Juicers en slowjuicers, wat is het verschil en welke moet je kopen?

Juicers en slowjuicers, wat is het verschil en welke moet je kopen?

Op Kookidee vind je een veel gelezen artikel over blenders. Naar aanleiding hiervan kreeg ik een mail met vragen over juicers. Nou is het verschil tussen een juicer en een blender best groot. Daarom besloot ik hier ook maar eens een artikel over te schrijven. Want wat is een juicer nou eigenlijk en wat kan je er mee? En wat is nou precies het verschil tussen een juicer en een slowjuicer? Hieronder hoop ik deze en andere vragen over juicers te beantwoorden.

Wat is een juicer?

Een juicer is een apparaat waarmee je sap kan maken van allerlei soorten groenten en fruit. Je gebruikt hierbij groenten en fruit dat van nature veel vocht bevat. Denk hierbij aan appels of komkommer. Deze snijd je in stukken waarna de juicer via een snel draaiende rasp het vocht van de rest scheidt. Deze rasp centrifugeert waardoor het pulp gescheiden wordt en het sap in de kan of je glas stroomt. Daarom wordt een juicer ook wel een sapcentrifuge genoemd.

Wat je over houdt is een helder sap waar veel vitamines en mineralen in zitten. Omdat de rest in de juicer achterblijft bevat dit sap echter minder vezels. Wil je dit juist wél dan kan je voor een slowjuicer kiezen. Een juicer is meestal wel wat voordeliger dan een slowjuicer.

Illustratieve foto van appels en sinaasappels

Wat is een slowjuicer?

Ook een slowjuicer is een apparaat waar je sap mee kan maken. Het grootste verschil is dat de slowjuicer je groenten en fruit niet raspt of centrifugeert maar langzaam kneust of perst. Hierdoor is het sap geconcentreerder en bevat het meer vezels. Het is om die reden ook iets troebeler dan het sap uit een gewone juicer.

Wat ook een groot en belangrijk verschil is, is dat de slowjuicer voor meer ingrediënten te gebruiken is. Ook groenten en fruit dat van nature minder vocht bevat kan je hier namelijk mee ‘juicen’. Zelfs producten als noten en tarwegras kan je door de slowjuicer laten verwerken in een lekker glas sap.

Het verschil tussen een juicer en een blender

Voor de volledigheid vermeld ik ook het verschil tussen een juicer en een blender. Waar bij de juicer (en slowjuicer) het sap van de rest wordt gescheiden verwerk je met de blender juist alles. Zowel de schil, het vruchtvlees en het vocht worden met een blender tot een gladde substantie verwerkt.

Het bekendst hierbij is natuurlijk de smoothie. Hierbij verwerk je groenten of fruit met een extra vloeistof als bijvoorbeeld melk tot een smoothie. In een smoothie zitten daarom nog meer vezels dan in een sapje uit de slowjuicer. Wel is een smoothie vaak veel machtiger.

Populaire juicers

Hieronder vind je drie populaire juicers van Philips en Bosch. Je vindt nog veel meer juicers bij Bol.com en bij Coolblue.

Philips Viva HR1836/00  sapcentrifuge

Philips Viva HR1836/00

De Philips Viva HR1836/00 is een compacte sapcentrifuge die het sap rechtstreeks in je glas perst. Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser. Je kan tot anderhalve liter sap per keer maken en de juicer is eenvoudig te reinigen. Een groot voordeel van deze juicer is dat die weinig ruimte inneemt en dus makkelijk op je aanrecht kan blijven staan.

Bestel bij Bol.com

Philips Avance HR1922/20 juicer

Philips Avance HR1922/20

Ook deze juicer is van Philips en bij dit model kan je kiezen uit twee snelheden. zo bepaal je zelf hoeveel vezels je in je sap wil. De Philips Avance HR1922/20 is wel iets groter dan het model hierboven. Maar je kan hier dan ook tot drie liter sap in één keer mee maken. Door na het gebruik wat water toe te voegen maak je deze juicer eenvoudig schoon.

