Ode aan de serveertang

Ode aan de serveertang

Toen ik laatst weer in de keuken bezig was pakte ik zonder nadenken de serveertang. Terwijl ik hiermee aan de slag ging bedacht ik me ineens hoe handig deze serveertang of vleestang eigenlijk is. En ik bedacht me ook dat ik nog nooit een woord aan dit keukengereedschap heb gewijd op Kookidee.

De hoogste tijd dus voor een ‘ode aan de serveertang’, een keukenhulpje dat ik dagelijks zonder nadenken gebruik en waar ik echt niet meer zonder kan. Naast mijn messen en pannen is dit denk ik wel het meest gebruikte accessoire in mijn keuken. Hieronder lees je waarom ik niet zonder serveertang kan.

Ode aan de serveertang

De serveertang of vleestang

Waarschijnlijk heb je wel een serveertang of vleestang in je keukenlade liggen. En zo niet dan wordt dat echt de hoogste tijd want een serveertang is echt reuzehandig. Het is een tang die wel wat weg heeft van een heel grote pincet. Meestal is de serveertang van RVS gemaakt en heeft aan het einde twee geribbelde uiteindes.

Verwar de serveertang trouwens niet met de keukenpincet die je vaak in professionele keukens ziet. De serveertang wordt o.a. gebruikt om eten te serveren of uit de pan te halen. De keukenpincet wordt juist specifiek gebruikt om heel gedetailleerd een bord op te maken. Ik combineer beide doelen trouwens als ik de serveertang gebruik.

Ode aan de serveertang

Gebruik tijdens het koken

Ik gebruik de serveertang zowel tijdens het koken als tijdens het opdienen. Als ik aan het koken of bakken ben gebruik ik de serveertang bijvoorbeeld om kippenboutjes of gehaktballen om te draaien. Dit kan ook met een spatel maar sommige dingen gaan nu eenmaal sneller met een tang.

Ik heb een serveertang met een silicone grip en uiteinde. Hierdoor wordt deze tang niet heet en kan ik hem zowel in hete pannen als ovenschalen gebruiken. Zoals ik al zei gebruik ik de tang bijna dagelijks voor allerlei verschillende doeleinden.

Ode aan de serveertang

Gebruik tijdens het opdienen

Ook bij het opdienen en opmaken van de borden gebruik ik de serveertang. Als ik een gerecht opdien vind ik het leuk als dit er een beetje mooi uitziet. Helemaal omdat ik natuurlijk ook foto’s maak van mijn gerechten om op mijn website te zetten. Ik geniet er echt van als een bord er mooi en gezellig uitziet, jij hopelijk ook?

Het mooi opscheppen van spaghetti of noedels, het verdelen van groenten of het recht leggen van een stukje vlees? Ik doe het allemaal met de serveertang zonder dat me dat veel tijd kost. In plaats van alles uit de pan te scheppen doe ik dit met de serveertang waarna ik het direct mooi over het bord verdeel. Dit maakt het allemaal net wat aantrekkelijker.

Westmark Classic Serveertang

Serveertang kopen

De serveertang op de foto’s is de Westmark Classic Serveertang. Het is een wat langere serveertang van 35 cm die je op kan hangen én in kan klappen met het oogje. Een wat langere tang vind ik vooral handig als ik bijvoorbeeld dingen in de oven om wil draaien. Deze serveertang kan je o.a. hier bestellen.

Ook heb ik een wat kleinere serveertang die helemaal van RVS is. Deze is net wat wendbaarder en gebruik ik meestal als ik mijn borden opmaak. Wil je ook zo’n handige serveertang? Hier vind je allerlei soorten serveertangen en vleestangen die je eenvoudig online kan bestellen.