Zeven goede koksmessen

Zeven goede koksmessen

Mijn koksmes wordt bijna dagelijks gebruikt in de keuken. Voor het snijden van groenten, het fijnhakken van kruiden of het snipperen van een uitje. Voor mij is een goed koksmes dus echt onmisbaar in de keuken. Mocht je nog geen goed koksmes hebben dan is dit artikel misschien wel iets voor jou.

Ik verzamelde namelijk zeven goede koksmessen voor je waar je heel lang plezier van zult hebben. Van verschillende merken en in allerlei prijsklasses, variërend ongeveer 40 euro tot over de 100 euro. Mocht je nog op zoek zijn naar een goed koksmes dan zit er dus vast wel iets voor je bij.

Wüsthof koksmes, 23 cm

Wüsthof is een bekende messenproducent uit Sollingen die al sinds 1814 actief is. Wüsthof levert zowel messen voor de professionele keuken als de thuiskok. Dit Wüsthof Pro koksmes is een mooi instapmes voor de thuiskok die gewoon goed wil kunnen snijden.

Het mes is gemaakt van staal en heeft een glad lemmet van 23 cm, zelf houd ik wel van wat grotere koksmessen. Het lemmet is gelast en het handvat is van kunststof met antislip, door de vorm ligt dit wat goedkopere koksmes prima in de hand. Het Wüsthof Pro koksmes wordt helaas niet meer geleverd maar hier vind je veel meer koksmessen van Wüsthof.

Wüsthof Pro koksmes, 23 cm

Klik hier om een Wüsthof koksmes te bestellen.

Diamant Sabatier Riyouri koksmes, 20 cm

Diamant Sabatier is een bekend merk in de horeca en wordt ook daar in veel keukens gebruikt. Het Riyouri koksmes van Diamant Sabatier heeft een lemmet van 20 cm en is gemaakt van RVS. Door de kleine kuiltjes in het heft ligt het mes bovendien goed in de hand.

In tegenstelling tot de wat duurdere messen is het Diamant Sabatier Riyouri koksmes gelast. Dit betekent dat het mes niet uit één stuk is gesmeed. Toch is dit een heerlijk koksmes dat ik zelf gebruik als we op vakantie zijn. Het Diamant Sabatier Riyouri koksmes kost ongeveer 40 euro.

Diamant Sabatier Riyouri Koksmes, 20 cm

Klik hier om een Diamant Sabatier Rioyuri koksmes te bestellen.

Diamant Sabatier Integra koksmes, 20 cm

Ook dit Diamant Sabatier Integra koksmes is een prima mes voor de veeleisende thuiskok. Net als het Riyouri koksmes is het Diamant Sabatier Integra koksmes gelast. Het lemmet is 20 cm lang en gemaakt van roestvrij staal, het is onder een extra schuine hoek geslepen waardoor dit koksmes erg scherp is.

Het heft is gemaakt van kunststof en met diverse klinknagels vastgezet. Het ligt prima in de hand en door het wat bredere lemmet kan je er ook erg makkelijk mee snijden. Wil je een niet al te duur maar goed koksmes dan is het Diamant Sabatier Integra koksmes het overwegen waard. Je koopt ook dit koksmes voor ongeveer 40 euro.

Diamant Sabatier Integra koksmes

Klik hier om een Diamant Sabatier Integra koksmes te bestellen.

Forged Olive koksmes, 20 cm

Forged messen zijn mooi uitziende keukenmessen die nog met de hand worden gemaakt uit roestvrij staal. Ook dit Forged Olive koksmes ziet er prachtig uit. Het lemmet is gemaakt van Japans roestvrij staal en heeft een lengte van 20,5 cm. Het is grof bewerkt en ziet er daardoor erg bijzonder uit.

Het heft van dit Forged Olive koksmes is gemaakt van olijfhout en past prima bij het bewerkte staal. Het koksmes is vlijmscherp geslepen en ligt prettig in de hand, al zal de wat ‘recht toe recht aan’ vorm van het heft niet iedereen bevallen. Het Forged Olive koksmes is te koop voor ongeveer 60 euro.

Forged Olive koksmes, 20 cm

Klik hier om een Forged Olive koksmes te bestellen.

Wüsthof Cook’s Knife, 20 cm

Wüsthof messen komen uit Sollingen in Duitsland. Het bedrijf bestaat al sinds 1814 en maakt schitterende en goede keukenmessen. Zowel door professionals als hobbykoks worden de messen vaak gebruikt. Dit Wüsthof Cook’s Knife is een erg goed koksmes dat er precies een beetje tussenin zit.

