Welke airfryer is de beste

Welke airfryer is de beste

Het heeft wel even geduurd maar ook in huize Mulder is een airfryer verschenen. Ook wij hadden toch wel eens zin in een lekkere snack maar die moest wel een beetje gezond zijn. Op zoek naar een goede airfryer dus tussen alle maten, merken en soorten die er op de markt zijn. Maar welke airfryer is de beste?

In dit artikel lees je alles over de airfryer en welke airfryer de beste was voor onze situatie. Ook lees je waar je op moet letten als je een goede airfryer wilt kopen en vind je een aantal handige airfryer tips. Lees dus snel verder en ontdek welke airfryer de beste is en waarom ik dat vind.

Wat is een airfryer

Een airfryer is heel simpel gezegd een frituurpan die hete lucht gebruikt in plaats van olie. Vaak wordt de airfryer dan ook ‘een hetelucht friteuse‘ genoemd. De Airfryer werd oorspronkelijk gelanceerd door Philips maar is inmiddels een algemeen gebruikte benaming geworden voor deze hetelucht friteuses.

Het heeft wel iets weg van een heteluchtoven die ook bakt op basis van verhitte lucht die door de oven wordt geblazen. Toch zijn beide apparaten niet helemaal te vergelijken omdat de airfryer vooral gebruikt wordt voor het frituren van snacks en vaak ook iets kleiner is. Een airfryer is dan ook een gezonde vervanging voor je frituurpan maar kan de plaats van een heteluchtoven eigenlijk niet innemen. Al kan je met een airfryer veel meer dan alleen het frituren van allerlei soorten snacks.

Welke airfryer is de beste

De voordelen van een airfryer

Waarom zou je voor een airfryer kiezen als je ook kan frituren? De belangrijkste reden was voor mij dat je er geen frituurvet of andere grote hoeveelheden olie voor nodig hebt. In plaats van in heet vet frituur je alles namelijk met hete lucht. Bepaalde types airfryers hebben dan ook tot resultaat dat bijvoorbeeld frietjes en kip tot 90% minder vet bevatten.

Dit zorgt ervoor dat snacks uit de airfryer gewoon gezonder zijn dan in vet gefrituurde snacks. Ook heb je geen last van de bekende frituurlucht die in je kleding en gordijnen blijft hangen. En omdat je geen vet gebruikt hoef je dit ook nooit meer te vervangen en is je hetelucht friteuse veel makkelijker en sneller schoon te maken.

Ook hoef je diverse airfryers niet voor te verwarmen zoals bij de frituur of de heteluchtoven. Je kan alles direct in het mandje doen en hoeft alleen nog de tijd en temperatuur in te stellen. Ik merk dat ik hierdoor de airfryer sneller gebruik dan ik eerst had gedacht. Op het moment van het schrijven van dit artikel heb ik er bijvoorbeeld aardappelchips in zitten. Als zo het piepje gaat heb ik heel snel een lekkere en gezonde snack gemaakt.

Welke airfryer is de beste

De nadelen van een airfryer

Natuurlijk zijn er ook verschillende nadelen te bedenken, al wegen de voordelen voor mij veel zwaarder. Zo zal de smaak van frietjes uit de airfryer nooit 100% hetzelfde zijn als uit de frituur. Het frituurvet en olie geven toch smaak af aan gefrituurde snacks en dat gemis proef je. Vind ik dat vervelend? Nee! Als je bijvoorbeeld frietjes goed bereidt in de airfryer zijn ze net zo knapperig en lekker. Het went snel dus!

Een ander nadeel is dat veel gefrituurde snacks uit de airfryer wat bleker zijn dan uit de frituurpan. Ook dit heeft weer met het gebrek aan vet te maken. Nu zijn er steeds meer speciale airfryersnacks in de supermarkt te vinden die voorgefrituurd zijn in vet. Iets minder gezond dus maar wel met als resultaat de bekende bruine bitterballen, kroketten en frikadellen.

Een laatste nadeel is dat je wéér een apparaat voor in je keuken hebt. Zelf kozen wij voor een wat kleiner model omdat we thuis maar met ons drietjes zijn. Heb je een groter gezin of wil je meer tegelijk maken dan zal je een grotere airfryer moeten kiezen. Het model dat wij hebben is niet al te groot en past makkelijk onderin een kastje. Sommigen laten de airfryer gewoon op het aanrecht staan omdat deze dagelijks gebruikt wordt.

Welke airfryer is de beste

Wat maak je met de airfryer

Hoewel wij (en vele anderen) de airfryer hebben gekocht voor snacks kan je er veel meer in bereiden. Hieronder vind je een aantal verschillende dingen die je met de airfryer kan bereiden.

