De beste pannenkoekenpan

De beste pannenkoekenpan

Ik bak iedere week wel een keer pannenkoeken, dat is eigenlijk het enige gerecht dat bij ons regelmatig op tafel staat. Sinds kort heb ik een nieuwe koekenpan van De Buyer. Volgens mij de beste pannenkoekenpan die je kan kopen.

Deze koekenpan van De Buyer is een plaatstalen koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Deze anti-aanbaklaag ga je er namelijk zelf in maken met niets anders dan je fornuis en wat olie. Hieronder lees je hoe ik op deze pannenkoekenpan van De Buyer ben gekomen.

De beste pannenkoekenpan

Anti-aanbaklaag

Omdat wij zo vaak pannenkoeken bakken sleten onze pannen erg snel. Laatst moest ik alweer voor de derde keer nieuwe koekenpannen kopen omdat de anti-aanbaklaag los begon te laten. En als je iets niét in je eten wil hebben zijn dat wel de stukjes teflon waar deze laag van wordt gemaakt.

Toen ik op zoek ging naar een nieuwe pan las ik verschillende artikelen over plaatstalen pannen. Pannen zonder anti-aanbaklaag maar die wel in veel professionele keukens worden gebruikt. Met behulp van wat olie en hitte brand je hier zelf een anti-aanbaklaag in. En dat is eigenlijk heel erg makkelijk.

Omdat je deze laag er zelf inbrandt kan je deze ook weer ‘vernieuwen’ als dat nodig is. Het proces van het aanbrengen van deze laag noem je patineren. Patineren is het kunstmatig verouderen van je pan. Maar in plaats van ouder wordt je pan er alleen maar beter op.

Een pan patineren

Om een pan te patineren smeer je deze heel dun in met wat olie. Zelf gebruik ik er arachideolie voor die erg goed tegen hoge temperaturen kan. Voordat je begint met het patineren van je nieuwe pannenkoekepan boen je hem eenmalig schoon met warm water, afwasmiddel en een sponsje. Hierna droog je de pan goed af en zet je deze op je fornuis. Laat nu de pan langzaam loeiheet worden en zet het vuur daarna uit. Laat de pan nu volledig afkoelen en begin dan met het patineren.

Doe hiervoor een paar druppels in je pan en smeer deze heel dun uit over de gehele binnenkant met een keukenpapiertje. Zet je pan op het vuur en maak deze loeiheet, op een gegeven moment begint je pan te walmen en zie je dat het plaatstaal iets donkerder wordt. Zodra je pan begint te walmen zet je het vuur weer uit.

Nu laat je koekenpan volledig afkoelen. Wrijf de afgekoelde pan hierna weer door met een keukenpapiertje en herhaal het hele proces enkele malen. Hoe donkerder de pan wordt aan de binnenkant hoe beter de anti-aanbaklaag wordt. Dit is een proces waar je wel even mee bezig bent maar het grootste deel bestaat uit verhitten en afkoelen, zelf kan je lekker een boek gaan lezen bijvoorbeeld.

Op de onderstaande foto zie je hoe de gepatineerde pan eruit komt te zien. Ik kocht er twee waarvan ik de rechterpan op de foto heb gepatineerd. De pan op de foto heb ik volgens mij vijf keer achter elkaar gepatineerd voor ik hem voor de eerste keer in gebruik nam.

De beste pannenkoekenpan

Plaatstalen pan

De koekenpannen en pannenkoekenpannen van De Buyer zijn gemaakt van plaatstaal. Andere materialen voor koekenpannen zijn RVS en gietijzer. Ik koos voor plaatstaal omdat dit de hitte veel beter geleidt dan een pan van RVS. Een gietijzeren pan geleidt ook zeer goed maar is een stuk zwaarder dan een pan van plaatstaal.

In de collectie van De Buyer vind je twee soorten plaatstalen koekenpannen. De ene soort heet de Mineral B element-serie, de andere soort de Carbone Steel-serie. Beide pannen zijn gemaakt van plaatstaal maar de Mineral B element-serie is behandeld met bijenwas. De pan roest hierdoor minder snel. Bovendien vind ik de handgreep van de Mineral B element-pannen net wat lekkerder in de hand liggen.

Mocht je moeilijk kunnen tillen dan zou ik de aankoop van een plaatstalen koekenpan wel goed overwegen. De koekenpannen zijn echt een stuk zwaarder dan je gewend bent wanneer je altijd een gewone koekenpan met anti-aanbaklaag gebruikte. Je kan er dan ook voor kiezen een wat kleinere plaatstalen koekenpan te kopen.

