Welke pannen heb je nodig

Welke pannen heb je nodig

Braadpannen, koekenpannen, soeppannen, sauteerpannen… loop een kookwinkel binnen en je ziet meteen hoeveel verschillende soorten pannen er zijn. Natuurlijk hoef je niet voor ieder gerecht een speciale pan te hebben, je kan verschillende soorten pannen voor allerlei bereidingen gebruiken. Toch zijn sommige pannen voor mij inmiddels onmisbaar geworden in mijn keuken.

Welke pannen je nodig hebt in je keuken is afhankelijk van een aantal factoren. Dit is dan ook geen gids met pannen die je moet hebben in je keuken. Toch vind je hier hopelijk genoeg informatie zodat je voor jezelf uit kan maken welke pannen je nodig hebt in je keuken.

Onderwerpen

Soort warmtebron

Het allerbelangrijkste is dat je pannen koopt die het best bij jouw soort fornuis passen. Kook je op gas, keramisch, op inductie, halogeen of elektrisch. Moeten je pannen ook in je oven kunnen of is dat niet nodig. Allemaal dingen die bepalen van welk materiaal je pannen moeten zijn.

Gas

Koken op gas is nog steeds de bekendste vorm van koken, je pan staat hierbij rechtstreeks op het vuur. De warmte kan je eenvoudig regelen door het gas hoger of lager te zetten. Voor koken op gas heb je geen speciale pannen nodig.

Keramisch

Als je keramisch kookt heb je een glazen kookplaat die bij de ‘pitten’ wordt verwarmd door gloeispiralen of een infraroodbron. Hierbij is het belangrijk dat de bodem van je pan echt helemaal vlak is, zo kan de warmte het best worden verdeeld over je pan.

Inductie

Bij koken op inductie worden je pannen verwarmd door een elektromagnetische straling. De kookplaat zelf wordt niet warm maar de straling gaat door je kookplaat heen om je pannen te verwarmen. Voor koken op inductie heb je dan ook speciale pannen nodig die een dikke en magnetische bodem hebben.

Halogeen

Als je op halogeen kookt vind je in je keuken een keramische plaat waaronder sterke halogeenlampen zitten. Deze lampen verwarmen de keramische plaat die vervolgens je pannen weer verwarmt. Ook bij halogeen is het belangrijk dat je pan een erg vlakke bodem heeft zodat de warmte het best wordt geleid.

Elektrisch

Als laatste kan je nog elektrisch koken, hierbij heb je pitten die elektrisch worden verwarmd en deze warmte doorgeven aan je pannen. Bijna alle pannen zijn geschikt voor elektrisch koken waarbij een vlakke bodem het best werkt.

Oven

Voor sommige bereidingen heb je de oven nodig, soms bereid je iets eerst op vuur waarna het gerecht verder in de oven moet worden gegaard. Gebruik jij vaak de oven tijdens het koken dan zijn pannen die ovenbestendig zijn misschien wel handig. Pannen met plastic handvaten vallen dan natuurlijk meteen af.

Welke pannen heb je nodig

Materialen

Pannen worden gemaakt van verschillende materialen. De meest voorkomende soorten pannen zijn gietijzeren pannen, aluminium pannen en roestvrij stalen (RVS) pannen. Sommige materialen worden weer extra bewerkt zoals de pannen van Calphalon die bijvoorbeeld van geanodiseerd aluminium zijn genmaakt.

Roestvrij stalen pannen

Roestvrij stalen (of RVS) pannen zijn erg harde pannen die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Je hoeft bij deze pannen niet bang te zijn dat er snel krasjes op zullen komen en ook zijn deze pannen bestand tegen zure ingrediënten. RVS-pannen zijn makkelijk schoon te maken maar warmen wat langzamer op dan bijvoorbeeld aluminium pannen. Als ze eenmaal warm zijn houden ze de warmte wel lang vast.

Aluminium pannen

Bij een pan van aluminium beschik je over een wat lichtere pan die snel warm is, het nadeel is echter dat een pan van alleen aluminium de warmte niet lang vast kan houden. Bij de duurdere modellen (zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde Calphalon) is een extra laag aangebracht die hier wel voor zorgt. Ook aluminium pannen zijn eenvoudig te reinigen.

Op gas heb je wel kans dat de goedkopere pannen snel vervormen. Als je dan bijvoorbeeld overstapt op keramisch koken of koken op inductie kan het zijn dat je nieuwe pannen aan moet schaffen.

Gietijzeren pannen

Een pan van gietijzer is een erg zware en massieve pan, het duurt iets langer voor deze pannen goed warm zijn maar als ze eenmaal op temperatuur zijn dan blijven ze dat ook. De pannen zijn bestand tegen hoge temperaturen en zullen niet snel vervormen, ook kunnen veel gietijzeren pannen in de oven worden gebruikt. Deze pannen gaan vaak levenslang mee en zijn dus ook een goede investering.

