Welke wokpan moet je kopen?
Als je mijn website regelmatig bezoekt zie je dat ik vaak wokgerechten maak. Ik vind wokken namelijk niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens erg makkelijk. Een goede wokpan is voor mij onmisbaar maar welke wokpan moet je kopen als je op zoek bent naar een goede wok?
In dit artikel lees je alles over de wok en hoop ik je meer informatie te geven bij het kopen van een wok. Er zijn namelijk zoveel soorten en materialen dat een wokpan kopen voor velen erg lastig is. Waar moet je op letten, wat zijn de verschillen en wat is de beste wokpan? Hieronder hoop ik je alles over de wok te kunnen vertellen wat je wilt weten.
Wat is een wokpan
Een wokpan wordt gebruikt om ingrediënten op hoog vuur te kunnen roerbakken. Dit kunnen zowel groenten, vlees als vis zijn die in de wok meestal voor Oosterse gerechten worden bereid. Het is een grote ronde pan die een beetje een komvorm heeft, een wokpan heeft hoge randen zodat je alle ingrediënten makkelijk om kan scheppen tijdens het roerbakken.
Een wokpan kan een steel hebben of twee handvaten, deze laatste vorm noem je officieel een wadjang. Een wadjang is meestal een zwaardere pan die het meest geschikt is voor roerbakken. De wokpan met steel is vaak wat lichter, de ingrediënten meng je dan doorelkaar door ze in de pan ‘omhoog te gooien’. Natuurlijk kan je ook gewoon roerbakken in een wokpan met steel.
Wokken is gezond
Wokken is een erg makkelijke manier om snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Als je roerbakt gebruik je namelijk weinig vetten, een klein scheutje olie is meer dan voldoende om je ingrediënten te bereiden. Je doet een scheutje in de wokpan en draait de wokpan dan zo rond dat de bodem en zijkanten ‘ingesmeerd’ worden. Het is zeker niet de bedoeling dat je een hele laag olie onderin je wok gebruikt.
Omdat je de ingrediënten op hoge temperatuur dichtschroeit en daarna al roerend en omscheppend bakt blijven de meeste vitaminen behouden. Bovendien behoudt alles zijn smaak omdat je het meestal maar kort hoeft te verhitten. Dit maakt wokken de ideale manier om een maaltijd te bereiden, en dat hoeft niet alleen Oosters te zijn. Ook puur Hollandse ingrediënten als spruitjes, spinazie of bijvoorbeeld krieltjes zijn perfect te bereiden in de wok.
Let er bij het wokken wel op dat je de juiste olie gebruikt. Er is speciale wokolie die al gekruid is maar ook bijvoorbeeld arachideolie is prima te gebruiken. Andere soorten olie zijn minder geschikt om op hoge temperatuur te verhitten. Eerder schreef ik al eens het artikel welke olie gebruik je waarvoor in de keuken. Daarin lees je veel meer informatie over de soorten olie die je kan gebruiken.
Welk materiaal wokpan
Wokpannen zijn er in verschillende materialen. De meest voorkomende wokpannen zijn gietijzeren wokpannen, RVS wokpannen en aluminium wokpannen. Al deze soorten zijn er weer in verschillende uitvoeringen met bijvoorbeeld een anti-aanbaklaag, een mooi kleurtje of met een keramische coating.
Welk materiaal wokpan je moet kopen hangt af van de gebruikte warmtebron. Zelf kook ik altijd op gas en daar is gietijzer uitermate voor geschikt, al kunnen alle andere materialen ook prima op gas worden gebruikt. Kook je bijvoorbeeld op inductie dan moet je zorgen dat je een zogenaamde ‘ferromagnetische pan’ hebt. Dit houdt in dat de pan gemaakt moet zijn van ijzer.
De gietijzeren wokpan
Zelf gebruik ik een gietijzeren wokpan met twee handvaten. Ook heb ik een wat lichtere wokpan met steel maar ik vind de gietijzeren wokpan prettiger werken. Voordeel is dat zo’n gietijzeren wok goed stevig op je fornuis staat en je niet bang hoeft te zijn dat deze verschuift tijdens het roerbakken. Een tweede voordeel is dat de gietijzeren wokpan echt loeiheet wordt als je deze goed voorverwarmt op het vuur.
Mijn gietijzeren wokpan heeft geen anti-aanbaklaag. Deze ontstaat na verloop van tijd vanzelf in de pan door de olie die je gebruikt van het wokken, dit noem je met een mooi woord patineren. Groot voordeel van zo’n natuurlijke anti-aanbaklaag is dat deze niet kan slijten, met ieder gebruik wordt deze namelijk vanzelf weer ‘aangemaakt’.
Wokpannen per warmtebron
Welke wokpan je moet kopen hangt o.a. af van de warmtebron die je gebruikt. Dit heeft namelijk invloed op zowel het materiaal van de wokpan als de vorm. Hieronder vind je meer informatie over wokpannen voor de meest voorkomende warmtebronnen in de keuken.
