Bonen!

Bonen!

De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Boon, je hebt er vast over gelezen in de media. De VN heeft dat niet voor niets gedaan, de boon is namelijk een bijzonder ingrediënt. Hij is betaalbaar, gezond, veelzijdig en een goed alternatief voor vlees of vis. Bovendien kan je met bonen ook nog eens heerlijke gerechten maken.

In het kookboek Bonen! van Joke Boon vind je voor iedere maand 12 heerlijke recepten waarbij de boon centraal staat. In totaal dus 144 lekkere recepten met o.a. linzen, erwten, sperziebonen, bruine bonen en pinda’s. Ik kreeg het boek voor mijn verjaardag en vind het helemaal geweldig.

Bonen! kookboek, Joke Boon

Bonen (of peulvruchten)

Met bonen worden de eetbare zaden bedoeld van een groot aantal soorten in de ‘vlinderbloemenfamilie’. Bijvoorbeeld alle peulvruchten behoren tot deze familie die zo’n 18.000 soorten en 650 plantengeslachten bevat.

De boon stamt al uit 7000 voor Christus en is sindsdien over de hele wereld verspreid. Je kan er stamppotten, soepen, stoofpotjes en zelfs meel van maken voor bijvoorbeeld brood en gebak. Ik zei toch al dat bonen veelzijdig waren?

Bonen!

In het kookboek Bonen! vind je dus erg veel recepten waar de boon in het middelpunt staat of als bij-ingrediënt wordt gebruikt. Het boek is onderverdeeld in 12 maanden waarbij je iedere maand 12 recepten kan vinden.

Wat mij meteen opviel was de verscheidenheid aan soorten recepten. Ik eet regelmatig bonen maar kwam eigenlijk niet verder dan de bekende chili con carne, stamppotjes en stoofpotten. Als je door het Bonen! kookboek bladert sta je er van versteld hoeveel mogelijkheden er zijn met bonen.

Bonen! kookboek, Joke Boon

Lekkere bonenrecepten

Je kan ze bakken, verwerken in salades, brood van bakken, een burger van maken en ga zo maar door. En als je denkt aan sobere ‘geitenwollen sokken’ recepten heb je het helemaal mis, de kleuren en smaken spatten van iedere pagina af. Het is gewoon een heel modern en eigentijds kookboek bomvol lekkere bonenrecepten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van gevulde paprika met gehakt en kikkererwten, een bonenburger, romige tuinkerssoep of wortelsoep met witte bonen? Maar ook klassiekers als witte bonen in tomatensaus ontbreken niet in het boek.

Bonen! kookboek, Joke Boon

Informatief

In het boek vind je niet alleen erg veel lekkere bonenrecepten. Ook is er veel informatie over de boon te vinden. Hoe bewaar je ze, koop je ze in een potje of vers, hoe moet je bonen weken en wat zijn de gezonde eigenschappen van bonen?

Dit zijn maar een paar van de onderwerpen die je naast de recepten in dit bonen kookboek terug kan vinden. Kortom, een kookboek over bonen dat niet alleen garant staat voor lekker eten maar ook nog eens informatief is.

Bonen! kookboek, Joke Boon

Zelf koken met bonen

Als je ook eens wat anders wilt dan de bekende maaltijden met bonen kan ik je dit boek zeker aanraden. Het is mooi vormgegeven, bevat duidelijke en lekkere recepten en is voorzien van prachtige foto’s.

Zelf koken met bonen is niet muf maar gewoon hartstikke leuk. Ik heb al wat dingen uit Bonen! gemaakt en dat was heerlijk, je ziet mijn versies van die gerechten vanzelf wel voorbij komen op Kookidee. Wil je zelf aan de slag met Bonen! van Joke Boon dan kan je het o.a. bestellen bij Bol.com of kopen bij je lokale boekwinkel.

Bonen! kookboek, Joke Boon

Bekijk bij Bol.com