Alles over de pizzasteen

Alles over de pizzasteen

Ik ben dol op een heerlijke pizza, op Kookidee vind je dan ook heel wat pizzarecepten. De lekkerste pizza’s vind ik zelf de pizza’s die in een steenoven worden gebakken. Omdat bijna niemand een steenoven heeft is er gelukkig de pizzasteen. Hieronder lees je alles over de pizzasteen en waarom ik ze inmiddels niet meer zonder bak.

Ik heb mijn pizzasteen trouwens pas een tijdje. De meeste pizzarecepten op Kookidee zijn dan ook nog zonder pizzasteen. Met een pizzasteen hoeft je pizza veel korter in de oven en is dus lekker snel klaar. Bij mij kan ik de pizza meestal al na zo’n vijf minuten van de pizzasteen halen. Let hierop als je een van mijn pizzarecepten maakt, kijk gewoon even af en toe in de oven om te zien of deze al klaar is.

Wat is een pizzasteen

De traditionele ovens waar pizza’s mee worden gebakken zijn houtgestookte ovens met een stenen binnenkant, ook wel steenoven genoemd. Deze ovens kunnen gigantisch hoge temperaturen tot wel 500 graden bereiken. Hierdoor is je pizza razendsnel klaar en wat nog belangrijker is heerlijk knapperig, het vocht verdampt namelijk meteen.

Een pizzasteen is een handige manier om jouw gewone oven een klein beetje om te toveren in een steenoven. Natuurlijk bereik je nooit de resultaten van een echte steenoven omdat jouw oven waarschijnlijk niet warmer wordt dan zo’n 250 tot 280 graden. Toch worden je pizza’s met een pizzasteen een stuk lekkerder dan zonder pizzasteen.

Hoe werkt een pizzasteen

Je legt een pizzasteen onderin je oven, gewoon op je rooster. Als je de pizzasteen in de oven hebt gelegd verwarm je de oven voor waardoor de pizzasteen geleidelijk mee wordt verwarmd. Leg trouwens nooit een koude pizzasteen in een al hete oven, door het temperatuurverschil zal deze waarschijnlijk meteen knappen.

Als de pizzasteen op temperatuur is kan je beginnen met het bakken van de pizza. Je strooit wat bloem over de pizzasteen en legt je pizza er direct op, hiermee voorkom je dat je pizza aan de steen vastkoekt. Omdat de steen loeiheet wordt zal het vocht in je deeg snel verdampen en wordt je pizzabodem goed knapperig. Dit geldt voor zowel de kant-en-klare pizza’s als voor pizza’s met zelfgemaakt pizzadeeg.

Dit lukt je niet met een bakplaat met bakpapier. Dit houdt het vocht juist tegen waardoor je vaak wel een knapperige korst krijgt maar de bodem toch wat zacht blijft. Eventueel kan je ze op een hete bakplaat zonder bakpapier bereiden maar een pizzasteen werkt stukken beter. Bovendien is je pizza met een pizzasteen sneller klaar omdat deze zowel van onderen als van boven direct goed wordt verhit.

CADAC Pizzasteen - Ø 33 cm

Pizzasteen voor oven en barbecue

Een pizzasteen kan je zowel in de oven als op de barbecue gebruiken. Denk hieraan als je een pizzasteen koopt voor allebei, een grote rechthoekige past namelijk niet op de meeste barbecues. In de oven kan je de steen het best op het rooster onderin je oven leggen. Officieel verhit je deze eerst met onder- en bovenwarmte, hierna zet je de oven op bovenwarmte en bakt je pizza. Zelf doe ik het trouwens gewoon met boven- én onderwarmte.

Op de barbecue moet je ervoor zorgen dat je de pizzasteen indirect verwarmt. Dit houdt in dat je de kolen aan de zijkanten van de barbecue legt en niet direct onder de steen. Ook op de barbecue leg je de steen er direct in zodra je de kolen aansteekt. Zo verwarmt deze gelijkmatig op en voorkom je dat deze breekt. Als de temperatuur in de barbecue hoog genoeg is en de steen is verwarmd kan je de pizza bakken.

