Snijden en raspen met de mandoline
Ik moest voor een kerstmenu ooit eens knolraapschijfjes maken, een paar milimeter dik en 1 cm doorsnee. Een leuke uitdaging waarbij ik na heel wat mislukte pogingen bijna de handdoek in de ring gooide. Uiteindelijk ben ik naar mijn favoriete kookwinkel gefietst en heb daar eens gevraagd hoe ik dat moest doen.
Zo maakte ik kennis met de mandoline, en dan niet het snaarinstrument maar een handig snij- en raspapparaat voor in de keuken. Het principe is dat van een keukenrasp maar dan een stukje uitgebreider, veelzijdiger en vooral handiger. Binnen no time had ik de gewenste knolraapschijfjes en was die gang van het kerstmenu gered.
Snijden en raspen
Het grote voordeel van een mandoline is dat het een wat groter apparaat is. Je kan zo meer kracht zetten, je zet er een bord of kom onder en alles vliegt er in de gewenste dikte en vorm in. Behalve voor knolraapschijfjes (want wanneer heb je die verder ooit nodig) is een mandoline superhandig om allerlei andere ingrediënten te raspen en snijden.
Je kan bij de meeste modellen eenvoudig de gewenste dikte instellen, je doet het ingrediënt dat je wilt snijden onder de houder (veilig voor je vingers) en schuift dit omhoog en omlaag over het mesje. De plakjes, stukjes of reepjes vallen zo in de kom en zijn klaar voor gebruik.
Verschillende mesjes
De mandoline die ik kocht had een handig opbergdoosje met daarin 7 soorten mesjes. Een eenvoudig mesje voor het maken van plakjes, verschillende messen om dingen in reepjes (julienne) te snijden en verschillende maten raspen om te raspen.
Je kan deze mesjes makkelijk in en uit je mandoline schuiven, al naar gelang wat je wilt doen. Pas wel op voor je vingers want die dingen zijn echt loeischerp. Voorzichtig mesjes wisselen dus om pleisters te voorkomen.
Toepassingen
Zoals ik al zei kocht ik de mandoline voor schijfjes maar intussen wordt die voor veel meer dingen gebruikt. Bij de mandoline zat namelijk een handig boekje met tips en recepten, en zo ging er een wereld voor me open op het gebied van snijden en raspen.
Ik gebruik de mandoline nu voor het maken van chips, voor het snel snijden voor een lekkere boerensalade, voor het snijden van patat en nog veel meer. Een superhandig ding dus dat voor het grijpen in mijn keukenla staat.
Een mandoline kopen
Zelf heb ik een Kitchencraft mandoline die me dus uitstekend bevalt, met zeven mesjes en lekker stabiel. Maar er zijn genoeg andere merken mandolines in allerlei prijsklassen, je kan het dus zo simpel of juist zo gek maken als je zelf wilt. Zorg er wel voor dat er verschillende mesjes bij zitten, dat is wel zo handig.
Wil je ook een mandoline kopen, en dat kan ik je eigenlijk alleen maar aanraden, dan kan je deze bij de meeste kookwinkels vinden. Ook de Blokker en dergelijke winkels zullen de mandoline wel in het assortiment hebben.
Bestel je liever online dan kan je bijvoorbeeld een mandoline bij Bol.com bestellen, dan heb je die de volgende dag al in huis en heb je nog even tijd om alvast groenten en aardappelen te gaan kopen.