Antiaanbaklaag

Sommige pannen beschikken over een antiaanbaklaag, een laag die er voor zorgt dat de ingrediënten niet aankoeken aan de bodem van je pan. Voor sommige gerechten als een gebakken ei of pannenkoeken kan dit erg handig zijn. Het nadeel is weer dat gerechten niet zo krokant worden (behalve bij een keramische antiaanbaklaag) en dat een antiaanbaklaag kwetsbaar is.

Een aantal van mijn pannen heeft een antiaanbaklaag maar het grootste deel niet, ik heb het daarbij ook nog nooit gemist. De enige keer dat ik dit inderdaad gebruik is bij het bakken van een ei of een pannenkoek.

Welke pannen heb je nodig

Welke pannen je precies nodig hebt zal je zelf moeten bepalen, als je nooit soep of stamppot maakt heb je bijvoorbeeld geen soeppan nodig. Ik zal je wel vertellen welke pannen ik inmiddels bezit en waar ik deze voor gebruik. Bij ieder soort pan vind je bovendien een link naar Bol.com waar deze pan of een alternatief te bestellen is.

Pannenset

Deze 5-delige pannen set is mijn eerste pannenset en gebruik ik nog steeds dagelijks. In de 5-delige BK Profiline set vind je 3 kookpannen, een soeppan en een steelpannetje. De kookpannen gebruik ik voor de dagelijkse dingen als aardappelen en groenten en de steelpan voor het verwarmen van melk of het maken van een beetje bouillon. De soeppan gebruik ik eigenlijk nooit meer omdat ik daar een andere voor heb gekocht.

BK Profiline 5-delige pannenset

Deze pannenset is van roestvrij staal en is blijkbaar onverwoestbaar als je ziet hoe lang ik deze al gebruik. Een prima setje met als enige nadeel dat de handvaten erg warm worden, maar daar heb ik keukenhandschoenen voor. Hier kan je o.a. de BK Profiline pannenset of een alternatieve pannenset bestellen.

Sauteerpan

Ook deze Calphalon sauteerpan gebruik ik bijna dagelijks, om een stuk vlees in te bakken of voor het stoven of roerbakken van kleinere hoeveelheden. Een sauteerpan of hapjespan lijkt op de koekenpan maar heeft een wat hogere rand. Ook hebben deze pannen meestal een deksel om gerechten lekker te laten sudderen zonder dat er vocht verloren gaat.

Sauteerpan of hapjespan van Calphalon

Mijn sauteerpan van Calphalon heeft bovendien een extra greep aan de zijkant waarmee je deze makkelijk in en uit de oven kan doen. Deze uitvoering is gemaakt van geanodiseerd aluminium en heeft geen antiaanbaklaag.

De pannen van Calphalon zijn op dit moment moeilijk leverbaar maar er zijn genoeg alternatieven van o.a. Le Creuset, Greenpan en KitchenAid. Kijk hier voor een ruim assortiment hapjespannen van deze en andere merken.

Koekenpan

De koekenpan kent iedereen wel, ook deze wordt in mijn keuken erg vaak gebruikt. Voor het bakken van een eitje of pannenkoek, voor het aanbakken van spekreepjes, voor het maken van een omelet of bijvoorbeeld voor het roosteren van pijnboompitjes. Een multifunctionele pan waar ik er dan ook meerdere van heb.

Ook een koekenpan mag dus niet ontbreken in je keuken, zelf heb ik er een stuk of vijf in verschillende maten waarvan een paar met antiaanbaklaag en de rest zonder. Ook hebben we thuis twee pannenkoekenpannen die alleen maar voor de pannenkoeken worden gebruikt, en natuurlijk om zelfgemaakte wraps te bakken.

Koekenpan

Kijk hier voor een ruime sortering koekenpannen en zorg dat je er minimaal eentje in huis hebt mocht je deze nog niet hebben.

Braadpan

Deze braadpan van Calphalon was mijn eerste speciale pan buiten mijn pannenset, ik had hem nodig voor een kerstgerecht en heb toen eigenlijk kennis gemaakt met de serie van Calphalon. Een braadpan is onmisbaar als je bijvoorbeeld een groot stuk vlees langdurig wilt braden.

Deze pannen hebben vaak een dikke bodem zodat je gerechten wel uren op een laag vuur kan laten sudderen. Zo trekken de smaken van de verschillende ingrediënten geleidelijk in elkaar en dat proef je echt. Ook om te stoven en voor het maken van soepen kan je een braadpan prima gebruiken.

Braadpan

Volgens mij mag een braadpan in geen enkele keuken ontbreken, dus mocht je er geen hebben dan moet je deze pan zeker overwegen. Kijk hier voor braadpannen van verschillende bekende merken als Le Creuset, BK en Sambonet.

