Welke blender moet je kopen

Welke blender moet je kopen

Ik heb verschillende keukenapparaten die regelmatig worden gebruikt maar de blender is toch wel het meest gebruikte appraat in mijn keuken. Ik gebruik de blender voor het maken van soep, smoothies, shakes en bijvoorbeeld sauzen en kan inmiddels dus niet meer zonder.

Ik heb in de loop der tijd verschillende blenders gehad, de een wat beter dan de ander. Uiteindelijk is de blender van Magimix voor mij de winnaar in de keuken. Een mooi apparaat om te zien, genoeg vermogen om alles te kunnen wat ik wil en ook nog eens makkelijk schoon te maken.

Wil jij ook een nieuwe blender kopen dan kan ik de Magimix blender dus zeker aanraden, al is deze wel aan de dure kant. Gelukkig zijn er genoeg soorten blenders te verkrijgen en hieronder lees je waar je op moet letten als je een blender wilt kopen.

De blenderkan

Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is de blenderkan, dit is de kan waar je de ingrediënten in doet en waar alles in wordt gemengd. Je hebt glazen kannen en plastic kannen en ook nog eens verschillende maten. Mijn voorkeur gaat uit naar een glazen kan, ik zal je vertellen waarom.

Een glazen blenderkan is stevig

Een van de voordelen van een glazen blenderkan is dat deze meestal steviger is dan een plastic kan. Vooral als je bevroren ingrediënten of ijsklontjes gebruikt is dit belangrijk, je wil niet dat er een barst in je blenderkan komt. Ook houdt een glazen kan zich beter bij hoge temperaturen als je bijvoorbeeld soep wilt maken.

Een glazen blenderkan blijft mooi

Ook houdt een glazen kan zich beter na veelvuldig gebruik. In plastic kannen komen eerder kleine krasjes en de kans bestaat dat een plastic blenderkan gaat verkleuren bij sommige ingrediënten. Bij een goede glazen blenderkan heb je dit probleem niet. Je hebt ook betere plastic kannen waar dit probleem minder snel voor zal komen maar daar betaal je de hoofdprijs voor.

Een glazen blenderkan is makkelijk schoon te houden

Bijna alle glazen kannen kunnen gewoon in de vaatwasser, ze komen er schoon weer uit en zijn meteen weer klaar voor gebruik. Niet alle plastic kannen zijn bestand tegen de vaatwasser, let hier op.

Tip: ik gebruik nooit de vaatwasser om mijn blender schoon te maken. Als ik klaar ben spoel ik hem even uit onder de kraan, doe er een paar drupjes afwasmiddel en een laagje heet water in en laat hem even draaien. Nog een keer uitspoelen en schoon is je blenderkan.

Een glazen blenderkan is zwaarder

Voor sommigen is dit misschien een nadeel omdat het wat zwaarder is om op te tillen, ik zie het als een voordeel. Omdat de kan zwaar is staat je blender ook stabieler op het aanrecht. Als je veel in je blender hebt en je hebt een licht appraat dan kan deze gaan dansen over je aanrecht.

Het vermogen van je blender

Een ander belangrijk punt is hoe groot het vermogen van je blender is. Een blender bevat onderin een mes dat wordt aangedreven door een motor. Hoe hoger het vermogen van deze motor is hoe sneller het mes kan draaien en hoe beter alles wordt verwerkt.

Wil je een blender waar alles echt goed in wordt vermalen dan is een hoog vermogen belangrijk. Ik raad je een vermogen van minimaal 750 watt aan, daar kan je bijna alle kanten mee op. Maar dit hangt er natuurlijk van af hoe je de blender wilt gebruiken:

  • af en toe zachte ingrediënten blenden? Dan is 500 watt meer dan voldoende.
  • af en toe zachte en harde ingrediënten blenden? Dan minimaal 500 watt kiezen.
  • regelmatig harde en zachte ingrediënten blenden? Kies dan een blender van minimaal 750 watt.
  • vaak harde en zachte ingrediënten blenden? Kies dan een blender van minimaal 1000 watt.

De mesjes in je blender

Let ook zeker op de messenset die in je blender zit. Heeft deze twee, drie of vier mesjes en van welk materiaal zijn deze gemaakt? Is deze makkelijk te demonteren zodat die goed schoon te maken is? Is het deel waar de messen in contact staan met de motor van plastic of harder materiaal?

Allemaal dingen die bepalen hoeveel plezier je van je blender zal hebben. Ik heb nu een blender die vier mesjes onderin heeft, waar je de messen makkelijk uit de blender kan halen en waar de messen ook nog eens op een stevige manier op de motor worden gezet.

Mijn vorige blender had onderin een plastic tandwiel waar je de blender op moest zetten, na verloop van tijd sleet dit en bleef de blender soms hangen. Die kon binnen een jaar dus naar de vuilstort.

Welke blender moet je kopen

De inhoud van je blender

Zoals ik al zei kan je een blender met verschillende maten blenderkannen kopen. Mijn blender heeft een kaninhoud van 1.8 liter, voldoende voor het gebruik hier in huis. Soepen, smoothies en shakes voor vier personen is geen enkel probleem. Ook heb ik bij mijn Magimix Le Blender een minikom gekocht voor het bereiden van pesto’s en marinades.

Een blenderkan van minimaal 1 liter is toch wel aan te raden maar ik zou eigenlijk meteen een wat grotere kiezen. Je kan beter een paar keer teveel ruimte hebben dan een paar keer te weinig.

Functies op je blender

Je hebt blenders in allerlei soorten en maten en met tal van opties. Ik ben van mening dat hoe minder knoppen er op zitten hoe minder er kapot kan gaan. Ook zijn veel van die extra opties niet altijd nodig. Nu zit er op mijn blender wel een aantal keuzeprogramma’s maar ook zonder die opties kan je alles bereiden.

De opties die er bij mij op zitten zijn het crushen van ijsklontjes, een soepfunctie, een smoothiefunctie en een dessertfunctie. Die laatste heb ik echt nog nooit gebruikt. Verder is het vermogen in te stellen in vier standen, van laag tot hoog.

Dat laatste is eigenlijk ook belangrijk als je een blender koopt, je moet de snelheid van de blender in kunnen stellen. Ik begin vaak op een lage snelheid en ga dan steeds wat hoger, op het einde weer wat lager en dan ben ik meestal klaar.

Welke blender moet je kopen

Een blender kopen

Ik hoop dat je met de informatie hierboven wat meer te weten gekomen bent over alle mogelijkheden als je een blender wilt kopen. Je weet nu waar je op moet letten en zelf bepalen wat voor jou belangrijk is bij het aanschaffen van een nieuwe blender.

Voor het kopen van een blender kan je terecht bij huishoudwinkels als Blokker en bij iedere kookwinkel. Online kan je o.a. blenders kopen bij Bol.com. Met deze webshop heb ik altijd goede ervaringen.

Magimix blender kopen

Wil je de Magimix blender kopen die ik zelf heb? Kijk dan hier voor de Magimix blenders bij Bol.com.

Welke blender moet je kopen