, softijs, sorbetijs en waterijs. De eerste drie soorten maak je met een ijsmachine. Schepijs is meestal roomijs en gebaseerd op melk, room, suiker en eidooiers. Softijs heeft roomijs als basis maar wordt minder lang ingevroren waardoor het zachter wordt. Sorbetijs is ijs dat meestal wordt gemaakt van (vers) fruit, suiker en water.
Let er bij het kopen van een ijsmachine op voor welke soorten ijs deze geschikt is. Met bijna alle ijsmachines maak je schepijs en de meeste kunnen ook softijs maken. Sorbetijs is niet met alle ijsmachines te maken.
Klik hieronder om de ijsmachines te bekijken bij Bol.com voor ieder soort ijs:
- ijsmachines voor roomijs (Bol.com)
- ijsmachines voor softijs (Bol.com)
- ijsmachines voor sorbetijs (Bol.com)
Waterijs maak je gewoon met de bekende waterijsvormpjes die je in de vriezer laat opvriezen. Door siroop of andere ingrediënten toe te voegen maak je waterijs met bepaalde smaken en kleuren. Dit is de makkelijkste manier om ijs te maken. Iedereen met een vriezer heeft dit waarschijnlijk wel eens gedaan.
Waar moet je op letten?
Wil je een ijsmachine kopen dan zijn er verschillende dingen om op te letten. Welk soort ijs wil je bijvoorbeeld maken, hoeveel wil je in één keer maken en kies je nu voor een zelfvriezende ijsmachine of toch een met los koelelement?
De ijsmachines die te koop zijn hebben stuk voor stuk andere eigenschappen en opties. De belangrijkste dingen om op te letten vind je hieronder. Welke hiervan het belangrijkst zijn is persoonlijk. Denk dus van tevoren goed na hoe jij een ijsmachine wilt gebruiken.
Capaciteit van de ijsmachine
Het ijs in beide soorten ijsmachines wordt gemaakt in een bak of emmer. De inhoud hiervan varieert globaal tot één liter, tussen één en twee liter en twee liter of meer. Een inhoud van een liter is voor de meeste situaties meer dan voldoende. Alleen als je heel veel ijs wilt bereiden is een grotere capaciteit makkelijk.
Programma’s
IJs maken doe je in de meeste gevallen aan de hand van een recept. Speciale programma’s zijn dus niet echt noodzakelijk. Kies je liever voor gemak dan kan een ijsmachine met verschillende programma’s juist wel handig zijn. Voeg de ingrediënten toe, kies een programma en de ijsmachine doet de rest. Als alles klaar is hoor je een signaal en kan je het ijs overscheppen in een bewaarbak.
Aantal ijsemmers
Soms wil je meerdere soorten ijs tegelijk maken. Dan is een ijsmachine met meerdere emmers die onafhankelijk van elkaar werken een uitkomst. Ook zijn er ijsmachines met verschillende maten emmers. Toch zullen de meeste ijsmachines één emmer hebben. En voor normaal gebruik is dat eigenlijk meer dan genoeg.
Soorten ijs maken
Houd je van roomijs, wil je liever softijs of ben je juist fan van sorbetijs? Kijk goed welke soorten ijs je met een ijsmachine kan maken. Bij een aantal machines kan je ook frozen yoghurt maken en er zijn zelfs speciale slush puppy machines. Bij alle aanbieders zie je in één oogopslag welke soorten ijs er mee te maken zijn.
Extra vulopening
Voor wat specialere soorten ijs moet je tussendoor extra ingrediënten toevoegen. In dat geval is een ijsmachine met extra vulopening aan te raden. Hiermee kan je tussendoor extra ingrediënten zoals bijvoorbeeld noten of stukjes chocolade door het ijs mengen.
Top 3 ijsmachines
Je ziet dat er veel dingen zijn om op te letten. Om je alvast een beetje op weg te helpen vind je hieronder de top 3 ijsmachines. Ik maakte zowel een top 3 ijsmachines met los koelelement als een top 3 zelfvriezende ijsmachines. Ik koos hierbij voor de best beoordeelde én veelverkochte ijsmachines.