Welke pizzasteen is het best

Pizzastenen zijn er in alle soorten en maten. Van dunne ronde pizzastenen tot grote rechthoekige die je hele rooster in beslag nemen. Ook zijn er pizzastenen in verschillende diktes en van verschillende materialen. Als je naar een steenhouwer gaat kan je zelfs om een stuk onbewerkt natuursteen vragen en dit als pizzasteen gebruiken.

Wat in ieder geval geldt is dat hoe dikker de pizzasteen is hoe beter deze zal werken. Een dikke pizzasteen houdt de warmte namelijk veel beter en langer vast. Vooral als je regelmatig meerdere pizza’s achterelkaar bakt is een dikke pizzasteen aan te raden. Houd je het meestal bij een of twee pizza’s dan kan je ook een wat dunnere steen gebruiken.

Het best kan je kiezen voor een stenen pizzasteen, dat klinkt misschien raar maar je hebt ze bijvoorbeeld ook van metaal. Zelf gebruik ik een keramische pizzasteen en die voldoet echt prima. De pizzasteen die ik zelf gebruik is niet zo heel dik, hooguit een centimeter. Maar omdat ik geen grote aantallen hoef te bakken kan ik er prima mee uit de voeten. En toen ik er laatst toch vier moest bakken smaakten ze allemaal even goed.

Een pizzasteen onderhouden

Aan een pizzasteen heb je eigenlijk bijna geen onderhoud. Omdat je een pizzasteen nooit af mag wassen hoef je deze alleen maar even schoon te vegen. Laat de steen gewoon goed afkoelen en als deze koud is haal je hem pas uit de oven of van de barbecue. Veeg met de palm van je hand het overgebleven bloem van de steen en verwijder eventuele kruimels en aanbaksels.

Als er ingrediënten zijn aangekoekt schraap je deze er gewoon af, bijvoorbeeld met een ijzeren spatel. Al na de eerste keer zal je zien dat je steen donkere plekken en vlekken zal krijgen. Doe vooral geen moeite die te verwijderen, hier ontkom je namelijk niet aan. Of denk je dat een steenoven er nog gloednieuw uitziet aan de binnenkant na gebruik?

Wat je in ieder geval nooit mag doen is de steen afspoelen met water. Water zal in de steen trekken en kan ervoor zorgen dat deze bij een volgend gebruik doormidden kan breken. Veeg en schraap alles er gewoon af en bewaar de pizzasteen voor je volgende pizza. Zelf bewaar ik de steen trouwens gewoon in de oven.

Een pizzaschep

Een pizzaschep

Ik kwam er trouwens achter dat een pizzaschep onmisbaar is bij het gebruik van een pizzasteen. Je haalt de steen niet even uit je oven of van de barbecue om de pizza erop te leggen. Met een pizzaschep gaat dit gelukkig heel erg makkelijk. Je bereidt het deeg en de bodem gewoon op het werkblad van je aanrecht.

Als je pizza klaar is om te bakken schuif je deze voorzichtig op de pizzaschep. Hierna open je de ovendeur en laat de pizza van de pizzaschep op de pizzasteen glijden. Eventueel kan je wat bloem op de pizzaschep strooien om de pizza er nog makkelijker af te laten glijden. Als de pizza klaar is schep je deze met een snelle beweging van je pizzasteen en stort hem op een snijplank.

Een pizzasteen kopen

Bij Bol.com vind je allerlei soorten pizzastenen voor oven en barbecue. Let goed op de dikte (hoe dikker hoe beter), het materiaal (natuursteen, aardewerk of keramiek) en de afmetingen. Lees ook zeker even de reviews bij de pizzastenen om de ervaringen van anderen te lezen.

Zelf koos ik voor deze ronde pizzasteen van CADAC met een doorsnede van 33 cm. Deze past mooi in mijn oven en op de barbecue en is niet te zwaar. Bovendien werd deze pizzasteen erg goed beoordeeld en zijn de pizza’s die ik er tot nu mee heb gebakken allemaal even lekker. Een prima alternatief is deze pizzasteen van Jamie Oliver. Hieronder vind je alle links naar de pizzastenen bij de verschillende winkels.

Pizzastenen online bestellen

Alles over de pizzasteen