Vlees

Zo is het bijvoorbeeld geen probleem om vlees in de airfryer te bereiden. Van kippenpoten tot gehaktballen en eigenlijk alles daartussenin, bijna ieder soort vlees is geschikt voor de airfryer. Ook grotere stukken vlees kan je prima garen in de airfryer.

Vis

Ook vis en schaaldieren zijn goed te bereiden met de airfryer. Denk hierbij aan zalm, garnalen of een stuk witvis. Voor een krokant korstje kan je de vis paneren en bijvoorbeeld zelfgemaakte vissticks in de airfryer bereiden.

Groenten

Naast vlees en vis kan je ook veel groenten in de airfryer roosteren. Kies dan wel voor zoveel mogelijk stevige groenten als paprika, wortel en bijvoorbeeld broccoli. Met groenten als courgette en aubergine komt er veel vocht vrij, snijd deze dan in kleine stukjes.

Gebak

Er zijn ook genoeg mensen die gebak als brownies, muffins en koekjes en zelfs oliebollen in de airfryer bereiden. Zelf doe ik dit niet omdat ik daar mijn heteluchtoven voor heb. Vooral de kleine bak in de airfryer is niet erg handig als je iets grotere hoeveelheden wil maken.

Broodjes

Tot slot kan je broodjes in de airfryer afbakken. Je gebruikt de airfryer dan als heteluchtoven maar kan er niet veel broodjes tegelijk indoen. Erg handig als je bijvoorbeeld twee broodjes voor jezelf wilt opwarmen, scheelt je weer tijd met het voorverwarmen van de oven.

Airfryer kookboeken

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat je met de airfryer kan bereiden. Veel meer inspiratie is te vinden op internet of in de verschillende airfryer kookboeken die inmiddels te koop zijn.

Airfryer kookboeken

Welke airfryer is de beste

Hopelijk weet je na het lezen van bovenstaande of een airfryer iets voor jou is. Tussen alle verschillende merken en soorten was het voor mij een lastige keuze welke airfryer de beste is. Tijdens mijn zoektocht ben ik uitgegaan van een test van de Consumentenbond en van de vele reviews die op allerlei websites te vinden waren.

Ik koos uiteindelijk voor een Philips Avance Airfryer met de Twin Turbostar technologie. Bij dit type airfryer was de hoeveelheid minder vet tot wel 90% de doorslaggevende factor. Ik heb er inmiddels al verschillende dingen in bereid zoals patatjes en chips en die waren allemaal heerlijk. Zelfs zoonlief die eigenlijk geen patat lust vond ze ‘wel lekker’, dat zegt misschien wel genoeg.

Voor ons driepersoons huishouden was de kleine versie – de Philips Avance Airfryer HD9741 – de beste keuze. In de bak kan je tot 800 gram frietjes bereiden en dat is voor ons meer dan genoeg. Voor twee- of driepersoons huishoudens vind ik de Philips Avance Airfryer HD9741 de beste keuze.

Heb je een groter huishouden dan is er het grotere broertje van deze airfryer. Dit is de Philips Airfryer XXL HD9650 met een bak waar tot 1,4 kg. frietjes in kan. Ook deze grote airfryer maakt gebruik van de nieuwe Twin Turbostar technologie. Als ik meer ruimte had gehad en voor meer mensen had moeten bereiden was dit mijn eerste keuze geweest.

Welke airfryer is de beste

Welke airfryer kopen

Welke airfryer je moet kopen hangt vooral af van het aantal personen in je huishouden. Hier vind je alle airfryers voor 2 tot 4 personen, gesorteerd op meest verkochte airfryers. Zelf heb ik daarbij voorkeur voor de 2 tot 4-persoons airfryers van Philips maar er zijn genoeg andere merken te vinden.

Heb je een groter huishouden dan vind je hier alle airfryers voor 4 tot 6 personen. Ook hier hebben de 4 tot 6-persoons airfryers van Philips mijn voorkeur. Zowel door de reviews van gebruikers als de tests van de Consumentenbond. Heb je liever een ander merk dan vind je hier alle airfryers voor 4 tot 6 personen.

Ga je blind uit van de tests van de Consumentenbond? Bekijk dan hier de best geteste airfryers volgens de Consumentenbond. Ook hier zie je dat de Philips airfryers goed vertegenwoordigd zijn. Een goede tip is ook altijd de reviews te bekijken van eerdere kopers, hier vind je de best beoordeelde airfryers volgens gebruikers.

Welke airfryer is de beste

Let op: de links in dit artikel verwijzen naar Bol.com, ik krijg een kleine commissie over verkopen via Kookidee.nl. Het artikel is echter geschreven zoals ik mijn airfryer heb gekozen en gekocht. Ik heb deze dus niet gratis gekregen in ruil voor een review maar heb deze volgens mijn eigen voorkeur uiteindelijk gekozen.