Top 3 ijsmachines met los koelelement
Deze ijsmachines met los koelelement worden vaak gekocht en zijn stuk voor stuk goed beoordeeld. Ideaal als je een niet al te dure ijsmachine wilt en het niet erg vind om het koelelement eerst te koelen.
Krups Perfect Mix GVS241 ijsmachine
Deze ijsmachine van Krups heeft een inhoud van 1,6 liter. Hij is geschikt voor roomijs, softijs, sorbetijs en yoghurtijs. Het koelelement moet je 24 uur invriezen waarna de machine in 40 minuten ijs maakt. Deze ijsmachine is o.a. voorzien van een extra vulopening en een timer. Te koop bij Bol.com.
Domo DO2309I ijsmachine
In deze ijsmachine van Domo bereid je één liter ijs per keer. De ijsmaker is geschikt voor het maken van roomijs, sorbetijs en yoghurtijs. Ook deze ijsmachine heeft een handige vulopening. Het koelelement moet je 24 uur van tevoren invriezen, hierna duurt het maken van ijs nog 30 minuten. Te koop bij Bol.com.
Princess 282605 ijsmachine
Met de ijsmachine van Princess maak je anderhalve liter ijs per keer. Met deze ijsmachine maak je naast roomijs ook sorbetijs en yoghurtijs. De machine is voorzien van een timer en heeft een vulopening aan de bovenkant. Het koelelement moet je minimaal 8 uur invriezen waarna je in 20 minuten romig ijs maakt. Te koop bij Bol.com.
Top 3 zelfvriezende ijsmachines
Ben je bereid iets meer te betalen voor een ijsmachine? Dan zijn deze top drie zelfvriezende ijsmachines aan te raden. Het grootste voordeel is dat je direct kan beginnen met het maken van ijs. Het nadeel dat ze wat zwaarder en duurder zijn.
Magimix Gelato Expert ijsmachine
Deze ijsmachine van Magimix is een topmachine die 2 liter ijs per keer maakt. Het maken van het ijs kost je slechts 30 minuten en de machine is geschikt voor roomijs, softijs en sorbetijs. Ieder ijssoort heeft een eigen programma zodat het ijs perfect gekoeld en geroerd wordt. Van deze top drie is het de duurste ijsmachine maar je haalt dan ook echt een topper in huis. Te koop bij Bol.com.
Domo DO9066I ijsmachine
In deze ijsmachine van Domo maak je anderhalve liter ijs. De machine is zowel geschikt voor roomijs, sorbetijs en frozen yoghurt. Nadat je de machine inschakelt en de ingrediënten toevoegt is je ijs binnen een uur klaar. De ijsmachine is voorzien van een handige vulopening en is makkelijk schoon te maken. Te koop bij Bol.com.
Princess 282604 DeLuxe ijsmachine
Met deze ijsmachine van Princess bereid je maar liefst 2 liter ijs per keer. Dit kan zowel roomijs, sorbetijs als yoghurtijs zijn. De machine is voorzien van een timer en houdt je ijs na het bereiden zeker één uur koel. Met de vulopening voeg je eenvoudig extra ingrediënten toe. Te koop bij Bol.com.
Welke ijsmachine kopen?
Welke ijsmachine je moet kopen is echt persoonlijk. Het hangt af van je budget maar ook van het gebruiksgemak. Wil je direct aan de slag kunnen dan ben je iets meer kwijt. Kan je wachten en heb je een ruime vriezer dan is een wat goedkopere ijsmachine een optie.
Roomijs is met iedere machine te maken, voor andere soorten ijs moet je de juiste machine kiezen. Met alle ijsmachines die op deze pagina zijn genoemd maak je in ieder geval heerlijk ijs. Kijk bij het kiezen van een ijsmachine goed naar de beoordelingen van andere gebruikers. Deze vind je terug op de productpagina’s bij de verschillende winkels. Zelf hecht ik hierbij de meeste waarde aan ijsmachines die veel reviews hebben.
Via de links in het artikel en hieronder kan je eenvoudig zoeken naar de beste ijsmachine. Hopelijk kan ook jij deze zomer genieten van heerlijk zelfgemaakt ijs.
Heb je eenmaal een ijsmachine dan vind je hier tal van boeken met ijsrecepten.