Het edelstalen lemmet is 20 cm lang en is uit één stuk gesmeed, dit maakt het mes erg stevig. Het handvat is gemaakt van kunststof en ligt erg lekker in de hand. Wil je dus een goed koksmes dat uit één stuk is gesmeed dan is de Wüsthof Cook’s Knife het overwegen waard. Je koopt het voor ongeveer 100 euro.

Wüsthof Cook's Knife, 23 cm

Klik hier om een Wüsthof Cook’s Knife te bestellen.

Wüsthof Classic Ikon koksmes, 20 cm

Ook dit Wüsthof Classic Ikon koksmes is een erg goed mes dat uit één stuk is gesmeed. Het wordt zowel in de professionele keuken als door de veeleisende hobbykok graag gebruikt. Het heft van dit wat grotere koksmes ligt echt prima in de hand waardoor je erg wendbaar bent tijdens het snijden.

Het lemmet van dit Wüsthof Classic Ikon koksmes is 20 cm lang en is gemaakt van hoogwaardig edelstaal. De messen zijn hard genoeg om scherp te blijven maar kunnen ook makkelijk worden geslepen. Wüsthof is mijn favoriete merk en ik heb er bijna al mijn messen van. Het Wüsthof Classic Ikon koksmes kost ongeveer 120 euro.

Wüsthof Classic Ikon koksmes, 20 cm

Klik hier om een Wüsthof Classic Ikon koksmes te bestellen.

Global G77 koksmes, 20 cm

Global messen worden al 30 jaar gemaakt door Yoshikin uit Japan. De messen worden gesmeed van speciaal voor Global gemaakt Cromova 18 RVS. Het Global G77 koksmes heeft kleine kuiltjes in het lemmet waardoor gesneden ingrediënten niet aan het mes blijven plakken.

Het Global G77 koksmes heeft een lemmet van 20 cm en ligt lekker lekker in de hand. Sommigen houden juist van wat zwaardere messen maar dit lichte mes heeft een prima balans. Ook deze handgreep heeft kleine kuiltjes waardoor je het prima vast kan houden. Het Global G77 koksmes kost ongeveer 120 euro.

Global G77 koksmes, 20 cm

Klik hier om een Global G77 koksmes te bestellen.

Nesmuk Exklusiv Damascus koksmes, 18cm

Het Nesmuk Exklusiv Damascus koksmes is onbetaalbaar maar wilde ik toch met je delen. Dit bijzondere koksmes kost bijna 5.000 euro en is vervaardigd uit maar liefst 400 lagen staal. Hierdoor heeft het lemmet een hardheid van 64-65 op de schaal van Rockwell, extreem hard dus. Bovendien is dit mes echt vlijmscherp geslepen.

Het heft is gemaakt van karelisch berkenhout dat een zeer hoge dichtheid heeft, hierdoor blijft het heft altijd in topkwaliteit. Heft en lemmet zijn met een overgang van hoogwaardig zilver met elkaar verbonden. De Nesmuk Exklusiv serie bestaat uit de meest verfijnde Duitse keukenmessen en ziet er schitterend uit. Helaas voor gewone stervelingen zoals jij en ik iets te hoog gegrepen.

Nesmuk Exklusiv Damascus koksmes

Klik hier als je het Nesmuk Exklusiv Damascus koksmes toch echt wil bestellen.

Een goed koksmes kopen

Als je een goed koksmes wilt kopen kan je het best naar een goede kookwinkel gaan. Ze hebben daar veel soorten en modellen op voorraad in allerlei groottes. Vaak kan je de messen ter plekke uitproberen en zo merk je direct welk koksmes het best bij je past. Zelf heb ik zo mijn koksmessen uitgezocht en ben ik zo terecht gekomen bij de Wüsthof Culinar serie. Wüsthof is o.a. te koop bij Bol.com.

Ook bij de onderstaande websites kan je terecht voor goede koksmessen:

Je koksmes goed houden

Als je eenmaal een goed koksmes hebt wil je er natuurlijk wel zo lang mogelijk mee doen. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je eenvoudig rekening mee kan houden om de levensduur van je messen te verlengen.

Ik schreef hier dit artikel over waarin je veel meer informatie vindt hoe jouw keukenmessen langer mee gaan.

7 goede koksmessen

De links in dit artikel verwijzen naar de websites van Bol.com en fonQ. Voor iedere bestelling bij een van deze sites via Kookidee krijg ik een kleine vergoeding.