Zelf koos ik voor een pannenkoekenpan uit de Mineral B element-serie en heb daar nog geen moment spijt van. Omdat ik toch een nieuwe koekenpan kocht koos ik meteen voor een wat grotere diameter, namelijk 30 centimeter. Ik hoef nu een stuk minder pannenkoeken te bakken dan voorheen en het gaat nog eens een stuk sneller ook. Voor mij is dit dus echt de beste pannenkoekenpan ooit.

Onderhoud

Goed onderhoud is heel belangrijk voor je pan. Als je dit op de juiste manier doet gaat een plaatijzeren koekenpan misschien wel levenslang mee. Als ik zie wat wij inmiddels hebben uitgegeven aan koekenpannen met anti-aanbaklaag heb je de nieuwe pan er dus zo uit. De prijs valt namelijk heel erg mee.

Omdat de anti-aanbaklaag er door jezelf in wordt gebrand met olie mag je de pan nooit afwassen met vaatwasmiddel. Je mag deze koekenpan trouwens ook nooit in de vaatwasser zetten. Laat je plaatstalen pan eerst helemaal afkoelen! Je spoelt hem daarna gewoon af met heet water en maakt hem schoon met de zachte kant van een keukensponsje. Hierna droog je hem goed af, druppelt er een heel klein beetje arachideolie in en smeert de pan hiermee in. Geolied en al zet je de pan terug in de kast voor volgend gebruik.

Iedere keer als je de pan gebruikt zal het patineerlaagje wat donkerder worden. En mocht je natuurlijke anti-aanbaklaag toch eens beschadigd raken dan schuur je de pan even schoon en begin je het proces van patineren opnieuw. Zelf gebruikte ik één keer per ongeluk afwasmiddel en boende inderdaad zonder na te denken wat van de laag weg. Toen ik hem daarna met een dun laagje olie weer liet walmen herstelde de patineerlaag zich gelukkig weer. Goed op letten dus.

Is er toch iets aangekoekt in je plaatstalen koekenpan? Zet de pan dan op een laag vuurtje en doe er een flinke schep keukenzout in. Wrijf het zout met een keukenpapiertje door de pan tot je voelt dat er geen weerstand meer is. Laat de pan daarna weer afkoelen en gooi het zout weg. Onderaan dit artikel vind je een handig filmpje hierover. Keukenzout werkt ook prima om vervelende geurtjes uit je pan te krijgen, bijvoorbeeld na het bakken van vis. Strooi een flinke schep keukenzout in je koekenpan en laat warm worden, het zout neemt de geurtjes op. Laat afkoelen en gooi het zout weg. Smeer de koekenpan altijd weer in met wat olie voor jem hem opbergt.

Voordelen en nadelen

Hopelijk ben je wat wijzer geworden na het lezen van dit artikel over de beste pannenkoekenpan. Zelf ben ik groot fan geworden van plaatstalen koekenpannen. Niet alleen voor het bakken van pannenkoeken maar ook voor een lekker gebakken ei, een goed stuk vlees of bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes. Hieronder zal ik in het kort nog de voor- en nadelen van een plaatstalen koekenpan opsommen.

De voordelen:

  • een plaatstalen pan gaat veel langer mee
  • de pan is gemaakt van ijzer en bevat geen andere toevoegingen
  • je maakt en onderhoudt zelf een natuurlijke anti-aanbaklaag
  • plaatstaal geleidt de warmte erg goed
  • perfect voor het bereiden op hoge temperaturen van allerlei gerechten

De nadelen:

  • je bent eenmalig een tijdje bezig met het patineren
  • een plaatstalen pan is een stuk zwaarder dan een gewone koekenpan
  • de pan mag niet in de vaatwasser
  • je mag geen afwasmiddel gebruiken
  • je moet de pan even oliën voor je hem opbergt (maar dat heb je zo gedaan)

Een plaatstalen pannenkoekenpan kopen

Als je de voor- en nadelen van een plaatstalen pannenkoekenpan voor jezelf afweegt weet je of zo’n plaatstalen koekenpan van De Buyer iets voor je is. Zoals gezegd ben ik er zelf heel erg blij mee en vind ik het jammer dat ik de voordelen van een plaatstalen koekenpanm niet eerder heb ontdekt. Het onderhouden van de pan is een soort tweede natuur geworden en ervaar ik niet als vervelend.

Als je ook een plaatstalen koekenpan koopt heb je de beste pannenkoekenpan in huis die ik mij kan bedenken. Bij Bol.com kan je de plaatijzeren pannenkoekenpan van De Buyer makkelijk bestellen en thuis laten bezorgen.

In het assortiment van Bol.com vind je natuurlijk ook de andere plaatstalen koekenpannen van De Buyer. Zoals ik al zei hebben ze veel meer dan alleen pannenkoekenpannen. Klik hier om naar de website van Bol.com te gaan en ontdek alle leuke keukenspullen die je er kan kopen.

De beste pannenkoekenpan