Bestel bij Bol.com

Bosch VitaJuice 2 MES25A0 juicer

Bosch VitaJuice 2 MES25A0

De derde juicer die ik wil noemen is de Bosch VitaJuice 2 MES25A0. Deze juicer heeft twee aparte standen voor zacht en hard fruit. Dankzij de zuignappen staat deze ook stevig op je aanrecht. De pulp verdwijnt in een opvangbak en met deze juicer maak je 1,25 liter sap per keer. Alle losse onderdelen kunnen bovendien in de vaatwasser.

Bestel bij Bol.com

Populaire slowjuicers

Hieronder vind je drie populaire slowjuicers van Philips, Taylor Swoden en Kenwood. Nog veel meer slowjuicers kan je vinden bij Bol.com, fonQ en Coolblue.

Philips Avance HR1946/70 slowjuicer

Philips Avance HR1946/70

De Philips Avance HR1946/70 is een slowjuicer die tot 90% van de voedingsstoffen uit groenten, fruit en noten haalt. De vultrechter is lekker groot waardoor je alles niet zo klein hoeft te snijden. Met deze slowjuicer bereid je één liter per keer waarna je het apparaat makkelijk schoonmaakt.

Bestel bij Bol.com

Taylor Swoden Slow Joy 900060 slowjuicer

Taylor Swoden Slow Joy 900060

Ook met de Taylor Swoden Slow Joy 900060 bereid je één liter sap per keer. Deze slowjuicer heeft twee opzetstukken voor grotere en kleinere soorten groenten en fruit. Ook bij het grotere opzetstuk moet je alles wel eerst snijden. De slowjuicer is makkelijk in en uit elkaar te halen en kan je dus eenvoudig schoonmaken. Volgens de productent bereidt je hiermee tot 80% meer sap dan bij een traditionele sapcentrifuge.

Bestel bij Bol.com

Kenwood PureJuice JMP600WH slowjuicer

Kenwood PureJuice JMP600WH

De laatste slowjuicer in dit rijtje is de Kenwood PureJuice JMP600WH. Met deze nieuwe slowjuicer van Kenwood maak je iedere ochtend vers vruchten- en groentensap boordevol vitaminen. In de kan past één liter sap terwijl het pulp in een aparte bak wordt opgevangen. Het apparaat is lekker stil en net als de andere juicers hierboven makkelijk schoon te maken. Er zit een extra zeef bij voor als je helemaal geen pulp in je sap wilt.

Bestel bij Bol.com

Welke juicer moet je kopen?

Welke juicer je moet kopen hangt helemaal af van jouw eigen wensen. Krijg je genoeg vezels binnen en houd je van een vers geperst sapje? Dan is een gewone juicer een goede keuze. Deze is wat voordeliger dan een slowjuicer. Wil je juist wel graag die extra vezels binnen krijgen? Kies dan voor een slowjuicer omdat je daar veel meer voedingsstoffen mee uit je groenten en fruit haalt. Deze werken wel iets langzamer en zijn wat duurder.

De zes juicers en slowjuicers hierboven worden allemaal goed beoordeeld en zijn fijn in gebruik. Wil je een gewone juicer die niet veel ruimte inneemt op je aanrecht? Dan is de Philips Avance HR1922/20 een goede keuze. Een goede slowjuicer is de Philips Avance HR1946/70. Een voordeligere keuze is de Taylor Swoden Slow Joy 900060 die ook erg goed wordt beoordeeld. Maar kijk ook zeker eens bij de volgende winkels en lees daar de reviews bij de juicers:

Houd je juist van een romige smoothie dan kan je gewoon voor een blender kiezen. Hiermee haal je alle voedingsstoffen uit je groenten of fruit. Ook kan je deze gebruiken voor het pureren voor soep. Hier lees je alles over de blender.