- Wokpannen voor gas
- Wokpannen voor inductie
- Wokpannen voor keramisch koken
- Wokpannen voor elektrisch koken
- Wokpannen voor halogeen
Wokpan voor gas
Koken op inductie neemt steeds meer toe maar gas is nog steeds een populaire warmtebron. In veel professionele keukens is gas nog onmisbaar en ook in de Aziatische keukens zie je vaak koks met de wokpan boven hoog vuur werken. Groot voordeel van gas is dat je de temperatuur makkelijk aan kan passen, al is dit met inductie gelukkig ook mogelijk.
Op gas kan je eigenlijk alle materialen wokpannen gebruiken. Mijn voorkeur is zoals ik al eerder vertelde een zware gietijzeren wokpan die lekker stevig staat en goed heet wordt. Wil je de ingrediënten door de pan laten schuiven door de pan te bewegen dan is gietijzer niet de beste optie. Kies dan voor een plaatstalen wokpan of eventueel een alumium wokpan.
Wokpan voor inductie
Een wokpan voor koken op inductie moet zoals eerder vermeld dus magnetisch zijn, volledig aluminium pannen zijn dit niet en deze vallen dus af. Wel kan je bijvoorbeeld een RVS wokpan of een wokpan met een laagje aluminium gebruiken. De inductie werkt namelijk door zo’n dun laagje heen, in tegenstelling tot volledige aluminium pannen.
Ook een belangrijk punt om op te letten is de vorm van de wokpan. Veel wokpannen lopen bol toe aan de onderkant en blijven dus niet op een platte inductieplaat staan. Je kan dan een zogenaamde wokhouder gebruiken waarbij de pan een klein stukje boven je inductieplaat hangt. Nog beter is het om een wokpan met een platte onderkant te gebruiken die stevig op de inductieplaat blijft staan.
Wokpan voor keramisch koken
Voor keramisch koken moet je goed op de vorm van je wokpan letten. Omdat je bij keramisch koken direct contact moet hebben tussen de pan en de warmtebron moet je een wokpan met platte bodem hebben. Een wokpan met een dikkere bodem is nog beter omdat je wokpan dan nog beter verhit wordt.
Keramisch koken lijkt erg op elektrisch koken, het duurt wat langer tot de wokpan heet is en de temperatuur is tijdens het koken wat lastiger te regelen. In principe kan je alle soorten wokpannen voor keramisch koken gebruiken als de bodem goed plat is en zoveel mogelijk contact maakt met je kookplaat.
Wokpan voor elektrisch koken
Heb je een elektrische kookplaat dan moet je controleren of je kookplaat heet genoeg wordt om te wokken. Vaak is dit niet het geval en wordt je wokpan gewoon niet heet genoeg om te kunnen roerbakken. Heb jij nou net een elektrische kookplaat die wel heet genoeg wordt dan kan je bijna alle materialen gebruiken.
Let er wel op dat je een wokpan met platte onderkant kiest omdat dit het enige punt is waar de pan contact maakt met de warmtebron. Houdt er ook rekening mee dat wokken op een elektrische plaat lastig is omdat je de temperatuur niet snel kan aanpassen. Het opwarmen en afkoelen van de kookplaat duurt namelijk een tijdje.
Wokpan voor halogeen
Halogeen koken is een verhaal apart, het lijkt wel wat op elektrisch koken of keramisch koken. Het grote verschil is dat er een groot halogeen-element onder een glasplaat ligt die warm wordt. De hitte wordt doorgegeven aan de plaat waar je vervolgens je pannen op gebruikt. Ook bij halogeen koken is het belangrijk dat je een wokpan met platte bodem hebt.
Net als bij elektrisch koken en keramisch koken is ook bij halogeen de temperatuur lastiger te regelen. Kijk goed na of de temperatuur van je halogeenplaat hoog genoeg is om te wokken. Een wokpan voor halogeen werkt het best als de platte bodem zo groot mogelijk is en volledig contact maakt met de warmtebron.
Welke wokpan kopen
Je ziet dat er nogal wat verschillende manieren van koken zijn waarbij verschillende wokpannen de voorkeur hebben. Een zware gietijzeren wokpan met platte bodem kan bijna op alle warmtebronnen worden gebruikt. Zelf heeft gietijzer mijn voorkeur omdat deze wok de warmte goed geleidt, stevig op het fornuis blijft staan en goed heet kan worden.
Heb je liever een wat lichtere wok kies dan voor een plaatstalen wok of een aluminium wok, hou er bij die laatste rekening mee dat aluminium niet werkt op inductie. Een wokpan met platte bodem werkt bij de meeste warmtebronnen het prettigst, kies je een wok met een bolle bodem zorg dan voor een wokring of wokhouder om de pan op zijn plaats te houde. Een bolle bodem is niet aan te raden bij elektrisch, halogeen en keramisch koken.
Bij Bol.com kan je alle soorten wokpannen kopen. Via de filters kan je makkelijk aangeven welk materiaal je wilt en voor welke warmtebron de wokpan geschikt moet zijn.