Soeppan en stamppotpan

Sinds ik een goede soeppan heb maak ik veel vaker soep dan daarvoor, bovendien is de Calphalon soeppan die ik heb prima geschikt om stamppotten mee te maken. Ook deze pan is dus inmiddels onmisbaar geworden in mijn keuken. Een soeppan is meestal een hoge pan zodat je een grotere hoeveelheid kan maken, als de pan te breed zou worden past die niet meer op het fornuis.

Soeppan en stamppotpan

Hou er wel rekening mee dat je een hoge pan ergens kwijt kan, zelf heb ik allerlei opbergbakjes e.d. in mijn pan staan als ik hem niet gebruik. Hier vind je een groot aantal soeppannen in verschillende soorten en maten.

Wokpan

Ook een wokpan is een aanwinst voor je keuken, hierin kan je zonder veel vet of boter te gebruiken groenten heerlijk knapperig roerbakken. Ook vlees en vis zijn in een wok prima te bereiden voor wokgerechten. De wok wordt vooral veel gebruikt voor de Oosterse keuken maar je kan er natuurlijk ook andere gerechten in klaarmaken.

Je hebt verschillende soorten wokken, de meest voorkomende zijn die met een handvat aan beide kanten of met een handvat aan de ene en een steel aan de andere kant. Welke van de twee je kiest hangt helemaal af van je eigen voorkeur. Wil je een spatel gebruiken om de ingrediënten te bakken dan heb je geen steel nodig, wil je de pan goed kunnen schudden dan wel.

Wokpan

Hier vind je een groot aantal wokpannen van verschillende materialen en in allerlei maten. Mijn voorkeur heeft een gietijzeren wok omdat deze goed warm blijft. Hier lees je alles over het kiezen van een goede wokpan.

Grillpan

In de zomer gebruik ik vaak de barbecue voor het roosteren of grillen van vlees, grillen kan gelukkig ook prima in je keuken als je over een goede grillpan beschikt. Net als met wokken kan je op een grillpan zonder veel boter of olie te gebruiken heerlijk vlees en vis bereiden. Ook het grillen van groenten gaat erg goed op een grillpan.

Alles wordt lekker knapperig aan de buitenkant maar blijft heerlijk mals aan de binnenkant. Door het weinige vet dat je tijdens het grillen toevoegt is grillen bovendien ook nog eens gezond. Als je het ingrediënt dat je bakt halverwege een kwartslag draait krijg je bovendien zo’n mooi ruitpatroon op je vlees of vis.

Grillpan

Enthousiast geworden over een grillpan? Hier vind je verschillende soorten grillpannen waarmee je zelf thuis prima gerechten kan grillen in je eigen keuken. Ik gebruik hem in ieder geval erg vaak.

Samenvatting

Je ziet het, er is over pannen zoveel te vertellen dat je het overzicht misschien kwijt bent geraakt. Daarom nog even een korte samenvatting om je te helpen als je wilt weten welke pannen je nodig hebt. Alle links hieronder verwijzen je door naar Bol.com waar je alle pannen direct kan bestellen. Maar ook de Blokker, HEMA en kookwinkels in je omgeving zullen al deze pannen in het assortiment hebben.

Warmtebron

Als je een of meerdere nieuwe pannen wilt kopen kijk je eerst welke warmtebron je gebruikt en of de pan ook in de oven moet kunnen. Denk daarna eens goed na welke gerechten je het meest zult bereiden en kijk of je daar een speciale pan voor nodig hebt.

Onmisbare pannen

In een keuken mogen wat mij betreft een basis pannenset, een steelpan, een koekenpan en een sauteerpan niet ontbreken. Hier kan je in een groot aantal gevallen prima mee uit de voeten. De pannen zijn voor verschillende dingen te gebruiken en je kan dus bijna ieder gerecht hiermee bereiden.

Ook een wokpan is een aanwinst voor je keuken, hier kan je gerechten snel in roerbakken zonder veel vet. Niet alleen voor de oosterse keuken maar ook voor andere bereidingen kan een wok van pas komen. Let er wel op dat de wok op je fornuis past en je ook je andere pitten nog kan gebruiken.

Speciale pannen

Wil je vaker gerechten stoven of braden dan mag ook zeker een braadpan niet ontbreken in je keuken. Ben je een liefhebber van soepen of stamppotten denk dan ook eens aan een grote soeppan. Wil je vlees, vis of groenten kunnen grillen zonder barbecue dan moet je ook een goede grillpan overwegen.

Wat speciale pannen die je minder vaak zal gebruiken maar ook erg handig kunnen zijn zijn de aspergepan, sauspannen, snelkookpannen, pannenkoekenpan of poffertjespan.