De Smaakbijbel
De Smaakbijbel van Niki Segnit is een inspiratiebron voor iedereen die graag kookt. Ik kreeg het boek van mijn vriendin en net als De Groentebijbel behoort het inmiddels tot mijn favorieten. Het grote verschil met de Groentebijbel is dat in de Smaakbijbel géén recepten zijn te vinden.
Dat klinkt misschien raar, een kookboek zonder recepten. De Smaakbijbel is dan ook meer een smaakencyclopedie dan een kookboek. Het is bedoelt om je op nieuwe ideeën te brengen en smaken te combineren, en dat wordt op een hele leuke manier gedaan.
Smaakfamilies
Voor De Smaakbijbel koos Niki Segnit 99 smaken die onder werden gebracht in smaakfamilies. Een voorbeeld van een smaakfamilie is vlees, hierin vind je dan smaken als kip en rundvlees. Een overzicht van deze smaakfamilies vind je op de foto hieronder, de smaakfamilies zijn de dikgedrukte onderwerpen uit de inhoudsopgave.
Het klinkt misschien wat vreemd, een smaakfamilie. Maar als je wel eens een fles wijn hebt gekocht en het etiket hebt bekeken dan heb je er al kennis mee gemaakt. Ook wijnen worden beschreven met smaakfamilies als citrus, bloemig en fruitig. De Smaakbijbel gaat ook uit van deze manier van beschrijven.
Smaakcombinaties
In De Smaakbijbel heeft Niki Segnit ervoor gekozen om steeds twee smaken te combineren. Met 99 smaken geeft dat maar liefst 4851 mogelijke combinaties waarvan Niki Segnit er een groot aantal heeft gebruikt. Deze combinaties vormen weer de basis om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Niki Segnit heeft gebruik gemaakt van bekende smaakcombinaties van chefkoks maar ook zelf tal van combinaties bedacht. In het boek vind je dan ook combinaties als peer en blauwe kaas en lamsvlees en munt, maar ook minder voor de hand liggende combinaties als asperges en pinda’s.
Hoe gebruik je De Smaakbijbel
Zoals ik al vertelde vind je in De Smaakbijbel geen kant en klare recepten. Wel vind je heel veel lekkere en verrassende combinaties en suggesties hoe je hier een gerecht van kan maken. En regelmatig vind je een beknopt recept, meestal een paar regels lang en erg summier.
Bij iedere smaakfamilie vind je een korte introductie met een beschrijving van deze smaak. Daarna worden de smaken die in deze familie vallen gecombineerd met smaken uit dezelfde en andere smaakfamilies. Bij elk van deze combinaties vind je weer tips en extra informatie over een combinatie. Op de foto hieronder zie je hoe dit gedaan wordt.
Achterin het boek vind je een receptenregister en een register van smaakcombinaties. Zo kan je makkelijk zoeken naar combinaties met bijvoorbeeld ingrediënten die je toevallig in huis hebt. Of je slaat het boek gewoon open op een willekeurige bladzijde en leest van daaruit verder.
Voor wie is De Smaakbijbel
De Smaakbijbel is geschikt voor thuiskoks en professionele koks die eens wat anders op tafel willen zetten. Als je van koken houdt en het leuk vindt om te experimenteren kan ik je De Smaakbijbel zeker aanraden. Ik vind het een heel handig boek dat ook nog eens met veel humor is geschreven.
Als je op zoek bent naar een kookboek met volledige recepten kan je De Smaakbijbel beter laten liggen. Daar zijn gelukkig tal van andere leuke kookboeken voor te vinden.
Hier vind je nog een leuke video van Foodtube.nl waarin je nog meer te weten komt over dit leuke boek. Ben je enthousiast geraakt dan kan je De Smaakbijbel bestellen bij Bol.com of kopen bij je boekhandel.