Fratello & Sorella

Fratello & Sorella

Fratello & Sorella is een heerlijk boek van Frans en Karin van Munster. Broer Frans verhuisde naar Zuid-Italië, zus Karin bleef achter in Nederland. In dit leuke boek over Italië, koken en lekker eten krijg je een prachtig kijkje in het Italiaanse leven.

Het boek bestaat voor een belangrijk deel uit brieven die Frans en Karin elkaar een jaar rond schreven. Aan de hand van deze brieven maak je kennis met lekkere producten van het seizoen, Italiaanse gerechten en het land zelf. Een aanrader voor iedereen met een warm hart voor Italië.

Fratello & Sorella

Over Frans en Karin van Munster

Frans van Munster verhuisde 20 jaar geleden naar Italië en werd daar uiteindelijk olijfboer. Over dit avontuur schreef Frans al eerder het boek Lekkerissimo. Samen met zijn zus schreef hij ook wekelijks een culinaire rubriek voor Vrij Nederland, ook onder de naam ‘Fratello en Sorella’.

Karin van Munster is naast juf op een basisschool ook auteur. Voor het Algemeen Dagblad recenseerde ze onder het pseudoniem De Dames Reiziger hotels en restaurants. In dit fragment van het radioprogramma Nooit Meer Slapen maak je op een leuke manier kennis met Karin van Munster.

Fratello & Sorella

Fratello & Sorella

Zoals ik al vermeldde gaat Fratello & Sorella over Italië, koken en lekker eten. Niet voor niets is dit ook de ondertitel van het boek. Het is een bijzonder boek dat niet onder één noemer te vangen is. Is het nu een kookboek, een leesboek of een kijkboek? Eigenlijk van alles wat.

In Fratello & Sorella vind je brieven die zij elkaar een jaar lang schreven. Karin schrijft hierin over het leven in Nederland (zij woont afwisselend in de Achterhoek en Amsterdam), Frans over het leven in Puglia waar hij met zijn Italiaanse echtgenote woont.

Fratello & Sorella

Lezen en kijken

De brieven gaan echt over van alles maar eten speelt een belangrijke rol. Van alledaagse beslommeringen tot nieuwe adresjes om uit eten te gaan en van lokale leveranciers tot bijzondere producten. Deze brieven zijn leuk om te lezen, gewoon lekker op de bank of ‘s avonds laat in bed. Wat dat betreft is Fratello & Sorella een leesboek.

Ook de foto’s in het boek zijn een genot om te bekijken. De afbeeldingen met schitterende landschappen, trotse inwoners van Puglia en markten vol verse producten zorgen ervoor dat je direct het vliegtuig in wilt stappen. Deze prachtige foto’s zijn trouwens gemaakt door Ronald Hoeben.

Fratello & Sorella

De recepten

Een belangrijk deel van Fratello & Sorella wordt natuurlijk ook gevormd door de Italiaanse recepten. Met producten van het seizoen en uit de omgeving zet hij bekende en minder bekende Italiaanse gerechten op tafel. Grotendeels voorzien van mooie foto’s en stuk voor stuk duidelijk beschreven.

De recepten zijn net als de brieven onderverdeeld per maand en zijn erg veelzijdig. Typisch Italiaanse gerechten als Pugliese aubergines of carpaccio van inktvis worden afgewisseld met tuinbonen of bloemkool. In ieder seizoen zijn er tal van lekkere gerechten te bereiden.

Fratello & Sorella

Hoewel Frans in het voorwoord aangaf dat sommige ingrediënten misschien moeilijk te verkrijgen zijn vond ik dit zelf wel meevallen. Veel van de gebruikte ingrediënten heb ik standaard al in huis en het meeste is gewoon te koop. Voor de echt uitzonderlijke ingrediënten kan je trouwens altijd terecht bij een Italiaanse, Marokkaanse of Turkse winkel.

De Italiaanse en Pugliese recepten in het boek worden erg helder uitgelegd en zijn prima thuis te maken. Wel moet je voor een aantal recepten de tijd nemen. Verwacht dus geen snelle pasta’s en pizza’s maar lekkere slowfood gerechten waar je in het weekend rustig mee aan de slag kan.

Fratello & Sorella

Fratello & Sorella kopen

Als je een groot liefhebber bent van Italië en geniet van de Italiaanse keuken is Fratello & Sorella echt een aanrader. De leuke brieven, prachtige foto’s en echt heerlijke recepten maken dit boek een must-have. Het ziet er aantrekkelijk uit, is makkelijk te begrijpen en gewoon heerlijk om door te bladeren.

Ben je meer van de snelle keuken en alledaagse recepten dan is dit boek misschien minder geschikt. Maar los van de recepten is het ook erg leuk om te lezen, en dat maakt het boek juist wel weer voor iedereen interessant. Je kan Fratello & Sorella kopen bij Bol.com of terecht bij je plaatselijke boekhandel.

Fratello & Sorella, Frans en Karin van Munster | Uitgeverij Promotheus | ISBN 9789044634082

Fratello & Sorella

Bekijk bij Bol.com