Siliconen spatels

Siliconen spatels

Een tijdje geleden kreeg ik een mail van Enver. Enver was een nieuw merk kookgerei begonnen en was benieuwd naar mijn mening over het product. Natuurlijk vond ik het leuk om dit eens uit te proberen en niet veel later werden er twee setjes siliconen spatels van Silitas Kitchenware bezorgd.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat deze spatels een flinke tijd ongebruikt bleven liggen door drukte aan mijn kant. Maar inmiddels hebben de siliconen spatels een prominent plekje in mijn keukenlade en op het aanrecht bemachtigd. Hieronder lees je meer over deze siliconen spatels van Silitas Kitchenware en waarom ik ze graag gebruik.

Siliconen spatels van Silitas Kitchenware

Makkelijk in gebruik

Spatels gebruik ik in mijn keuken bijna dagelijks. Ik heb ze nodig als ik deeg maak voor gebak of koekjes, tijdens het roerbakken en bijvoorbeeld tijdens het bakken van een stukje vlees of vis. Ik heb er dan ook verschillende in de keukenlade liggen die ik voor al deze dingen gebruik.

Waarschijnlijk denk je nu net als ik ‘een spatel is een spatel’ maar ik merk toch echt wel verschil. De spatels van Silitas zijn geheel gemaakt van siliconen en liggen lekker in de hand. Het materiaal is een beetje rubberachtig zacht en is ook nog eens bestand tegen zeer hoge temperaturen. En vooral dat laatste vind ik erg handig.

In tegenstelling tot mijn houten spatels (die beginnen te smeulen), mijn plastic spatel (die begint te smelten) en mijn metalen spatels (die loeiheet worden) kan ik deze spatels gewoon in de hete pan laten liggen. Dit klinkt misschien als een klein dingetje maar ik vind het zelf juist erg vervelend de spatels steeds uit de pan en op een schoteltje te leggen tijdens het koken en bakken. Dat is nu verleden tijd en scheelt heel wat vet- en oliespetters op aanrecht en fornuis.

Bovendien zien deze siliconen spatels er ook nog eens mooi uit. Ze zijn bordeaux rood en in één geheel gemaakt van hetzelfde materiaal. Ik hoef dus niet bang te zijn dat het ‘spatel-deel’ losraakt, iets dat nogal eens gebeurde als ik met wat dikker deeg of beslag in de weer was. Bovendien zijn de spatels makkelijk schoon te maken omdat je geen kiertjes en randjes hebt.

Siliconen spatels van Silitas Kitchenware

Meer voordelen

Behalve wat ik hierboven noem hebben deze siliconen spatels van Silitas Kitchenware nog meer voordelen. Het materiaal is non-stick waardoor het bereide voedsel niet aan de spatels blijft kleven. Ook beschadigen ze niet snel en kan je ze gewoon in een lade gooien als je ze niet gebruikt. Er zitten trouwens ook oogjes in waarmee ze makkelijk zijn op te hangen.

Bovendien is het gebruikte materiaal volgens Enver milieuvriendelijk, ook niet onbelangrijk in een tijd waar iedereen steeds bewuster wordt. Zoals gezegd zijn deze spatels gemaakt van siliconen. Het materiaal is ‘FDA goedgekeurd’ wat betekent dat het veilig is te gebruiken voor het bereiden van voedsel.

Omdat de spatels lekker zacht zijn kan je ze zonder problemen gebruiken in iedere pan of schaal. Je hoeft dus niet bang te zijn voor krassen. Zelf spoel ik ze na gebruik even af onder de kraan maar eventueel kan je ze ook in de vaatwasser doen. De spatels zijn bestand tegen temperaturen van -40 °C tot 230 °C.

Siliconen spatels van Silitas Kitchenware

Deze spatels kopen?

De set spatels is te koop op de website van Silitas Kitchenware. In een set vind je twee spatels en een grote lepel van siliconen. De kleine spatel is 21 cm lang, de grote spatel 27 cm. De grote lepel heeft een lengte van 27,5 cm en is 5,5 cm breed. Ook de lepel gebruik ik zelf trouwens als spatel tijdens het roerbakken.

De spatels zijn inmiddels in meerdere landen te koop en zijn hopelijk het begin van een nieuwe serie kookgerei. Op de website van Silitas Kitchenware vind je meer informatie over de spatels en het bedrijf.