Vleesthermometer, kernthermometer of kookthermometer? Alles wat je wil weten
Een kernthermometer of kookthermometer gebruik je om te meten wat de temperatuur van je voedsel van binnen is. En omdat ze meestal in de keuken worden gebruikt worden ze ook wel eens keukenthermometer genoemd. Voor suiker heb je weer een suikerthermometer nodig en dan heb je ook nog een vleesthermometer en een oventhermometer. Volg je het nog een beetje?
De namen die ik net noemde worden vaak door elkaar gebruikt, en dat is niet altijd correct. In dit artikel kom je alles te weten over deze handige thermometers voor in de keuken. En je weet aan het einde precies welke thermometer je wanneer nodig hebt. Of het nu de kernthermometer of een van de anderen is. Daar gaan we.
Een kookthermometer of keukenthermometer
Wat al deze thermometers gemeen hebben is dat je ze nodig kan hebben bij het koken, braden en bakken. Of je nu een groot stuk vlees maakt of chocolade of suiker wilt smelten, het is handig (en soms zelfs onmisbaar) als je de temperatuur kan meten. Dat is waar de kookthermometer of de keukenthermometer in het spel komt, want dat zijn ze in principe allemaal. En om er nu voor eens en altijd voor te zorgen dat je nooit meer de verkeerde gebruikt behandel ik ze stuk voor stuk.
Van kernthermometer tot oventhermometer
De kernthermometer
Een kernthermometer wordt gebruikt om de temperatuur in de kern van een gerecht te meten. Dit kan je meten door er een lange pin in te steken die ongeveer tot het midden komt. Je laat deze er even in zitten waarna de warmte naar een sensor geleidt. Deze sensor geeft door hoe warm het in het midden is. Dit kan op een display op de kernthermometer zelf, of op een app op je telefoon. Als je deze hebt uitgelezen haal je de kernthermometer er weer uit.
Je steekt een lange metalen pin in het gerecht waarna je af kan lezen hoe warm het binnenste is. Als je weet hoe warm het is haal je deze er weer uit.
De vleesthermometer
De vleesthermometer is ook een kernthermometer. Het grote verschil is dat je deze er gewoon in kan laten zitten tijdens het bereiden. Of het nu in de oven, in een braadpan of op de BBQ is. Vaak kan je een bepaalde functie kiezen voor vlees, gevogelte en andere ingrediënten. De vleesthermometer kan je dan een signaal geven als het goed gaar is. Net als bij de kernthermometer kan dat via de thermometer zelf maar soms ook met een app.
Het grote verschil tussen deze twee is dat de vleesthermometer tegen hitte kan en in je gerecht blijft tijdens de bereiding. Verder lijken ze heel erg op elkaar want ze meten beiden de kern van het gerecht. Met een vleesthermometer kan je ook de kern meten, die is dus het handigst.
Je steekt een lange metalen pin in het gerecht waarna je af kan lezen hoe warm het binnenste is. Afhankelijk van het soort kan je wachten op een signaal of lees je alleen de waarde af. Dat kan via een display of via een app.
De suikerthermometer
De volgende in het rijtje is de suikerthermometer. Deze wordt vooral gebruikt door mensen die graag bakken. Voor een recept als karamel moet je precies weten hoe heet de suiker is als je deze smelt. Je steekt deze in de suiker en ziet (soms tot op een tiende graad nauwkeurig) hoe heet deze is. Ze zien er soms een beetje uit als een gewone thermometer, alleen met een hele andere schaal. Je kan deze ook gebruiken om een andere vloeistof dan suiker te meten.
Je steekt deze in de hete vloeistof zoals gesmolten suiker waarna je (soms tot tot een tiende graad nauwkeurig) de temperatuur af kan lezen.
De oventhermometer
De laatste in het rijtje is een heel ander soort kookthermometer. Toch wordt ook deze naam vaak op de verkeerde manier gebruikt. Daarom licht ik ook deze even toe. Het grote verschil met elke andere keukenthermometer hierboven (zoals de vlees- en de kernthermometer) is dat deze meet hoe heet het in de oven is. Hoe warm je gerecht van binnen is weet je dus niet.
Toch is een oventhermometer erg handig. Vaak geeft de display van je oven namelijk een andere temperatuur aan dan de echte. Omdat de oven oud is, de deur niet goed sluit of deze gewoon niet heel nauwkeurig is. Met een oventhermometer weer je altijd precies hoe heet het in de oven is. Erg handig bij het bakken van brood en gebak.
Deze zet je op de plek in de oven waar je ook je gerecht gaat bereiden, meestal in het midden dus. Je kan ze neerzetten op een bakplaat of ophangen aan een rail in de oven. Een wijzer geeft aan hoe heet het is. Doe de thermometer al in je oven op het moment dat je deze voorverwarmt.
Welke kookthermometer heb je nodig?
Het is niet nodig om elke kookthermometer die hier staat aan te schaffen. Welke keukenthermometer je nodig hebt hangt er maar net van af wat jouw manier van koken is. Lees het volgende even door en beslis dan zelf of een hiervan je handig lijkt.
Oventhermometer
Een oventhermometer is altijd handig om te hebben. Zo weet je precies hoe heet het in je oven is. Gebruik deze en je hebt een veel grotere kans dat de gerechten uit je oven lukken. Ben je iemand die graag bakt? Zorg er dan zeker voor dat je er eentje in huis hebt.
Vlees- of kernthermometer
Sta je graag achter de BBQ of braad je een groot stuk vlees voor de kerst? Dan is het aan te raden om een vleesthermometer of een kernthermometer te kopen. Zo weet je zeker dat je gerecht van binnen precies zo gaar wordt als je wilt. Ook kan je de kern van andere gerechten meten.
Suikerthermometer
Werk je veel met suiker en chocolade die je moet smelten? Dan is een suikerthermometer iets wat handig is om te hebben. Heb je dit maar af en toe nodig? Dan zou je hier ook één keertje een kern- of vleesthermometer voor nemen. Al wijkt de waarde dan misschien wel iets af. En dat kan er nou net voor zorgen of een recept wel of niet goed lukt.
Eva Solo Cook ‘n Time kernthermometer met wekker
Deze handige kookwekker wil ik nog even apart noemen. De Eva Solo Cook ‘n Time is namelijk een combinatie van een kookwekker en een kernthermometer ineen. Hij heeft een aantal handige functies voor vlees en de pin kan in de oven. De timer zelf kan je dan aan de deur hangen. Je kan deze o.a. kopen bij Bol.com en fonQ.
Kopen?
Boven kan je bij elk artikel precies zien waar deze te koop is. Maar je kan ook altijd naar een goede winkel bij jou in de buurt gaan. Vaak zal het met de prijs niet veel schelen. Ik zal hier ook nog een keer alle links op een rij zetten naar de winkels waar je ze online kan kopen. Let er wel goed op dat je de juiste kookthermometer (of keukenthermometer) koopt. Want ook in veel winkels worden ze nog wel eens door elkaar gehaald.